Şimdi bu konuyu
@ezmocesteri "sonuç ne oldu, var mı bir gelişme, söyle bak yoksa Allahıma kitabıma banlarım?" diyerekten hortlatmadan ben açıklama yapayım.
(Şaka tabi, dışarıdan gören yanlış anlamasın...).
Öyle ki konuyu açtığımı unutmuşum, tam bir sene olmuş şimdi olay neticelenince hatırladım, ayrıntıları yazayım dedim.
Not: Bu okuyacaklarınızdan sonra n'olur bana değişik gözle bakmayın e mi?
Bu konuyu açtıktan kısa bir süre sonra ustama durumu anlatmıştım. Paçalıkların, tamponun, egzozun, antenin rüzgarla sürtünmesinden dolayı ses çıkarabileceğini göz önünde bulundurarak kontroller yapılmıştı. Disklerin sürtmesi ihtimaline karşın kontrol amaçlı tekerlekler boşa kaldırılıp bakılmıştı. Bu ve bunun gibi bir kaç yeri daha kontrol ettikten sonra "yüksek hızlarda rüzgarın etkisiyle tampondan geliyordur" demişti. "Hayati bir durum yok alt takımla ilgili" diyerek salmıştı beni. Anlam verememiştim, hatta dalga geçmiştim "ne alaka?" diyerekten? Sonra 140'a bile sadece sollamalarda 5-10 saniye süresince çıktığımı düşünerekten ve ses bazı zamanlarda geldiğinden çok dert etmemiştim.
Kışın alt takım kontrollerine girince yine hatırlatmıştım hiç bir yerde sorun görünmediğini, benim kuruntu yaptığımı söylemişlerdi. "Len tamam ben pimpirikliyim lanet olsun" diyerekten yine es geçmiştim.
Aradan yine zaman geçip başka şeylerden dolayı guzuyu lifte kaldırdıklarında çaktırmadan araya girerek "rulmanları da kontrol edin belki arkadan gelen ses oradandır falan" dedim,
kontrol ettiler yine bir sorun bulamadılar.
Geçen aylarda köye giderken 120-130 km/s hızlarda giderken kesik kesik yine bu sesi duydum yol boyunca belki de 5-6 kez falan ama neden olsun ki? "Aha da artık daha düşük hızlarda gelmeye başladı, yakında 80-90'la giderken de duyarım" diye düşünmeye başladım. Ama tabi ustaya aynı şeyi beşinci kez sormak da kafaya levye yeme ihtimalini doğuracağından uygun bir anı yakaladım.
Bir de öyle bir ses ki ağzımla çıkaramıyorum o sesi, tarifi yok gibi.
Rüzgar sesi değil, titreşim sesi değil, sürtme sesi değil garip bir ses. Arkadan geliyor ama arkanın neresinden onu da bilmiyoruz... Kısa süreli saniyelik aralıklarda olduğundan dinlemesi de zor.
İşin sıkıntısı da buradan başlıyor. Anlatamıyorum ya hepten kafayı yiyeceğim.
En son dayanamadım bugün, Tosun Usta da hazır boş boş oturuyor, "kalk Abi gezmeye gidiyoz" dedim. "Tecrübeye çıkacaz" diyerekten bindirdim arabaya...
Çıktık çevre yoluna Torbalı yoluna doğru yola koyulduk. Tabi ben sadece ses olayı için değil, "yüksek hızlarda titreşim mi var bana mı öyle geldi acaba jantları tornacıya bıraksam mı?" falan diyerekten salağa yatıp, konunun aslında balans olayıymış olduğunu hissettirerek yüksek hızlara çıkmaya çalışıyorum.
Trafik de sıkışık herkes Çeşme'ye falan akıyor hafta sonu olduğundan, ben 100'ü geçemiyorum haliyle. Çeşme-Buca kavşağını geçtik yol biraz boşaldı, 120-140-160 yapıyorum Allah'ım ses gelmiyor, kafayı yiyeceğim...
Tabi hızımız yüksek önüme araç çıkınca da son raddeye kadar frene basmamaya çalışıyorum, belki o aradaki bir kaç saniyede araç arkadaki sesi çıkarır da Usta da duyar diye. Ama nafile...
Neyse "Abi dedim var mı bir sıkıntı, anormal bir titreşim hissettin mi" diye soruyorum. "Eee olur tabi sürekli frende gidiyorsun, uzun süre frene basıyorsun, diskleri bilmem bilmem şey yaptın!" diye fırçalı bir cevabı alıyorum.
Allah'ım beni mi sınıyorsun diyorum tabi içimden. Doktorun yanına gidince ağrınız kesilir ya aynı o hesap oluyor bizdeki de...
"Neyse..." diyorum, gişelerin oradan bir "U" yapıyorum, sırada geri dönüş yolu... Tabi ben biraz hayal kırıklığı yaşıyorum, biraz da sinir bozukluğu "ses nasıl çıkmaz" diye. Bunun da etkisiyle yine bir gazı kökleme serenatından sonra 150'lerde ilk ses ve ardından kesik kesik 2-3 kere aynı ses daha. "Aha duydun mu sesi" falan diyorum. "Evet duydum" diyor usta rahatını hiç bozmadan ve cevap yine aynı: "Tampondan geliyor" diyor ve durumu biraz detaylandırıyor.
Ağlamak istiyorum...
Sonuç: Rüzgar oraya vurduğunda orada açılıp kapanan bir şey varmış. Tabi eski sahibinde arka tampon işlem gördüğünden sonrasında ben de tamponu söküp taktığımdan mutlaka bir şeyler yarım kalmıştır, orijinali gibi oturmamıştır diyerekten rahatlıyorum. Ayrıca o havalandırma zımbırtısı da aracın solunda olduğundan yani ilk giderken rüzgarın yönü ters tarafta kaldığı için yapmadığını, dönüşte direk yanal rüzgarı yiyince ses çıkarmaya başladığını anlıyorum... İlk mesajda da bahsettiğim üzere araç yaylanınca sesin kesikli olarak çıkması da rüzgarın akış yönü etkisi ile bağdaşıyor...
Yani dostlar, siz siz olun benim gibi manyak olmayın.