Aracı bugün yakından gördüm ustaya gösterdim. Satan kişinin bilgisi " Usta ben masraf etmedim benden öncesini de bilmiyorum " oldu.
1- Aracın kaportası düzgün boyanmış herhangi büyük kazası yok kasa olarak diri duruyor araç.
2- Araç koltuk döşemeleri çok temiz sahibi orjinal döşemelere zarar görmesin diye komple kılıf yaptırmış . ( kılıfların altlarına baktım orjinal döşemeler sorunsuz. )
3- Km ye göre aracın motorunda herhangi bir problem yok.
4- Aracın bardaklık kısmına varıncaya kadar plastik aksamı sağlam ve çalışıyor.
Aracın gördüğüm masraf isteyen yerleri
1- Aracın evveliyatı hakkında bilgi sahibi olmadığımız için usta triger değişmesi lazım dedi.
2- Aracın baskı balatası değişmesi gerekiyor.
3- Aracın sol ön farı içine su alıyor.
4- Aracın hava akışmetresinin kablosu sökülmüş nedeni bilinmiyor.
5- Klima araç rölantide iken aracı titretiyor giderken herhangi bir sıkıntı yok.
Şimdi araç sahibi 17.500 TL demişti. Bunları kendisi de duyduktan sonra son 17.000 olur dedi.
"Usta ben masraf etmedim benden öncesini de bilmiyorum"
Adam ağzıyla söylemiş zaten, "ben masraf etmedim" demek "al da sen et" demek bence? Saydığınız problemler de bunun alelade ifadesi...
"3- Km ye göre aracın motorunda herhangi bir problem yok" maddesi için ustanız nasıl bir test yaptı? Hava akış metre sensörü takılı olmayan bir araç sağlıklı çalışmaz ve bu durumda da nasıl sağlıklı test edilebilir ki?
1- Aracın evveliyatı hakkında bilgi sahibi olmadığımız için usta triger değişmesi lazım dedi.
Güzel bir öneri. Yaklaşık 250 lira + işçilik.
2- Aracın baskı balatası değişmesi gerekiyor.
İyi bir marka baskı balata 400 lira + işçilik
3- Aracın sol ön farı içine su alıyor.
Yan sanayi far 150, orijinal çıkma 200 lira civarı.
4- Aracın hava akışmetresinin kablosu sökülmüş nedeni bilinmiyor.
Soketi takıp denemediniz mi araçtaki tepkileri? Usta da mı yapmadı bunu? Neden ki? Belki takınca düzelecekti? Eğer ki araçta bir problem yoksa o müşür çıkarıldığında araç sapıtır kendini...
Akış metre bozuk ise zaten yan sanayi kaldırmaz, çıkma hava akış metre temizliğine göre 250-350 lira.
5- Klima araç rölantide iken aracı titretiyor giderken herhangi bir sıkıntı yok.
Titreme olayı hava akış metresi ile de çözülmezse distribütör ve boğaz kelebeğinde de sıkıntı varsa bir bu kadar daha tutar. Belki de buji veya kablolarındandır kim bilir?
Bu 4. ve 5. maddeler birbirinin neden/sonucudur.
Ayrıca bu araç her daim çok yakacaktır bu haliyle. Motora girecek olan havanın kütlesi ölçülmediği için yakıt karışımı da saçmayalayacak ve gaz kelebeği de gerektiği gibi görevini yerine getirmeyecektir. Rölantide sapıtmalar ve rölantide klima/far açıkken yüke binince motorun durması gibi etkileri görülebilir. Ben usta değilim tabi bunlar tahminlerim.
Ve bunlardan en önemlisi: Mazda'dan anlayan ustanız var mı? Şu haliyle yok gibi... Araç şuan masrafsız olsa bile elbet bir gün bir yerine bir şey olduğunda hava akış metre sensörünün neden soküldüğünü bilemeyen birine mi götüreceksiniz?