Hepimizin hemen hemen bildiği üzere, otomatik şanzıman yağı el ile değişim yapıldığında 4 litre civarı değişiyor, geri kalanı değiştirilemiyor, yapılan iş neticeye ulaşmamış oluyor. Bu işlemi makineler aracılığı ile yapan iş yerlerine yapatırırsanız yağın tamamı değişmiş/yenilenmiş oluyor. Bende, makine ile değişim yaptırmış birisi olarak bu işlemin maliyeti ile tecrübemi paylaşmak istedim.
Bilinmesi Gerekenler;
Şanzıman filtresi, şanzımana bağlı çalışan karter içerisinde bulunduğu için burada bulunan yağın da değiştirilmesi gerekiyor, bu nedenle değişecek yağ miktarı 3,5-4 litre kadar artıyor.
Kullanılan Malzemeler;
Şanzıman içi temizleme sıvısı - 300 ml
Şanzıman Yağı - 7 Litre
Kartel Yağı - 4 Litre
(Not; şanzıman yağı ve karter yağı özellik olarak aynı yağ, burada kafa karışmasın lütfen)
Şanzıman Filtresi - Aracınıza ait orijinal şanzıman filtresi (benim aracım Mazda 3 Bk olduğu için ona ait filtreyi kullandım)
Maliyet;
Şanzıman + Karter yağı toplamı 11 Litre (yağ tipine bağlı olarak litresi 60-110 lira aralığında)
Şanzıman içi temizleme sıvısı 300 ml (80-100 lira aralığında)
Şanzıman filtresi (200-300 lira aralığında)
İşçilik - Ben 300 liraya yaptırdım, 500 lira isteyenler de var.
Ortalama olarak 1000-1500 lira aralığında şanzıman yağı değişimi yapılmış oluyor, yani dört lastik değişimine eş değer bir rakam. Ancak otomatik şanzımanın sağlığı açısından bu rakam aşırı maliyet değil dedirtiyor. Çünkü; en küçük otomatik şanzıman arızalarının tamiratı 5 bin liradan başlıyor. Motor yaptırmak ile eş değer, hatta daha pahalı gibi. (Allah korusun)
Ege Bölgesinde bu işlemi yapan işyerlerine ait konumuzun linkini de ekleyelim.
Otomatik Şanzıman Yağ Değişimini Makine ile Yapan İş Yerleri
Bilinmesi Gerekenler;
Şanzıman filtresi, şanzımana bağlı çalışan karter içerisinde bulunduğu için burada bulunan yağın da değiştirilmesi gerekiyor, bu nedenle değişecek yağ miktarı 3,5-4 litre kadar artıyor.
Kullanılan Malzemeler;
Şanzıman içi temizleme sıvısı - 300 ml
Şanzıman Yağı - 7 Litre
Kartel Yağı - 4 Litre
(Not; şanzıman yağı ve karter yağı özellik olarak aynı yağ, burada kafa karışmasın lütfen)
Şanzıman Filtresi - Aracınıza ait orijinal şanzıman filtresi (benim aracım Mazda 3 Bk olduğu için ona ait filtreyi kullandım)
Maliyet;
Şanzıman + Karter yağı toplamı 11 Litre (yağ tipine bağlı olarak litresi 60-110 lira aralığında)
Şanzıman içi temizleme sıvısı 300 ml (80-100 lira aralığında)
Şanzıman filtresi (200-300 lira aralığında)
İşçilik - Ben 300 liraya yaptırdım, 500 lira isteyenler de var.
Ortalama olarak 1000-1500 lira aralığında şanzıman yağı değişimi yapılmış oluyor, yani dört lastik değişimine eş değer bir rakam. Ancak otomatik şanzımanın sağlığı açısından bu rakam aşırı maliyet değil dedirtiyor. Çünkü; en küçük otomatik şanzıman arızalarının tamiratı 5 bin liradan başlıyor. Motor yaptırmak ile eş değer, hatta daha pahalı gibi. (Allah korusun)
Ege Bölgesinde bu işlemi yapan işyerlerine ait konumuzun linkini de ekleyelim.
Otomatik Şanzıman Yağ Değişimini Makine ile Yapan İş Yerleri