Yıllar önce motosikletim var iken yağlar üzerine epey araştırma yapmıştım....Hatırladıklarımdan aktarayım...
Benim araştırmam en iyi yağ markası ne idi?Neye göre en iyi idi? Sonunda markayı bulmuştum Motul du marka ve 1.olmasının sebebi yetkili kurumun yaptığı ölçüm değerlerinde ester denen bir maddenin bu markanın bünyesinde diğer markalardan daha fazla taşıdığı ve uzun ömürlü dayanımlı olması vs vs...Sıralama 1-Motul 2-Mobil 1... Diye devam ediyordu....En çok şaşırdığım ise bizim sürekli tv reklamlarında gördüğümüz ve çok iyi diye tabir ettiğimiz castrolün geri sıralarda oluşuydu...Burdan çıkacak sonuç izlediğimiz reklamlara itibar edersek en iyi yağ castrol en iyi araba da fiat reno reklamı kimin fazla oynuyorsa o....
Biz mazdacılar olarak araştırmacı bir kimliğe sahip olduğumuzdan reklama aldanmayız diye düşünüyorum...
Marka seçimi konusunda özgürsünüz bana soran olursa bu iki marka derim....Gelelim katkı olayına satın aldığınız yağın arka açıklama kısmında da yazacaktır...Herhangi bir katkı maddesi kullanmayız...Benim kullandığım yağlarda bu ibare vardı...
Peki adamın oğlu bu ibareyi niye yazmış, diyorki bak kardeşim ben sana öyle bir yağ yaptımki içerisine gerekli motor koruyucu aşınma önleyici kayganlaştırıcı tortu temizleyici vs...vs bileşenleri koydum....Sen bu kimyevi maddenin içerisine o reklamlarda görüpte aldığın katkıları şurupları ıvırı zıvırı koyarsan benim bu hazırlamış olduğum karışımlı yağın yapısı deforme olacaktır...Sana vaad ettiğim özellikler belli bir müddet sonra etkisiz kalacaktır...O yüzden uslu uslu otur...Bir anda etki ettiğini söylenen ürünlere itibar etme...
Bu katkıyı kullan yakıt tasarrufu yap hemde %10 yuh bu kadar basit yani mazda skyctiv için boşuna para ve emek harcamış ne gerek varmış
Karteri söküp katkı konulan yağı ordan döküp motoru yüksek devirlerde çalıştırıp kamera ile zumlayıp bakın yağ yok motor da en ufak aşınma yok işte bu ürün böyle bir ürün gibi uydurmaca hokkabaz reklamlar öteki tarafta eşek cennetini boylayacaklar...
Arıya güvenmedik balı kendimiz yaptık diyerek binlerce saf kalpli insanı kandıranlarla....Bu ilacı yut şu kadar erkek olacaksın kandırmacasıyla bu kandırmaca aynı kandırmaca aynı pazarlama tuzağı...
Yukarıda Adem Usta nın Mustafa abimin dediklerine itimat edin gerisi hava civa....Evet yağların içinde deterjan denen madde var petrolde boş yağ bidonuna yakıt koyuyoruz misal köpürüyor sabun koymadımya neden köpürüyor sebep ortada
yağ değişimi öncesi temizleyici atmak yağın rengi sarı kalması vs bunlarada itimat etmeyin o ilacın motorun içinden tamameb arınıp gittiğinin garantisi varmı? Bir miktar yağ döküp onunla arındırırız diyenler olabilir...Kesinlikle itiraz ediyorum sen zaten o maddeyi o yağ tortusunu tabakasını silip süpürsün diye koymadınmı koydun peki koyduğun yağ bu madde karşısında nasıl bir direnç gösterecekte bu maddeyi akıtacak aşağı...
Doldurdun motor yağını bu madde senin o mükkemel yağınında yapısını tahrip etmez mi? Eder....pskolojikmen kendimizi kandırmaktan öteye gidemeyiz....Bu tip yöntemler geçerli olsaydı yetkili servisler otomobil üreticileri bizi buna teşvik ederdi hatta kendi bünyesinde markasıda olurdu...
Hepsini bir kenara koy Adem usta teşvik eder Mustafa abide tasdiklerdi...
Bu tip yaklaşımlar yorumlamalar iyi geldiğini düşünmeler birazda araçlarımızı çok sevip onlar için en iyisini yapmak istememizden kaynaklanıyor...Doğal bir durum lakin uyanık olmakta fayda var müdahale ettiğiniz yer motor ve onun hareketli parçaları bin kez düşünüp bir kez hareket etmek gerek...
-erken yağ değişimi -kaliteli ve istenilen öz. Yağ-filtre grubu değişimi ve temizliği...Alınan yakıtın kaliteli olması-sürücünün aracı doğru şekilde ve uygun devirlerde kullanması...Kontrol...Kontrol...kontrol....