Üç gram bilgim vardı o da yok oldu. "Şim ne ola ki şimdi?", demeyeceğim hepten karışmasın kafam gari. Manuel şanzımana ATF olayını bile hala sindiremedim, şimdi bu ağır gelir...
Lifterlerin işini gören başka bir sistem diyelim mealen.
Üç gram bilgim vardı o da yok oldu. "Şim ne ola ki şimdi?", demeyeceğim hepten karışmasın kafam gari. Manuel şanzımana ATF olayını bile hala sindiremedim, şimdi bu ağır gelir...
Bunun böyle olması çok doğal atf normal dişli yağına göre çok incedirHayırlı olsun bakımlarınız güle güle kullanın Birinci videodaki buji kabloları ile ikinci videodaki buji kabloları birbirinden farklı mı sanki 1. Daha orjinal geldi bana.
Bende geçen Cihangir ustama gittiğimde içindeki şanzıman yağı Yen'i ve kitapçığa uygun olmasına rağmen marka değiştirelim castrol güzel değil sanki dedim bakayım Dedi biraz atf karıştırdım Dedi neden abi dedim işin özü atf aslında Dedi şu an zevkine bile vites değiştiriyorum işin teknik kısmına bende çok takılırdım bende karşı çıkmıştım ama şu an memnunum
yani otomatik şanzımanı ve beyin selenoidleri hareket ettirmesi , yürütmesi için bir şart buunun böyle olması çok doğal atf normal dişli yağına göre çok incedir
Hayırlı olsun bakımlarınız güle güle kullanın Birinci videodaki buji kabloları ile ikinci videodaki buji kabloları birbirinden farklı mı sanki 1. Daha orjinal geldi bana.
Bende geçen Cihangir ustama gittiğimde içindeki şanzıman yağı Yen'i ve kitapçığa uygun olmasına rağmen marka değiştirelim castrol güzel değil sanki dedim bakayım Dedi biraz atf karıştırdım Dedi neden abi dedim işin özü atf aslında Dedi şu an zevkine bile vites değiştiriyorum işin teknik kısmına bende çok takılırdım bende karşı çıkmıştım ama şu an memnunum
Daha önceki mesajda da yazmıştım.Benim arabada lifter yok subap şimleri var ve ses yapan o.Çünkü yazın subap ayarı için gittiğim sözüm ona usta şim üzerinden ayar yaptı ve ondan sonra bu ses başladı.Arkadaşlar sübap sesi diye birşey yoktur. Ses yapan lifterlerdir.Lifterler çok kolay sökülen parçalardır.Lifteri elinize alın ve sert bir yere hafif vurun lifter dağılıp içindeki kapak ve yay çıkacaktır.İçinde yay vardır yay kırıksa değişmelidir.Yay sağlam ise lifterler temizlenip yerine takılır.Lifter sesi lifterin içine yağ dolmaması veya yağı içinde tutamayıp yağı bırakmasıdır.Gelen ses tam yağ dolamayan lifterin içindeki hava boşluğu sesidir.Sesden başka bir zararı olmaz. Yağı içinde tutamaması örneğin (Motor segmanlarının aşınıp motor yağını aşağı indirmesi gibi düşünülebilir ).Lifterlerin temizlenip yerine takılmasından sonra yağ dolma işlemi en fazla yarım saat falan sürecektir.Fazla sürer ise lifter yağı içinde tutamıyor demektir.Aşınan lifter yağı tutamaz kalitesiz lifter ise yine yağı tutamaz.Kaliteli lifter şart diyorum. Can alıcı nokta ise yağ seçimi ve zamanında değişmeyen yağdır. Ben naçizane 5-40 mobil yağdan şaşmayın derim.Çünkü tam sentetiktir.Bu motorların istediği en sağlıklı çalıştığı yağ budur diyorum.En azından benim tecrübelerim böyle.10-40 yağlar ve üstü yağlar bu motorların ömrünü kısaltacaktır arkadaşlar.(eğer motor yağ eksiltmiyorsa).Yağ eksiltiyorsa mecburen kalın yağ konuyor.Zaten motor S.O.S. veriyor demektir.Lifteri sökmek için en üst külbütör kapağı söküp ekzantirik milin sökmek yeterli olacaktır. İşçiliği normal üst kapak sökümü gibi değildir ucuzdur.
Üstat ben Shell 5-40 koymuştum araca. Lifter sesinde değişiklik olmadı. Şikirti şeklinde bir ses. Marka fark ediyor mu, siz mobil onermissiniz.Arkadaşlar sübap sesi diye birşey yoktur. Ses yapan lifterlerdir.Lifterler çok kolay sökülen parçalardır.Lifteri elinize alın ve sert bir yere hafif vurun lifter dağılıp içindeki kapak ve yay çıkacaktır.İçinde yay vardır yay kırıksa değişmelidir.Yay sağlam ise lifterler temizlenip yerine takılır.Lifter sesi lifterin içine yağ dolmaması veya yağı içinde tutamayıp yağı bırakmasıdır.Gelen ses tam yağ dolamayan lifterin içindeki hava boşluğu sesidir.Sesden başka bir zararı olmaz. Yağı içinde tutamaması örneğin (Motor segmanlarının aşınıp motor yağını aşağı indirmesi gibi düşünülebilir ).Lifterlerin temizlenip yerine takılmasından sonra yağ dolma işlemi en fazla yarım saat falan sürecektir.Fazla sürer ise lifter yağı içinde tutamıyor demektir.Aşınan lifter yağı tutamaz kalitesiz lifter ise yine yağı tutamaz.Kaliteli lifter şart diyorum. Can alıcı nokta ise yağ seçimi ve zamanında değişmeyen yağdır. Ben naçizane 5-40 mobil yağdan şaşmayın derim.Çünkü tam sentetiktir.Bu motorların istediği en sağlıklı çalıştığı yağ budur diyorum.En azından benim tecrübelerim böyle.10-40 yağlar ve üstü yağlar bu motorların ömrünü kısaltacaktır arkadaşlar.(eğer motor yağ eksiltmiyorsa).Yağ eksiltiyorsa mecburen kalın yağ konuyor.Zaten motor S.O.S. veriyor demektir.Lifteri sökmek için en üst külbütör kapağı söküp ekzantirik milin sökmek yeterli olacaktır. İşçiliği normal üst kapak sökümü gibi değildir ucuzdur.
Tercih kullanıcının her zaman. Ben kitapçıkta yazan değerlerin dışında kullanmam Mazda mühendisinden iyi bilmiyorum çünkü. İki yağı karıştırma ayrı bir tartışma konusu ona hiç girmiyorumyani otomatik şanzımanı ve beyin selenoidleri hareket ettirmesi , yürütmesi için bir şart bu
mekanik bir gereksinimi illaki vardır bir makine teknikeri olarak burayı es geçemem
ama ustalarımında tecrübeleri var kullanıcıların tecrübeleri var ve bunada benim tecrübemde ve tezimde eklenince kitapçığın o bölümünü bir daha kafaya takmadım ve takmam bizden iyi bileni görmedim (bu kısım geçenki toplantıda çok takmamızla gelen bir sözdü çok gülmüştük )
bir dahakine komple atf olacak inşallah
Geçmiş olsun hocam bu guzu seni filozof yaptıHayırlı akşamlar arkadaşlar.Konu başlığındaki yaptırmış olduğum bakım-tamir işleminde bahsetmiş olduğum ve tamirden sonra bile bir miktar kalan subap sesi 7bin km kullanmama rağmen geçmedi.Sebebi ise sanayide kapağı yapan ve subaplara ayar veren ustanın subap ayarını ileride zamanla oturur diye olması gerekenden bir miktar daha açık bırakması idi.Yazın başarısız birkaç ayar denemesinden sonra araç üzerinde bulunan ve subap ayarını yapan şimler komple değiştirilerek problem çözüldü.
Beni 1 yıldan fazla uğraştıran ve hem bir sürü para hemde kafa yorgunluğuna malolan bu durumla ilgili farkına vardım ki,98 sonrası şimli subap olan Mazda 626 larda ayar yaptırmak isteyen kişi işi çok iyi bilen biri olmadıktan sonra aracına el attırmasın.Çünkü çok hassas bir ayarı var ve bir bozarlarsa iyi bir usta bile yapamayabiliyor.
Ayarın ne kadar hassas olduğunu anlatmak için sizinle bu araçlardaki orijinal şimlerin kalınlıklarının ne kadar olduğunu anlatan bir fotoğraf paylaşmak istiyorum.
İkinci bir fotoğraf olarak da bu araçların servis bakım kitapçığında yazan orijinal subap ayar ölçüleri fotoğrafını paylaşmak istiyorum.
Bu arada bu araçların orijinal subap ayar ölçüleri hem emme hem egzoz tarafı için 0,225-0295 mm(22,5-29,5 olarak da yazılabilir) tır.Bu da bir bilgi olarak burada dursun.
Teşekkür ederim sağolun.Geçmiş olsun
Teşekkür ederim aynen öyle oldu maalesef.En son lpg sıkıntısı vardı onu da kablo alıp kendim yaptım tam olduGeçmiş olsun hocam bu guzu seni filozof yaptı
Kazasız belasız arızasız sürüşler olsun