Profesyonel olarak baktığımda;
Firmaların ortak teknoloji geliştirmesi, ortak motor, şanzıman vb. kullanımına gitmesi ve hatta ortak platform kullanmaları çok normal. Günümüzün sert rekabet koşulları içerisinde ve giderek sertleşen çevre ve çarpışma kurallarına yetişebilecek teknolojiler geliştirmek çok zor. Bunun yanında müşterilerin teknolojik beklentileri de çok artmış durumda.
Eskiden 3 jenerasyon üst üste hiçbir teknolojik yenilik yapılmadan otomobiller üretilirdi. Şimdi üreticiler 3 yıllık makyajı bekleyemiyorlar geliştirme için.
Bütün bunlar platform/şasilerin çarpışma testlerini karşılamak için ve motor/şanzıman ikileminin de sürekli sertleşen çevre normlarını karşılamak için ortak geliştirilmesini, üretilmesini çok mantıklı kılıyor.
Ayrıca mantıklı kıldığı sadece bu da değil. Bugün Mazda 3, eskiden Mercedes, BMW gibi otomobillerin sahip olduğu teknolojileri, özellikle de güvenlik teknolojilerini sunabilir hale geldiyse, bu bu tip teknolojilerin ya ortak geliştirilmesi veya teknoloji üreten firmalar tarafından (Bosch, Siemens vb.) herkes için üretilmesiyledir.
Bir ürünü 1.000.000 adet üretmenin Ar-ge maliyeti ve üretim maliyeti ile 5.000.000 üretme arasında uçurum vardır.
Kişisel olarak bakarsam;
Teknoloji paylaşımını halk tipi araçlar, yani orta sınıf dediğimiz markalar da çok normal buluyorum. Örneğin Toyota, Honda ve Mazda Avrupa'da satınlan küçük dizeli birlikte yapıp, aynen kullansalar, ben bayılarak alırım. Çünkü bu hem daha güçlü ar-ge ve mühendislik ile üretilmiş, daha çok tecrübeden faydalanmış, daha güvenilir motor demek, hem de maliyeti düşecek ve bana avantaj olacak demek.
Ama ürettiği otomobilleri orta sınıftan muadillerinin 2 katı fiyata satan Premium modeller geldiğinde böyle düşünmüyorum. Benim için Premium olmanın ilk koşulu şahsına münhasır olmaktır. Yani özel ve tek olmaktır. Eğer bana Mazda CX-5 2.0'ın fiyatının 2 katına Mercedes GLK 2.0 satacaksanız (hem de daha düşük donanımla) bu aracın her bir parçasının kendine özel olmasını beklerim.
Çünkü benden özel olmanın bedelini alıp, genel bir ürün verilmesini kabul edemem. Yok eğer GLK'yı CX-5'den %20 pahalıya satarsanız, üzerine Toyota motoru da koyabilirsiniz, problem değil...
Bence koskoca mercedes renaultla ortak bir araç yapmamalı yani bir prestiji var düşüncesindeyim. Mercedesin en eski aracı bile bence citandan daha kaliteli duruyor. euro ncap testlerinden 3 yıldız almak nedir anlamış değilim. Kasa yapısıda yeni kangoo nun kopyası diyebilirim yani citana o kadar para verip kangooya binmiş gibi oluyor insan. Bence en kısa zamanda mercedes kendi başına güzel bir ticari araç yapmalı