Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Xedoscan'ın lastik değişimi sonrası geçmeyen yüksek hızlarda titreme probleminin nedenini sol ön poryanın yamuk olmasından kaynaklandığını zar zor çözmüştük.


"Zar-zor" diyorum çünkü bu aşamada ön tekerlekler defalarca balansa girdi ve en son araç üzerinde yapılan balans ayarı ile poryanın yamuk döndüğünü fark etmiştik. Bu durumu çözmek için de haliyle diskleri çıkarmamız ve poryaya ulaşmamız gerekiyordu. Yıllarca çıkarılmadığı için de diskleri çıkarmakta zorlanmıştık. Kırılma/çatlama ihtimaline karşı da yedeğini tedarik etmeden daha fazla zorlamamıştık ki geçen hafta Almanya'dan aldığım Brembo marka ön disklerim elime ulaşmıştı. :cool:

42096


Nasıl olsa yedeğimiz artık var diyerekten bugün bu kısımları ayırma ve problemi çözme işine giriştik, yine uzun süren mesailerle... Öncelikle komple bu bölüm sökülerek tornacı tarafından pres uygulanarak sökülmesi için çıkarıldı. Disk/porya/rulmanlar birbirine öyle kaynamışlar ki porya ile disk arasında oluşan korozyon aslında tüm bu balansın kaynağı olmuştu. :rolleyes:

42097


Üzerinden çıkan diskler, balatalar hala orijinal fabrika çıkışlı. Fotoğrafta da göreceğiniz gibi amortisörler de öyle...

42099


Gerçekten kolay kolay bozulmayan parçalar ile yapmışlar bu araçları, fakat bu parçaların da uzun ömürlü olabilmesi için bakıma ihtiyacı olduğunu önceki kullanıcıları unutmuşlar maalesef... :(

42098


Disklerin fabrika çıkış genişliği 28mm ve en son toleransı 26mm. Çıkan diskler 27mm! Yani 20 yılda 1mm aşınmış. Bir torna seansı ile yeniden kullanılabilirdi fakat elimdeki parçalar bu sefer bekleyecekti boş yere.

Balatalar keza öyle ki daha 3mm genişliği vardı. Onlar da benim kullanımıma göre neredeyse 2-3 sene daha giderdi. Tabi madem bu kadar elimizde parçamız var değiştirmek için bir 20 sene daha beklemeye gerek yok diyerek hepsini yeniledik...

42100


Sökerken bu kadar uğraştırdığı için biraz da bu uğraşımlar sonucu ses yapmaya başlayan rulmanlarımızı da yenilemeden geçmeyelim dedik. NTN marka ön teker rulmanları... @HakanEMRE Xedos9 ile 626 GE-GF ile ortak bir parçasını daha bulduk. Hadi iyiyiz, üç parça oldu böylece... :D

42101


Fren balataları araçla birlikte gelmişti. Kashiyama marka ve safkan Japon kendileri. Bu arada poryalar da torna ile düzeltildi, üzerindeki korozyon giderildi. Tüm parçalar yağlanarak tekrardan takıldı. Aks somunlarımız bile orijinal tabi... ;)

42102


Arka frenlerimiz daha önce ayarlanmştı fakat hidrolik değişimi yapılmamıştı. Daha önce diğer bakım malzemelerim ile birlikte aldığım Mobil 1 Dot4 hidrolik sıvısının değişimiyle birlikte komple fren sistemimizi de yenilemiş olduk. ;)

42103


Sonuç olarak teorikte ufacık bir balans problemini çözebilmek için bu kadar parça değiştirdik. Bu kadar parça değişmesinin nedeni de zamanında bu parçalara gerekli bakımın yapılmaması ve özellikle bu kadar pas ile kaynak tutacak kadar birleştirilecek kadar ihmal edilmesi ya da gerek duyulmaması... :( Pratikte işe yaradı mı derseniz; yeniden balans ayarına girmem gerekecek ve bugün tüm işler bittiğinde saat çok geçti artık bunun için. En kötüsü komple yenilenmiş bir fren sistemi ve ön düzenimiz var. ;)

Yazacak daha çok ayrıntı var fakat bugün gerçekten çok yoruldum. Hafta içi de hastalıklarla uğraşan bu narin bedenim artık dinlenmek istiyor. Aklınıza takılan olursa yazın tabi. :cool:
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Disk bile bu kadar yıl durması beni çok şaşırtırken, balata nasıl orijinal olabilir ki :oops:

Güle güle kullan, hayırlı olsun.
 

Üst Alt