Çalışmalara hızla devam ve güzel sonuçlar..
Konunun geçmişinde görüleceği gibi sunroof kırık ve eksik parçaları hakkında detaylardan bahsetmiştik. Kırık olan 2 parçanın fiyatı serviste 765 Türk Lirası olunca
@suleyman ile kafa kafaya verdik ve parçaların üretimini yapmayı planladık. Öncelikle patronu Ekrem Bey ile görüşerek durumu anlattık, daha doğrusu bu aşamayı sağolsun
@suleyman halletti
.
İlk etapta parça tasarımlarını yaparak yapılabilirliği için modelleri @suleyman ile paylaştım. Parça ölçülerini çıkararak siparişleri verebileceğimi söyledi
. Sunroof çerçeve malzemesi de döküm alüminyum malzemeden imal edilmişti. Biz ise parçalar Alüminyum 7000 serisinden imal etme kararı aldık. Döküm alüminyum kolay aşınabilir, 7000 serisi ise daha sert ve aşınmaya karşı dirençli bir malzemedir.
Sipariş ettiğimiz malzemeler yaklaşık 2 kg geldi. 7000 serisi birazcık maliyetli, kilogram fiyatını 37 TL + Kdv olarak verdiler.
Ardından 2 gece geç saatlere kadar çalışarak parçaların üretimlerini yaptık.
Parçaların işlemleri bitince 1 gece de ben atölyede çalışarak parçaların yuvalarına alıştırmasını yaptım. Kızakları tamamen WD40 ile temizledim, eski yağ kalıntılarını temizledim. Bu işlemler bittikten sonra sıra sistemi toplamaya geldi. Çalışırken ilk başlarda ufak tefek takılmalar vardı, parçaların yüzeylerini zımpara ile pürüzsüz hale getirerek çalışmalarını rahatlattım. Yağlama için birşeyler araştırırken Süleyman Tunap 107 yi önerdi, çalıştığım şirketin tedarikçisinden bu ürünü istediğimde Würth HHS 2000 geldi. Bu ürünle kızakları ve çalışacak parçaları yağladıktan sonra Sunroof kapağını kapattım.
İlk deneme videosu aşağıdaki gibidir.
Sıra geldi tavan döşemesini geri takmaya, sökerken belirttiğim gibi arka tarafta döşemeyi tutan 2 noktanın silikon ile yapıştığını ve sadece orta noktanın orijinal kaldığından bahsetmiştim. Tekrar sökmem gerekirse diye düşünerek resimde görüldüğü gibi arka bölgelere Velctro Cırt yapıştırdım.
El tutamak bölgelerini sabitlediğimiz iç ayakların sac kısımları titreşimlerden ses yapabilir düşüncesi ile iç kısımlarına süngerler yapıştırdım.
Tavan döşemesi ve sunroof kasasında oluşan titreşimden dolayı tırlama, zırlama, zırıltı.... sesleri gelmekteydi. İşaretli bölgelere ses yalıtım süngerinden yapıştırarak bu bölgelerin birbirine temas etmesinin önüne geçtim.
Sonrasında daha önce sökerken anlattığım gibi tüm parçaların montajını yaptım. Bir gün sonra sabah işe giderken sunroof açarak gittim, cidden çok ferahlatıcı ve keyifli bir olay
Ve son olarak çalışma videosu da aşağıdaki linktedir.. Heyecandan olsa gerek ilk başta düğme yerlerini karıştırmışım
Tavan döşemesini biraz kirletmiş olabilirim. Sıradaki işlemde onun temizliği olacaktır. @suleyman kardeşime destek ve yardımlarından dolayı çok teşekkürler. Benim uğraştığım kadar onunda birçok emeği vardır.