Bu konuları ne kadar konuşsak boş, Mazda bu sağlamlıkta ve bu mentaliteyle gittiği sürece ne servis ne de bayi uzun süre dayanabilir. 90 lı yıllarda bir hareketlendi, sonra bir anda söndü bitti. Peki sebepleri nelerdir? bir çoğumuzun bildiği ve benim geçen yıllar içinde tespit edebildiklerimi sıralıycam şimdi:
-Her şeyden önce şirketin fiyat politikası, az yapar öz yapar, iyi paralara satarım düşüncesi.
-Arızasızlık.
Sadece yağ su değişmekle bayi ve servis dönmez. Şu anki 626 yı Zonguldak Ereğli bayi ve servisten aldım. Servis sahibi abimizin demesine göre iş yapabilip ayakta durabilmek için ayda en az kazalı iki araç gelecek ve epey bir araç da bakımlara gelecek ama nerde. Samsun'da 3. bayi ve servis kapandı, sorduğumda aynı cevabı aldım. Bir arıza tespir cihazı 10 bin avro, yıllık güncelleme parası bin avro, ama adamlar on araçta kullanamadılar. Beyhude para. İki yedek parça ve filtreyle bu iş dönmüyor.
-İnsanlardaki parçası bulunmaz, parçaları pahalı mantığı, ben kaça bulduğumu, ve nerde bulduğumu söylediğim zaman inanmak bile istemiyorlar. Hatta adım mazda takıntılıya çıktı. Bundan da mutluyum belirteyim.
-Piyasada çok bulunmadığı için çok tutmadığı düşüncesi ve satamama elde kalır korkusu. Bizim gibi Mazda tutkunları arabayı öncelikle satmak için almıyoruz, ama herkes aynı kafada değil her an satacakmış gibi araba alıyorlar.. Satamayız korkusuyla herkes çok beğeniyor ama almıyor.
-Her yerde tamir bakım yaptırılamaması her ne kadar az arıza yapsa da.
-Pazarlama politikasının yanlışlığı diycem ama bu konuyu Ereğli bayisi ile konuştuk aslında Mermerlerin bu işte çok bir eksiğinin olmadığını söyledi. Mazda nın kendi yapılanması ve anlayışından kaynaklandığını belirtti, sonuçta gine pazarlamaya çıkıyor iş.
-İnsanların aracı tanımaması, konfor, yakıt, sağlamlık, dayanıklılık açısından.
Sonuç olarak, Mazda herkesin çok beğendiği, hayranlıkla baktığı ama almadığı, onun yerine vosvos tercih ettiği bir araba. Geriye sadece bizler tutkunlar kalıyor. Aslında böyle daha iyi, her yerde farkımız oluyor, az olmak dikkat çekiyor. Herkesle aynı arabaya binmek istemem şahsen ben Mazdadan sonra.