Adem Usta'mızın antifriz kullanımı ile ilgili dün konuyu yeniden hatırlatması üzerine, biri
@MX9 Ahmet Abi'den diğeri de yağ alırken yanında hediye olarak gelen ve şu ana kadar çok dikkat etmediğim iki ayrı antifrizin yapısına bakıp, bundan yola çıkarak bir kaç aklımıza takılan soruya pratikte cevap vermek istedim.
Elimdeki iki şişe antifrizin de markası Shell, ikisinin de üzerinde "antifriz" yazıyor,
ikisi de kırmızı renkte, ikisi de organik ve ikisinin de ambalajı hemen hemen aynı. Fakat üzerindeki belki de çoğumuzun kaçırdığı şey olan "ürün yapısı" farklı.
Ekli dosyayı görüntüle 29321
Soldaki ürün "kullanıma hazır" ve -40 dereceye kadar işlevini yerine getirecek şekilde (hemen hemen %50 oranında) seyreltilmişken; sağdaki ürün "konsantre" olarak üretilmiş ve ne şekilde seyrelterek kullanacağımız bize bırakılmış. Hemen arka etiketlerine baktığımızda şöyle farklılıkları görebilmekteyiz.
Ekli dosyayı görüntüle 29320
Gördüğünüz gibi kullanıma hazır olan ve -40 dereceye kadar dayanıklı olduğu söylenen ürünün arkasında herhangi bir tablo bulunmamakta ve üzerinde daha fazla seyreltilmemesi gerektiği yazılıyor. Çünkü daha fazla seyrelttiğimizde donma derecesi (0'a doğru) yükselecektir. Bu tip seyreltilmiş ve kullanıma hazır ürünler ile aracımızdaki motor soğutma sistemini tamamen ekstra bir su ilave etmeksizin değiştirebiliriz. Çünkü ürün içerisinde zaten saf antifriz haricinde (su veya başka etken madde) barındırdığından donma derecesi saf antifrizden çok daha düşüktür.
Ekli dosyayı görüntüle 29318
Konsantre olan üründe ise etiket üzerindeki tablo ile bize bırakılan seyreltme oranlarının donma derecesi gösterilmiş. "Sen hangi iklimde yaşıyorsan uygun olanı seçip karışımını kendin hazırlayabilirsin" denmiş özetle. 3'te 1 oranında antifriz kullanırsak -18; 5'te 2 oranında kullanırsak -25; yarı yarıya kullanırsak da -38 dereceye kadar sistemimizi korumuş olacağız.
Ekli dosyayı görüntüle 29319
Örneğin aracımızın motor soğutma sistemi 6 litre alıyor ise; 2 litrelik "bu ürün gibi konsantre" antifriz ve 4 litre su karışımı sıcak iklimlerde (-18 dereceye kadar) işimizi kolaylıkla görecektir. "Yok ben her ihtimale karşı daha düşük derecelerde de içim rahat olsun derseniz de 3 litre antifriz ve 3 litre su karışımı, aracınızı -38 dereceye kadar koruma sağlayacaktır. "O zaman ben işimi daha da garantiye alayım belki sabah uyandığımızda buzul çağına girmiş oluruz" diyerekten de
tüm sistemi bu antifriz ile doldurursanız da yukarıda ustamızın belirttiği gibi koruma derecesinin limiti düşerek -12 dereceye çıkacak; yani ters etki yapacaktır.
Özetlersek; Antifriz rengi ile ilgili, iki mesaj üstte
@Erçay 'ın da bahsettiği gibi "genellikle" organik dediğimiz antifrizler kırmızı renkte olmakta. Fakat her kırmızı renk antifriz organik veya OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilmiş anlamına gelmiyor. Bunu öğrenmek için de ambalaj üzerindeki kısma öncelikle bakmak gerek diyebiliriz. Antifriz markaları hakkında verdiğimiz iki örnek de çok yerinde oldu. Belirttiğimiz gibi burada da sadece ürünün markasına bakmak yetersiz tabi. Bileşimlerine, özelliklerine ve kullanım yöntemine bakmak gerekir. Ayrıca her markanın seyreltilme oranıyla donma derecesi değişiklik gösterebilmektedir, diyebiliriz. O yüzden marka seçiminde mutlaka ambalaj üzerindeki bilgileri kontrol etmekte fayda var. Araca tamamen antifriz koymakla ilgili de örneğimizi seyreltilmiş ve konsantre ürünler ile verdik. "Arkadaşım arabasına sadece antifriz koyuyor" deyip siz de saf antifrizi doldurursanız çok düşük derecelerde da işe yaramasını beklemeyiniz. İstediğiniz dereceye endekslenip seyreltilmiş bir üründen tüm motor soğutma sistemini doldurabilirsiniz tabi ki de...
Antifrizsiz kullanımın, soğutma suyunu dondurması haricinde ne gibi zararlar vereceğine dair bilgiler konunun ilk mesajında ustamız tarafından zaten verilmiş. Ayrıca antifrizin korozyona karşı her daim alınması gereken bir önlem olduğuna ve sadece düşük sıcaklıklarda değil yüksek sıcaklıklarda da direnci arttırıp motoru nasıl koruduğuna da
buradaki ve
buradaki konularımızdan ulaşabilirsiniz.
Not: Kendim de yeni yeni mantığına oturttuğum antifriz kullanım olayını görsel olarak anlatmak istedim. Yanlış bir ifade veya çıkarım yapmış isem mutlaka uyarınız, düzelteyim.