Mazda Skyactiv X SPCCI Motor Teknolojisi

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
53,645
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Mazda, Skyactiv teknolojisinin üzerine koyarak yoluna devam ediyor, yaklaşık olarak bir yıl önce ortaya atılan "bujisiz benzinli motor" teknolojisinin detayları gün geçtikçe ortaya çıkmaya başlıyor.

Mazda Bujisiz Motor Geliştiriyor (HCCI Sistem)

Yukarıdaki konumuzda HCCI teknolojisi hakkında çıkan haberler ve yorumlar mevcut, yakın zamanda da; Portekiz'de basına açık yapılan bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında daha farklı ve yeni konular Mazda tarafından paylaşıldı.

Ancak açıklamalara bakıldığı zaman bu motorun, tamamen bujisiz bir HCCi motor değil de, aslında SCCi (Spark Controlled Compression Ignition) yani yanmanın bazen buji bazen de kendiliğinden gerçekleştiği bir motor olmasıyla öne çıkıyor. Kısacası sistemde bir buji var ancak bu buji bazı durumlarda ateşlemeyi gerçekleştirirken (SI – Spark Ignition motor) bazı durumlarda da hava-yakıt karışımının tutuşması aynen dizel motorlarda olduğu gibi kendiliğinden gerçekleşecek. Tamamen bujisiz HCCi motor yerine SCCi motorun tercih edilme nedeni olarak ise, HCCi motorun vuruntu gibi bazı önemli yan etkilerini aşmak olduğu belirtiliyor.

Peki buji ne zaman devreye girecek?

Karmaşık gibi görünen bu sistemde; araç yükte değilken yakıt tüketimini düşürebilmek için yüksek sıkıştırmanın da etkisi ile hava-yakıt karışımının kendiliğinden tutuşması sağlanıyor. Örneğin 120km/saat hıza sabitlenmiş bir otoban sürüşünde bujiler devre dışı kalarak kendiliğinden ateşleme gerçekleşecekken, gaza basıp hızlanma isteği olduğu zaman hava-yakıt karışımı buji tarafından ateşleniyor. Bir diğer örnek verecek olursak; Aracı çalıştırdınız ve yola koyuldunuz, gaza basıyorsunuz, işte böyle bir durumda da bujiler ateşlemeyi gerçekleştirecek. Kısacası anlık güç ihtiyaçlarında bujiler devrede olacak, sakin sürüşlerde ise buji devre dışı kalacak.

Skyactiv-X (SCCi motor) nasıl avantajlar sağlayacak?

Mazda’nın iddiasına göre bu sayede, halen kullanılmakta olan yüksek sıkıştırma oranlı ve bujili Skyactiv-G motorlara göre %25-%30 oranında bir tüketim azalması sağlanacak. Ayrıca Mazda yetkililerinin belirttiğine göre tüketim olarak dizel motorların tüketim değerlerinin yakalanması hedefleniyor.

Bu doğrultuda Skyactiv-G ve Skyactiv-D motorların tüketim değerlerine bir göz atalım;

  • 1.5lt atmosferik-benzin (Skyactiv-G) 120ps: Ortama tüketim: 6.5lt/100km
  • 1.5lt turbo-dizel (Skyactiv-D) 105ps: Ortama tüketim: 4.3lt/100km
Yukarıdaki değerlerden de görüleceği gibi Skyactiv-G motorun tüketiminde SCCi sistemi sayesinde söylendiği gibi %30 tasarruf sağlanabilirse gerçek sürüş koşullarında 4.5-5.0lt/100km gibi bir ortalama tüketim yakalanabilecek gibi görünüyor. (Fabrika teorik tüketim değerleri genellikle yakalanamadığı için, gerçek sürüş şartlarında ortalama tüketimin şehir içi gibi olabileceğini var saydık)

Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum şu; Dizel motorlar performanslı kullanımlarda bile bir yere kadar yüksek yakıt tüketirken, benzin motorlar özellikle agresif kullanımlarda daha yüksek yakıt tüketebiliyor. Yani Mazda’nın Skyactiv-X motoru da esas olarak sabit hızlı ve sakin kullanımlar için belirtilen tüketim değerlerini verebilir diye düşünüyoruz. Performanslı kullanım tercih edecek kişilerin bahsi geçen %20-%30 tüketim değerlerinden faydalanabileceğini sanmak hayal olur diye düşünüyoruz. Sonuçta agresif kullanım bujilerin sürekli olarak devrede olmasına neden olacaktır.

Skyactiv-X motorda hava beslemesi nasıl gerçekleşecek?

Bilindiği gibi Skyactiv-G motorlarda aşırı besleme sistemi bulunmuyor ve hava emişi atmosferik basınç ile sağlanıyor. Bu da özellikle tork değerlerinin turbo motorlar gibi yüksek olmamasına neden oluyor. İşte tam da bu noktada SCCi motorun tork eksikliği büyük bir soruna neden olabilir ve sürücünün de gazı özellikle rampalarda çok daha fazla kullanma isteğini tetikleyebilir.

Turbo beslemeyi sadece Skyactiv-D yani dizel motorlarında kullanan Mazda, tork eksikliğini gidermek için ise Skyactiv-X motorların yüksek güç seçenekleri için Supercharger sistemi kullanacak. Yani giriş seviyesi Skyactiv-X teknolojisine sahip motorlar atmosferik beslemeye sahip olacakken, daha üst seçenekler veya spor modellerde supercharger sistemine sahip Skyactiv-X motorlar yer alacak. Bu sayede tork değerlerinin %30 oranında artması bekleniyor.

Turbo ile Supercharger arasındaki farklar nelerdir?

Supercharger ile tüketimin artması ise kesinlikle kaçınılmaz ancak en azından SCCi teknolojisi sayesinde sakin sürüşlerde %15-20 oranında tasarruf yine sağlanabilir. Sonuçta supercharger turbonun aksine motora belli bir yük getiriyor ve bu da tüketimi bir miktar mutlaka etkileyecektir.

Bu doğrultuda Skyactiv-G motorun tork değerlerine bir göz atalım;
  • 1.5lt atmosferik-benzin (Skyactiv-G) 120ps: Tork – 150nm, Ortama tüketim: 6.5lt/100km
Skyactiv-G motorun 150nm tork değerini supercharger sayesinde %10-%30 oranında yükselttiğimizde ise 165nm-195nm gibi bir değer çıkıyor. Ayrıca güç değerinin de benzer bir oranda artması gerçekleşirse 135ps-155ps civarında bir güç elde edilebilir. Ayrıca tüketimin de Skyactiv-X ile %20 oranında düşmesi 5.0lt-5.2lt civarında bir ortalama tüketim değeri sağlayabilir diye düşünüyoruz.

SONUÇ

Sonuç olarak Mazda, supercharger beslemeli Skyactiv-X motor ile dizelin torku ve tüketimine yaklaşmaya çalışırken, benzin motorun gücünü ve rafine yapısını da korumaya çalışıyor. Bize göre HCCi motor teknolojisinin bujili ateşleme ile kombine edildiği SCCi yani Skyactiv-X teknolojisi oldukça merak uyandırıcı ve bir de supercharger ile desteklenmesi Mazda’nın ne kadar farklı işler yapmaya çalıştığını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu tip bir motorun Hybrid sistemlerde menzil arttırıcı veya çekişe katılan bir içten yanmalı motor olarak da kullanılmasıyla farklı yerlere gidebilir. Ayrıca dizel, hybrid ve elektrik teknolojisin de aynı hızla geliştirildiğini belirten Mazda yetkilileri, motor çeşitliliğine büyük önem verdiklerini belirtiyorlar.

Kaynak


Mazda'nın Skyactiv Teknoloji üzerinden geleceği nasıl planladığına dair tablo.

Mazda-gelecek-planları-elektrik-skyactiv-dizel 2.png
 
Son düzenleme:

saridoan

Katılımcı
Mesajlar
662
Konum
Ankara
Araç Markası
2011 Mazda 3 Imp AT
Araç Renk ve Tip
Beyaz HB
Dizelin ikinci jenerasyonuna arge ayırması iddialı bir yaklaşım. Tüm dünya dizelden uzaklaşırken hemde.
Tam bende aynisini yazacaktim, sasirtici cidden hele ki Japonlarin en onemli pazari ABD oldugu dusunulunce ve orasi icinde yuksek hacimli benzinli motorlarin kullanildigi dusunulunce beni daha da cok sasirtan bir hamle bu sky D 2 gen.
 
Mesajlar
1,166
Konum
İzmir
mazda mühendisleri yapmış bravo
gelişimi nasıl olacak hep beraber göreceğiz
kendi dizel 2.2 dizel motordan yüzde 30 daha az yakıt tüketimi diyor vay canına :)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
53,645
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
Bence de güzel değerler. :harika:
 
Üst Alt