Veli çerçevesiz camların sıkıntılarının bir kısmı daha ilk günden ortaya çıkıyor. Daha fazla rüzgar sesi.
Yapısı itibarıyla EPDM denilen bir malzemeden üretiliyor kapı lastikleri ki, aslında bir izolatör veya contadır. Ama karşı yüzeye ki, genelde boyadır bu yüzey, tam oturması, yapışması problemsiz değildir. Bu sebeple birçok üretici bu lastiklerin oturacağı yüzeydeki boyanın üzerine bazı uygulamaları yapar, bu yapışmanın mükemmeliyetini sağlamak için. Hatta zaman içerisinde gelmeye başlayan esneme sesleri, yüksek süratteki aşırı rüzgar sesi vb. de sık görülür ve bu durumda bu lastiklere yumuşatıcı silikon sprey uygulanır, karşıdaki boya ince pasta ile düzleştirilip, yine uygulama yapılır.
Lastiğin karşısındaki yüzey cam olduğunda bu şansınız yok. Sadece lastik yumuşatıcı silikon spreye güveneceksiniz.
Zaman ile sorun daha da artıyor;
1- Kış aylarında çerçevesiz camların üst kısımlarında suyun akmasına engel olacak bir kanal yok. Bu sebeple ıslak, nemli camları kapattığınızda cam ile lastik arasında donan su sebebiyle sıfır altındaki hava sıcaklıklarında kapılarınız çok daha kolay yapışıyor.
2- Diğer bir sorun yıkamacılarda veya araca binen yolcularda. Kapı çerçevesine alışık bu kişiler camı çerçeve gibi tutup, itince veya camı bastırarak silerken uygun yerden destek olmayınca problem olabiliyor.
3- Çerçevesiz camlardaki can kapanma hızları daha yavaştır. Çünkü kapı açıkken sensörün algılaması için camın dokunabileceği bir çerçeve yok. Bu görevi sadece ayna tarafındaki küçük bir lastik aksam yapar. Bu aksamın da yıpranmaması için cam açılma hızı yavaştır. Buna rağmen ben 6,5 yaşındaki araçta 2. kere değiştim bu parçayı camın lastiği yırtması sebebiyle.
4- Su kaçağı problemi. Özellikle iyi oturmayan lastiklerde basınçlı yıkama esnasında iç mekana su girebiliyor. Kapı açılırken otomatik bir-iki santim cam alçaltma mekanizması olan bazı araçlarda aracın kilidinin açık olduğu anlarda, yıkamacının kapı koluna dokunması, camın yıkama esnasında kontrolsüz bir-iki santim inmesine sebep olabiliyor. Ben aracın içinde otururken (307 CC) başımdan soldan sağa bir su kitlesi geçmişti Samsun'da!
5- Bakım maliyetleri seneler içinde yükseliyor. Çünkü kapı/cam izolasyonu camın kapı lastiklerine mükemmel oturmasına bağlı olduğu için sadece, lastiklerin, cam mekanizmasının ve hatta kapı ayarlarının hep mükemmel durumda olması gerekiyor. Yani kapı lastiklerini diğer araçlarda idare edebilirsiniz ama bu araçlarda daha sık değişimi gerekebiliyor. Geçen subaru4ever.com sitesinden bir arkadaşımız hafta sonu aracı olarak bir 2000 model Mercedes CLK baktık. Kendisini de aynı konuda uyarmıştım daha önce. Birlikte gördük ki, piyasaya göre temiz olan aracın cam ve lastiği arasında en az bir mm boşluk var.
6- Çerçevesiz camlara sadece alt çıta destek olur tam yukarıdayken ve kapı açıkken. Çerçeveliler gibi başkaca desteği olmadığından, kapı içi destek takozları özellikle üst pozisyondayken biraz daha sıkıdır. Bu sebeple özellikle cam filmli araçlarda cam çizikleri daha sık ve çabuk oluşabilir.
Özetle; Çerçevesiz camlar her zaman sportif bir izlenim bırakmış ve hoş bir görüntü sağlamıştır. Bu sebeple de hemen hemen tüm markalar tarafından spor ve sportif araçlarında kullanılmıştır. Ben de onların çok güzel göründüğünü düşünüyorum. Ancak alacak arkadaşların kullanımlarının da görüntüleri gibi özel olduğunu bilmesi lazım.
Abi bana çerçevesiz kapılar daha hoş geliyor, sıkıntıları neler acaba?
veliazak@hotmail.com