Senin bahsettiğin gibi soğuk çalıştırma ile birlikte aracın LPG'ye geçiş sürecinden bahsettim. Soğuk motoru ısıtmak için beklemek ve sonra hareket etmekten değildi kastım. O yüzden benim mantığım doğru bu konuda. Rakamları sallıyorum 100 km'lik yolun 5 km'si benzinden LPG'ye geçiş süreci ama hesap yapılırken "100 km'de şu kadar LPG harcadım" diye düz hesap yapılıyor. Kastım buydu. Aracı durduğu yerde ısıtıp LPG'ye geçtiğinde yol alınsaydı "ve bu özellikle her kontakta her mevsimde yapılsaydı" o zaman LPG ile 100 km'de şu kadar litre harcadım derken tam rakam elde edilirdi. Aslında dediğinin tam tersi yani?
Dediğimin tam tersi olsaydı benzinle beraber LPG de harcanması lazımdı. Dolayısıyla örneğin uzun yola çıktım, tek soğuk marş ile yaptığım 600 km'nin anca 2-3 km'si benzinle gidiliyor ve dolayısıyla ben ekonomimi yapmış oluyor muyum? Oluyorum. Bunun dışında yapılan soğuk marşta harcanan benzin LPG'de de gerçekleşiyor, benzinde de gerçekleşiyor. Yani bu durumda LPG'ye geçerken kat edeceğim mesafede harcanan masraf standart. Dolayısıyla denklemin iki tarafında da standart olduğu için hesaba katmıyorum. Ama burada LPG lehine bir hesap hatası tabi ki mevcut. Ama bu kadar ayrıntıya takılmaya başlarsak söylediğimiz gibi çok ciddi hesaplar yapmak gerekir vs. Ben şahsen o kadar hesap kitapla uğraşmam.
Bu paragrafta belirttiğin gibi maliyetlerin kafa kafaya gitmesi imkansız. Aracı LPG'de kullansan bile hala yakıt sisteminde çalışan parçalar var; benzin pompası gibi. Kaldı ki çalışmayan parçaların da çalışmadığı için bozulma ihtimali var. Bunu da es geçiyorum, bunlar araçların sarf malzemeleridir ve o araca sahipsen zaten yaptırman/baktırman/yenilemen gereken şeylerdir. O yüzden bunların daha az ya da daha çok çalışması değil, bu parçalarla birlikte LPG sisteminin de ayrıca parçalarının da çalışıyor olma artısı hesaplanmalı.
Zaten bu tarz ekstra parçaların maliyetini de göz önünde bulunduruyorum. Mesela şamandıra değişecek, ekstra masraf. Bunun yanında benzin filtresi değişecek, standart masraf. Ama sadece benzinde kullansam bu filtrenin daha erken değişmesi gerekir veya enjektörlerin daha erken bakıma girmesi gerekir vs gibi. Benim verdiğim örnek bu açıdan, daha çok kullanılan parça daha fazla eskiyor, daha az kullanılan daha az eskiyor. (madde yorgunluğunu es geçiyorum). İnsanlar boşuna düşük km araç aramıyorlar.
Ben basit düşünüyorum bu konuda, eğer detaylı düşünmek gerekirse bu konuda bilimsel araştırma varsa vs ona bakılıp konuşuruz ama bence detaya girmek gereksiz.
Benim verdiğim örneklerin hiç birini kendi yaptığım maliyet hesabına katmadım zaten. O yüzden pek bir değişim olmaz totalde. Kaldı ki bizim LPG-motorcu arasında gel-git yaşamamamız çoğu kullanıcının bu durumu yaşamadığı anlamına gelmez. Konu çok farklı olsa da yüksek ihtimaller arasında. Ben hep iyi ihtimaller doğrultusunda baktım yine. Adaletli bir kıyas olması açısından bunları göz ardı etmemek de gerekir değil mi?
Tabi ki göz ardı etmiyorum, hatta belirttim bunu ve konuyu kendi özelime alarak devam ettim. Belki de bir problem nedeniyle LPG-motorcu arasında mekik dokusam ve sorunum çözülmediği halde masraflar yapsam LPG'yi söktürür benzine geçerim,
yakıt maliyetini azaltacağız diye hayatı zehir etmeye gerek yok tabi ki. Ama şu anda gerçek durumda problem yaşamadığım için, problem yaşayanların durumunu kendimize uyarlamak da anlamsız olur. Çünkü kendi özelimizde konuşuyoruz konuyu, denkleme Ahmet'i Mehmet'i eklemeye gerek var mı?
Benim ağzımdan yaptığın alıntıyı, ben senin guzun ile "benim eski guzum" arasında yapmıştım. Sonrasında bazı mesajlarımda da bahsettiğim gibi Cemşid bu konuda çok daha performanslı geldi eskiye nazaran. Örneğin
burada bahsetmişim, okuyabilirsin.
Klima olsun, rampa olsun, bayır aşağı olsun %10 olsun 5 olsun sonuçta bir fark vardır değil mi? Konu keyif ise dikkate almak lazım.
Tekrar söylüyorum, ben kendi aracımda
normal kullanımda bu farkı göremiyorum. Hatta bu durumu daha iyi anlatabilmek için sana eski kıyaslamanı anlattım. Belki bu farkı yaşasam ya da en basitinden LPG kullanımı araçtan aldığım keyfi düşürse vs belki benzinde kullanırım. Ama normal kullanımda görebildiğim bir fark yok. Cemşid'i bilemem, sen kendi aracında performans farkı görüyorsundur ve tercihin o yöndedir, ben kendi aracımda bu farkı göremediğim için tercihim bu yönde. Bu kadarı bu konu için yeterli sanırım.
Esasen ikimiz de biliyoruz, konu keyif değil,
konu bütçemiz doğrultusunda alabileceğimiz en fazla keyfi alabilmek. Bu nedenle Benzin/LPG ayrımı bir yana konu safi keyif olsaydı ve bütçem olsaydı 626'ya binmezdim. Mesela MX-5'e binerdim
Ama bütçem doğrultusunda alabileceğim en fazla keyifle 626'ya LPG ile biniyorum. Konuyu keyfe endeksleyip %5-10 LPG/benzin ayrımı yapmaya kalkarsak kullandığımız yan sanayi parçaların da performansını sorgulayabiliriz pek tabi ki, mesela madem konu keyif ve %5-10 göze batan bir konu, o halde süspansiyon/alt takım için de orjinal parça kullanmak lazım değil mi?
Neden çoğu parçada orjinal parça yerine bulabildiğimiz en iyi yan sanayileri kullanıyoruz? E bütçemiz ona yetiyor.
Ekonominin ya da bütçenin olmaması ayrı bir şeydir, bunun tartışması olamaz zaten. LPG tasarrufludur, bunun da tartışması olmaz. Aksi olsaydı bu kadar kişi kullanmazdı. Ama sırf tasarruflu diyerekten LPG'yi ak kaşık ilan edip bazı olumsuz taraflarını da görmezden gelmek hassasiyetli kullanıcılar adına şaşırtıcı doğrusu...
Ben olumsuz taraflarını göz ardı etmiyorum ki. ''Olumsuz bir tarafı yok LPG benzinden daha iyi'' dediğimi gördün mü? Tabi ki aracın fabrikasyon sisteminin dışına çıkmak en başta olumsuz. Fakat ben yaptığım ekonomi ile bunu egale ettiğimi düşünüyorum. Hassasiyetli kullanıcı işin diğer boyutu, hepimiz bütçemiz çerçevesinde hassasiyetliyiz, ben tamamen hassasiyet sahibiyim diyen gider civatasına kadar yetkili servisten orjinal alır, sonuçta yan sanayi ile orjinal arasında kalite ve ömür farkı var. Alana da almayana da saygı duyarım sadece. Ekonomiyi mecburen birinci planda tutan kullanıcıların hassasiyetinin sorgulanması bence hoş değil. Hassasiyet yarışı yapıyoruz da ben farkında olmadan buna mı katıldım? Konunun ekonomiden çıkıp buralara gelmemesi lazım.
_______________
LPG kullanırken psikolojik olarak daha optimist bakılıyor her bir şeye nedense? Sadece anlık tasarruftan bahsediliyor özetle, öncesi ve sonrası veya bu tasarrufu yapmak için harcananlar dediğim gibi buz dağının görünmeyen kısmında işte. Düz hesaplarla olmuyor maalesef bu işler, çok kapsamlı hesaplar yapmak gerek... "Senin 500 kilometreyi benzinin yüzde şu kadar düşük maliyetine gitmiş olman, totalde o kadar ekonomi yaptığın" anlamına gelmiyor yani. Buradan yola çıkmamak, her sakallıyı deden zannetmemek gerek. Çoğu kullanıcının düştüğü hata bu. Benim başından beri vurgulamak ve gözden kaçtığını düşündüğüm şeyleri belirtmek istememdi tek amacım ama konu nedense çok uzadı.
Ekonomi haricindeki tüm konularda yine de LPG taraftarı olmadığımı belirtirim tabi.
Ben bu söylediğine katılmıyorum, bence
benim gibi düşünenler tarafından optimist bakılmıyor, hatta çevremde de gördüğüm kadarıyla LPG kullanıcıları tedirginler. Sırf birşey olur gaz kaçar tank boşalır Allah korusun insanların canı yanar vs diye aracına hep 20 TL'lik LPG alanları biliyorum. Bu nedenle bence tam tersi LPG işi insanda biraz tedirginlik yaratıyor, sonuçta dikkatli olunması ve kontrol ettirilmesi gereken ayrı bir sistem var araçta. Bir de AR-GE harcanan, kaliteye vs dikkat edilen büyük yatırımlarla yapılan fabrikasyon bir iş değil, sanayide adamın biri kendi bildiği şekilde montajını yapıyor. Bu işe güvenerek ekonomi yapmaya çalışıyorsun. En basitinden bu tedirginlik nedeniyle LPG regülatörünü kendim değiştirmedim de ustaya değiştirttim. Sonrasında da LPG'ciye tekrardan kontrol ettirdim bir sıkıntı var mı diye. Burada optimist bir yaklaşım görebiliyor musun?
Buz dağının görünmeyen kısmı ise bence standart değil. Bu durum tamamen subjektif bir husus. Örneğin kendimden pay biçiyorum. Bu güne kadar hatırladığım kadarıyla LPG için 3 kez ayar (10+20+15), 2 kez filtre değişimi (50+50), 1 kez sensör değişimi (50 TL) ve regülatör değişimi (~110 TL) yaptırdım. Totalde 305 TL maliyeti olmuş bana. LPG regülatörünü neden değiştirdim biliyor musun? İsim vermeyeyim, gittiğim ustayı sen biliyorsun, bu geç çalışma konusunu 2-3 kez açtığımda bana ''benzinde pislik vardır vs'' diye konuyu geçiştirdi, ben de araştırmalarım sonucunda yanma odasına yakıt sızdığını tahmin ederek LPG regülatörünü değiştirdim. Halbuki problem benzin regülatöründeymiş. Benim öyle bir parçadan haberim bile yoktu desem yeridir. Kontrol etmesi çok basit bir yöntemle sağolsun Cihangir Usta problemi teşhis etti. Yani LPG regülatör masrafım bana göre ''ustanın konuyla ilgilenmemesi/sallaması) nedeniyle gerçekleşti. LPG için yaptığım bir masraf olarak bunu da ekleyelim.
Sonuç olarak ortalama 25.000 km'de LPG için yaptığım ekstra masraf 305 TL. Hadi hatırlamadıklarımla 400 TL olsun. Ortalama kar ve yaptığım masraf ortada. İşte bu ekonomi benim mantığıma yattığı için LPG kullanıyorum. Ha eğer gelir düzeyim çok çok daha iyi olsaydı
keyfim ve hassasiyetim bütçemden önce gelseydi, çok daha yeni bir arabayı (örneğin MX-5'i), benzinle kullanırdım tabi ki. Dün akşamdan beri yaptığım hesap kitap, konuştuğumuz konular hep bütçeden kaynaklı özetle. Ha eğer ''bütçeyi esneterek daha hassas olunur, en hassas olan daha iyidir vs'' gibi çıkarımlar (yazdıklarından az çok bunu gördüm) senin açından daha mantıklıysa saygı duyarım, dediğim gibi
ben kendi bütçeme göre hassasiyet gösterip bütçeme göre keyif yaşıyorum.