Subaru Outback ile Subaru Legacy Farkları Nelerdir?

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Bilindiği üzere; Subaru Legacy ve Subaru Outback (buradan sonra Legacy ve Outbak yazılmış olacaktır) aynı altyapıdan gelen araçlar. Aralarında yerden yükseklik ve tabi ki buna uygun yükseltilmiş süspansiyonlar ve araç çamurluk ve kapı altlarına yapıştırılmış koruyucu kaplamalar haricinde herhangi bir fark yok.

Temel olarak Subaru; Legacy'yi dizayn edip, ardından Legacy SW modelinde yukarıda bahsettiğim değişikliklerle Outback varyantını yaratıyor. Yeni kasa 2010'dan bu tarafa Legacy ve Outback arasında farklar (Türkiye pazarında) daha da az. Motor ve süspansiyon ayarlarından öte bir farları yok.

2008 Outback ve Legacy arasında da durum böyle. Ancak bu modellerin Türkiye'ye ithal edildiği motor opsiyonlarından dolayı daha ciddi farklar vardı. Örneğin; Outback'te awd sistemi olarak VTD, Legacy'de ise ATS kullanılıyordu. Outback'te şanzıman 5 ileri, Legacy'de ise 4 ileriydi. Outback'te SI-DRIVE fonksiyonu vardı ama Legacy'de yoktu. Ayrıca 2009 model yılına kadar Outback'te direksiyondan vites değiştirme pedalları, direksiyondan müzik sistemi kontrolü, VDC gibi donanım üstünlükleri vardı ki, bunlar bu kasanın son model yılı olan 2009 yılı için eşitlendi. Tekrar ediyorum ki, bu teknik ve donanımsal farklar Türkiye pazarı için tercihin Legacy'de 2.0lt motor ve Outback için 3.0lt motor tercihinin yapılmasından kaynaklanıyordu, yoksa Outback ve Legacy arasında fark olmasından değil. Örneğin Legacy'nin Türkiye'ye gelmeyen (2005'ten sonra) 3.0lt versiyonlarında da Outback ile aynı motor, şanzıman, awd sistemi ve donanım vardı.

Özetle bir Legacy SW ile Outback arasındaki temel faktörler; Yükseltilmiş ve arazi kullanımı için takviye edilerek biraz da yumuşatılmış süspansiyon sistemi ile (eski kasa için) aracı çepeçevre saran plastik koruyuculardan oluşmaktadır.

Kullanıcılarının bir bölümünün arzu ettiği üzere; Türkiye'de satılan 2009 öncesi modelin kalite ve donanım özelliklerini kıyaslarsak; Kalite ve dizayn olarak birebir aynı seviyedeler. Outback biraz daha üstün donanım özelliklerine sahip. 2009 modellerde bile bir miktar donanım üstünlükleri var. SI-DRIVE fonksiyonu ve daha gelişmiş yol bilgisayarı ve gösterge paneli gibi...

Bu araçların sürüş özelliklerini kıyaslarsak; daha düşük ağırlık merkezi ve daha sert süspansiyon sayesinde Legacy virajlarda daha az yana yatıyor. Outback'in direksiyon tur sayısı 3.2, Legacy'nin ise 3.0. Bu sebeple Legacy'nin daha keskin tepkilere sahip bir direksiyonu var. Outback ise daha yüksek ağırlık merkezi ve göreceli yumuşak süspansiyon sistemi yüzünden daha fazla virajlarda yatıyor. (Legacy'ye göre, yoksa kendi sınıfında oldukça iyi bir seviyede)

Gariplik işte burada! Legacy Subaru'nun otoban ve asfaltta kullanım için dizayn ettiği daha sportif bir kasa. Outback ise çok amaçlı (arazi için de) dizayn ettiği bir kasa. Yani sportif olan unsurların Legacy'de kullanılması ve konfor ile birlikte arazi kullanımına uygun özelliklerinde Outback'te olmasını beklersiniz. Ama Outback daha sportif bir sürüşe sahip. Tabi ki bu durum Türkiye için seçilen donanımın durumundan kaynaklanıyor;

1- Legacy'de güvenlik öncelikli ATS AWD sistemi var, Outback'te ise spor öncelikli VTD AWD sistemi.

2- Legacy'de 4 oranlı şanzıman varken Outback'te 5 ileri oranlı şanzıman var. Sportif kullanan arkadaşlar bilecektir, yakın oranlı şanzımanlar sportif kullanım için önemlidir.

3- Outback'te çok sportif ayarlar da içeren (sport sharp / keskin spor) SI-DRIVE sistemi var. Legacy'de yok.

4- Outback'de 6 silindir 245bg 3.0lt performanslı bir makine var. Legacy'de 2.0lt 4 silindirli 150bg ortalama bir makina var (2006 ve 2007 modeller 165 bg)

Ben 2.0 lt Legacy'yi değiştirirken 3.0 lt Legacy ile değiştirmek istemiştim. Ama Türkiye'ye gelmediği için ve Outback garip bir şekilde, Legacy'den daha sportif hissettirdiği için Outback'e razı oldum.

Halen de içimde bir uktedir, eğer sedanı alsam nasıl olurdu performansı ve yol tutuşu diye? Ama 2011 yılı başında aracımda bazı değişiklikler yaparak bu merakımı ortadan kaldırdım diyebilirim. Öncelikle standart 17 jantlar / 215-55 lastiklerden, 18 jantlar / 225-45 ultra yüksek performans lastikleri kombinasyonuna geçtim. Lastiklerin yol tutuş kalite farkı + daha dar yanakların getirdiği viraj hakimiyeti ve direksiyon netleşmesi + aracın 4 mm alçalmasının getirdiği dinamizm bayağı fark ettirdi. Daha sonra ön süspansiyon kuleleri arasına gergi barı uygulaması + Japonya'dan Outback'e özel üretilmiş Bilstein BTS kit spor amortisörler getirterek hem direksiyon tepkilerini daha da netleştirdim (özellikle performanslı kullanımda) hem de aracın özellikle viraj tutunmasını ciddi olarak arttırdım.

Şu anda Legacy sedan kullansam, bundan çok farklı bir yol tutuş performansı alabileceğime inanmıyorum. En azından benim sürüş kabiliyetimle ortaya çıkacak bir fark olmayacaktır. Bu durumda ve özellikle de İstanbul'daki son bir ay zarfındaki yoğun kış şartları ve inanılmaz bozuk yollar bana Outback'i Legacy'e göre daha sempatik göstermeye başladı.

Düşünsenize, spor sedan performanslı ama yerden yaklaşık 20 cm yüksek bir araç! İyi fikir değil mi?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,997
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Aslında link vermek yerine yazıları buraya aktarmak daha iyi olurdu, sonuçta kendi yazılarım değil mi? Ama pad ile bu kadarını yapmak kolay geldi, yaşlanmak böyle bir şey arkadaş! :D
:D :D

Güzel fikrin üzerine, diğer konuda vermiş olduğun linklerden müstakil konu oluşturdum... Ellerine emeklerine sağlık abi. ;)
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
İçimden diyordum, Veli yetişir şimdi imdada diye.... :koptum::D Teşekkürler...
 

Üst Alt