Ben bu aracı henüz üretimde değilken, ön üretim safhasında gördüm ve kullandım. Çok net söyleyeyim ki, muadillerinden çok farklı olmayan üretim teknikleri ve malzemeleri ile üretilen gayet güvenilir ve dayanıklı bir model.
Kalite çok geniş bir kavram. Eğer kaliteden kastımız mekanik/elektronik dayanıklılık, sorunsuzluk ise, Honda Dünya'nın bu konuda en güvenilir firmalarındandır. Bunu ben söylemiyorum, bu konuda uzman firmaların istatistikleri söylüyor. Ve Mazda'nın üstünde yer aldığı listeler de altında kaldığının sayısından fazladır.
Her aracın bazı kusurları vardır ki, ilk dönemlerinde biz bunlara gençlik hastalıkları deriz. Bu konuda da Japonlar üstündür. Genellikle bu gençlik hastalıkları ağır ve pahalı, aracı yolda bırakacak, haftalarca servislerde yatıracak donanımlarda değil, basit olaylarda gerçekleşir.
Mesela CX-5 için bunlar yüksek süratte titreyen dış aynalar, vibrasyonlu yollarda (yol üzerindeki boya şeritleri gibi) titreyen motor kaputu, kumaş döşemelilerde çabuk deforme olan kapı kolçak döşemesi vb. gibi konulardır.
Honda Civic için hatırlayabildiğim yer kaplama halısı değiştirilmişti ileri modellerde koku şikayetiyle.
Bizim şirkette bir tane 2013 Honda Civic sedan var benzinli otomatik ve en ful versiyon. 1 yıldan fazladır kullanılıyor, en ufak bir sorun yok.
Yine daha önce 2004 Accord vardı. 175.000 km şirkette kaldı periyodik bakım haricinde 1-2 hatası oldu, o da çok ileri kilometrelerde.
Şimdi benim en beğendiğim Japon markaları Mazda, Subaru ve Honda. Bunların arasında en çok sorun çıkaran Subaru. Mazda ve Honda'yı aynı seviyeye koyarım. Bugüne kadar 6 adet Honda, 3 adet Mazda ve 3 adet Subaru sahibi oldum. İnanın bu konuda tecrübem var. Subaru aralarındaki en sorunlu olan derken de, Japon'lar arasında bahsediyorum. Eğer Avrupa, ABD vs. üreticileri katarsanız, o da üstlerde kalır.
Mustafa abi Honda hakkında eleştirdiğin düşüncenin tam aksi mi doğru olan. Yani kalitesi konusunda en ufak bir sıkıntı yok mu?