arkadaşlar gereksiz ve lüzumsuz harcamalar olunca insan araçtan soğuyor. Kısa zamanda araçtan soğuttular beni. Hele bir mazda yı bilmeyen bir yerde yaşıyorsanız.
Şimdiye kadar alt takım, üst takım, elektirik, iç aksam, motor falan derken 3000 TL ye yakın para harcadım. Hala durmuyor devam ediyor. Araçta sabit devirde tekleme var, siyah duman atıyordu %80 i akışmetrenin değişmesiyle çözüldü. Yakıtta 20 lira ile 15-20 km yol yapıyor. Normal halde iken pek oynama yok, ara sıra nefes alıp veriyor, ancak yola çıkıp hızı ve deviri bir yerde sabitleyince tekleme şiddetli bir şekilde kendini gösteriyor. Sağolsun Dumlu oto Ömer Bey İskenderuna davet etti. Gelirsen deneme yanıma yoluyla sorunu çözeriz dedi. Ancak oraya gidişime kesin 1000 Tl gözüyle bakıyorum. zaten yol parası bu yakıtla kesin 500 TL. Şimdi başka usta bujileri hedef gösterdi. iridyum ve platinyum olarak araca büyük etkisi olacağını söyledi. hataya gitmeden sormak istiyorum. İridyum ve platinyum bujiler araçta ne kadar etki edebilir. Yani b u kadar yakıt ve tekleme konusunda etkisi olabilirmi. Ben 40 Tl lik bujileri yeni taktırdım. Diğeri 200 TL ymiş. Sizce platinyummu takmalıyım?
bu araç nedir diye sorucaktım murat aşada yazmış fs motor fs motorda iidyum buji ihtiyacınız yok orj de zaten iridyum degil fs nin bujsi..
çok takılmayın iridyum takalım diye sorunun çözülmüyecek cebe zara BKR5E .11 bu buji 40 50 tl civarı tırnak aralıgını lpg de kullandıgınız için kapamanız lazım 0.60 yada 0.70 olarak ayarlıyabilirsiniz benzin de kullanıyor olsa idiniz sürekli bu tırnak aralıgı 1.00 mm yada 1.10 olarak degişecekti ..
araçta sogukken güzel çalışıyor ısınınca tekleme ve eksozda ara ara batırdama oluyor böyle bir durum var ise sorun ateşleme sistemi kıasa yoldan buji kablosu degişmeniz gerekir
size direk distribütör demek yanlış olur kablo degişimi sonrası aynı durum sıcakken yine yapıyor ise distrübitör arıazalı demek distribütör degişirken normal de buji kablosu beraberinde degişir fakat siz ilk olrak onu degiceniz için gerek kalmıyor ..
birde bakın bakalım eksozun üstünde manivolt bogaz kısmı tarafında oksijen sensör varmı bazılarında yok bazılarında iptal ediyorlar heyer var ise onu sökün ucu erimişmi bir kontrol edin makinaya baglayınca anlaşılır fakat öyle bir şansınız yok kara düzen gidecez demektir ucu erimiş ise kesinlikle degişmesi gerekir
orj nelde oksijen sensör olmuyanlarda rolanti hava yakıt karımışımı ayarını yapan sigorta tablasının yanında küçük bir lamda ayarlayıcısı var onun tornavidasıda özeldir küçük bir tüz tornavidayı eritip orya degdir izi çıksın tornavida ile ayar yapın saga dogru kısar sola dogru karışım zenginleşir ..
trger falan degişti ise sente kesinlikle dogru olmalı daha önceden de yanlış olabilir ondan emin olunmalı
su sıcaklık sensörü ihmal etmeyin basit bir durum bunları kontrol edin ..
SOĞUTMA SUYU SICAKLIK SENSÖRÜ ( ECT )
Görevi;
Soğutma suyu sıcaklık sensörü bir pick-uptır; kontrol ünitesi bunu motor sıcaklığını belirlemek için kullanır.
Isınma fazı sırasında motor daha zengin bir karışıma ihtiyaç duyar. Kontrol ünitesi motor sıcaklığını soğutma akışkanı sıcaklık sensörünü kullanarak belirler ve motor soğuk iken enjeksiyon zamanını uzatarak karışımı ayarlar.
Isınma fazı sırasında motor bir miktar daha yüksek motor devri ile calışır. Kontrol ünitesi soğutma akışkanı sıcaklığını soğutma akışkanı sıcaklık sensörü kullanarak belirler ve rölanti devrini bir miktar artırarak istenen rölanti devrine getirir.
oksijen sensör
Lambda sensörleri aracınızın hava akış kontrolünü sağlamada kullanılan sensörlerdir. Sıklıkla enjeksiyonlu motorlarda bulunur. Bu sensör vasıtasıyla beyin motora gelen havanın debisini hesaplar. Lamda sensörleri yeni nesil motorlarda oksijen sensörleri ile ortak çalışmaktadır. Pek çok zaman lambda sensöründen için oksijen sensörü denildiğini duyarız. Markadan markaya sayısı ve yerleri değişmekle birlikte lamda sensörünü motorda hava filtresinin arkasında ,motorun hava emiş kanalında bir bölgede aramak gerekir.Yeni nesil motorların çoğunda iki adet lamda sensörü bulunur. Birincisi yukarıda anlattığımız gibi hava filtresinin arkasında ,ikincisi egzost borusunda katalitik konvektörün önünde yada egzost manifoldu üzerinde bir yerde yer alır. Bu sensörlerden ilki motora giren havayı ölçer ,ikincisi ise çıkan dumanı algılar. İki sonuç ECU (elektronik kontrol ünitesi) tarafından kıyaslanıp motorun hava yakıt karışımının iyi olup olmadığına karar vererek ideal karışımı sağlar. Anlayacağınız lambda sensörleri oldukça öneme sahiptir.Aşağıda örnek bir lambda sensörü görülmektedir.
makinaya baglatma şansınız var ise herşeyden önce yakın bir ilde serviste olabilir aracı makinaya baglatın obd 2 soket mutlaka vardır en azında size biraz olsun yön verir ne yapıcagınız hakkında ...