İyi akşamlar, 7 sene geride kalmış bir gönderi, ama bende de Mazda MPV'nin 1998 modeli var, o nedenle yazıyorum.
3.000 V-6 motor, koldan otomatik Amerikan tipi... 3 sıra koltuk var içinde, kullanımı gidişi çok rahat bir araç, tabii istanbul veya büyük şehir trafiği için değil, biraz ağır kalıyor böyle kullanımda, malum normal olarak arkadan çekişli gidiyor.. Ama 4x4'ü var, vites düğmesinin üzerinde 90 km hıza kadar giderken küçük düğmeyi itince dörtçekere geçiyor. Ama ben hep dururken yaptım, korktuğumdan...
Ayrıca kilitli defransiyeli var. Bir de piyasada roketleme tabir edilen bir özelliği var, uzun yolda motorun fazla yük vb nedenle bayılması durumunda, yine vites kolunun üzerinde bir düğme var, ona basınca yarım-/bir vites düşürüp çekişi çok arttırıyor...
Ben bu aracı Giresun'dan Fiskobirlik'in emekli müdüründen aldım, bunu şoförlü olarak kullanıyormuş.. Aldıktan sonra istanbul'a gelirken hoplaya--zıplaya geldik.. Bunun üzerinde fb.dan çıkma önde motor bölmesinde küçük bir kompresör ve ona bağlı çalışan arka amortisörler körüklü (önler normal) bir sistem var, bunu devre dışı bırakmışlar, sonra keşfettim, öndeki küçük kompresörü de çıkarıp atmışlar.. Yeni amortisörler aldım arkaya, olmadı, yine gittim İkitelli'de Güngören Bağcılar S.Sitesinde Naminştayn Amortisör var, adamların işi sadece bu, onlar değiştirdi, başka amortisörler koydu vs.. Ama ondan da memnun değilim, araba böyle çok güzel bir şekilde tümseklerden, kasislerden vs geçmiyor, sanki at arabası gibi zıplıyor, hele biraz daha hızlı girersen hepten havaya zıplıyor(uz biz içinde..)...
Aldıktan 6 ay kadar sonra da motorunun yağ yaktığını fark ettim, baktırdım ettim, yine İkitelli'de aynı sitede çıraklığından tanıdığım Japoncu Ali Usta var, ona baktırdım, motoru söküp bakmak lazım dedi.. Söktürdüm, baktırdım, bir sürü parça ihtiyacı çıktı. Allah razı olsun, Samsun'dan Murat isminde bir arkadaşta aynısından varmış 3 sene kadar uğraşmış, her yerini öğrenmiş, parçalarını bulmuş, neyin nereye uyduğunu, hangi başka arabanın parçasını ortak kullandığını vs biliyor.. Onun yardımı sayesinde ABD Rock Auto sitesinden en uygun fiyatlarla parçaları buldum, önemli olan bazılarını da Levent'teki Mazda Evo'dan aldım. Geldi, motor yapıldı, aldım kullanıyorum.. Çok az km yapıyorum, ancak Tekirdağ Hoşköy'e giderken, belki yılda 3.000, belki 5.000 km yaparım diye düşünüyorum, ben bu aracı meraktan--zevkle kullanmak için aldım...
Şu anda kullanım düzeyine de geldi, ama tek önemli eksiği kaldı.. Ben şu durumda, bu aracın, fabrikasının ona koyduğu arkalar körüklü ve öndeki kücük amortisörle çalışan kendi orjinal düzeninden başka şekilde randımanlı güzel bir şekilde çalışmayacağına kanaat getirdim.
Şimdi soru şu : bu arabaya, orjinal 2 arka körüklü, 2 ön normal ve öndeki küçük kompresörünü Mazda Servislerinden alıp koymama maalesef imkan yok, çünkü tahminen 40.000 TL gibi bir fiyat çıkarıyorlar.. internette araştırırken, pek çok ürünün ve bu amortisör sistemlerinin de OEM denilen, fabrikanın yaptığının aynısını üreten üreticilerin kendi isimleriyle çıkarıp sattıkları çeşitli parçalar da olduğunu görmüştüm. Burası da Mazda Forumu olduğundan, yardım ümidiyle yazıyorum.. Bu araba için, yazdığım gibi kendi üzerinden körüklü 2 arka amortisörünü; ön iki amortisörünü ve bu arkalara kumanda edecek motorun yanında yerine konulan küçük kompresörünü nereden bulabilirim, ne markalar tipler vardır, fiyatı nedir, bana neye mal olur..
Yardım bulabilirsem çok müteşekkir kalacağım.. Bu arada, İstanbul - Avcılar'da oturuyorum.. Herkese selamlar..
Evet motor 626 motoru ile aynı ise fazla sorun çıkartacağın sanmıyorum bende.
626 değil, 929 Royal Classic 3.0 V-6 motorunun daha fazla subaplı, biraz daha geliştirilmiş tipidir..