Motor freni ile motoru kastirmakdan ise fren ile inmek daha iyi degilmi tabiki el devamli vitesde olacak ne olur ne olmaz diye?
Otomobiller de dahil tüm araçlarda Motor frenini sadece yokuş aşağı inişlerde değil gerekli hallerde her zaman kullanabilirsiniz.
Motor frenini her zaman kullanabilirsiniz. Özellikle aracınızı yavaşlatmak istediğinizde frenle beraber yardımcı bir fren gibi kompresyondan yararlanabilirsiniz.
Buzlu, mıcırlı kaygan zeminler de, aracınız yavaş olsa bile en ufak bir frende kayma riski çok fazladır. Bu durumlarda yavaşlamak için en uygun hareket, vites düşürerek aracın kompresyon fren güçüyle yavaşlamasını sağlamaktır.
Vites değiştirme aralığı, benzinli ve dizel motorlarda çok farklıdır. Genel olarak benzinli motorlarda ortalama 2000 d/d ile 3250 d/d, dizel motorlarda ise 1800 d/d ile 2750 d/d arası vites değiştirmek uygun aralık olarak kabul edilir. Bununla beraber, her motorun kendi Max. Tork ( Çekiş Gücü ) değerleri arasında vites değiştirmek hem yakıt tasarrufu yapar hem de motorun ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Araçların, motor tork değerleri el kitaplarında yazar.
Aracını belirttilen devirler arasında sürekli kullanman bir sorun çıkarmaz. Üst limitlerde kullanman aracının yakıt sarfiyatını artırır. Alt limitlerin altında kullanman durumunda arcında baygın kullanma denilen rahatsızlık olabilir. Uzun süre baygın kullanma sonucunda ise aracının motorunda, sübaplarında,hatta krank milinde hasar meydana gelebilir.
Unutmaman gereken bir şey daha var. Yüksek devirlerde ( 3500 d/d nın üzerinde ) ani kompresyon aracın motor triger kayışının diş atlamasına, kopmasına neden olabilir. Bu durumda yine aracın motor sübapları zarar görür.
yani burda 5 bin devir seyrederken aracı 2 nci vitese al demiyoruz yada 5 vitesten 3 vitese direk alda demiyoruz motor devri vites araılı ayarlandıkça sorun yok demektir ..
yani kadirim ne olur ne olmaz diye elin fiteste olsun ama motor freninden de faydalan hem aracı yola daha hekim kılarsın güvenlik açısından faydası olur ..
Moderatörün son düzenlenenleri: