Aynen benimde öyle abi geçen gün buzda bi fren yaptım araba sağa doğru kayarken düz gitti yada yolun meyilinden oldu bilmiyorumda kafama takıldı varmı yokmu bunlarda esp diyeBildiğim kadarıyla yok fakat fotoğraftaki işaret kafamı karıştırdı...
DOğrudur abi ozaman mazda ABS ile ESP yi karıştırmış şekil olarak Bu arada şu benzin deposunu seninki gibi bi fule dayayamadım gitti abi Mazotlu arabalarımda hep fuldüde LPG emde full oluyor daha benzin fulleyemedim benEsp yok 626 larda. Benim araçtaki kayan araba işareti böyleydi. Bazı göstergeler böyle bazıları seninki gibi Murat. Sanırım abs olmayanlarda bu sarı ışık yanmıyor.
Konuyu hortlatayım 94 626 da abs var mı.var ise bende ilk marşta ışığı yanmıyor sebebi ne olabilir acaba tşkler
Aynen murat abi nin dediği gibi olan da var olmayan da benim kin de yok.Zaten ışık yoksa abs Yoktur ve fren yaptınız zaman zaten belli olur.Konuyu hortlatayım 94 626 da abs var mı.var ise bende ilk marşta ışığı yanmıyor sebebi ne olabilir acaba tşkler
fren hidroliğinin altı da abs ile ilgili aksam var ama benmi tanlış biliyorum.Aynen murat abi nin dediği gibi olan da var olmayan da benim kin de yok.Zaten ışık yoksa abs Yoktur ve fren yaptınız zaman zaten belli olur.
olan da var olmayan da...fren hidroliğinin altı da abs ile ilgili aksam var ama benmi tanlış biliyorum.
Kontağı açınca sağda kayan araba işareti varsa abs vardır, bazı göstergelerde kayan yazının altına 4W Abs yazısıda var.Olmayanda sadece ışığa göre karar verilmiuordur diye düşünüyorum ama neyse kontrol edeceğim yine tşkler
Benim bildiğim kadarıyla, yanan ışık sönmezse sorun var demek oluyor...arabayı ilk çalıstırdıgım zaman bende de bu bahsettiğiniz ışık yanıyor fakat bir zaman sonra sönüyor arızalı oldugunu düşünüyorum tamniri varmıdır ?
@domestos ama arkadasların dediği frene basınca titreme bende olmuyo ve ayrıca gecenlerde asıldım frene bayagı bi sert kitledi lastikler üstadım
Çok teşekkür ederim üstad çok aydınlatıcı oldu allah razı olsunKonuyu özetleyelim;
- 91-97 GE 626'larda ESP yoktur. ABS ise opsiyonel olduğundan model yılı farketmeksizin bazı araçlarda vardır.
- Göstergedeki ikaz ışığından ABS nin mevcut olup olmasığı anlaşılır. Kayan araba işareti şeklinde gösterge bölümünün sağında turuncu ışığı vardır. İlk kontakta yanıp sonradan sönüyorsa sorun yoktur. Bu göstergedeki işaretin sembolü yıllara göre değişkenlik gösterebilir.
- ABS ani fren yaptığınızda pedalda titreşim ve biraz da ses yapar. Aracın bir saniyeden daha düşük bir sürede kızaklaması ABS olmadığı anlamına gelmez, zaten sensörler tekerleğin kilitlendiğini anladığında devreye girer. O yüzden çok kısa kızaklamalardan sonra araç çok yavaşlamışsa veya pedala olan basıncınızı değiştirmişseniz ABS devreye girmeyebilir.
- Aracınızın altından dış akslara baktığınızda akslara geçmiş olan çark şeklinde tırtıklı bir halka görürseniz ABS olduğu anlamına gelir ki karşısında yuvarlak manyetik okuyucu vardır. Araç yürürken tekerleklerin dönmediği anda bu sensörler beyne bilgiyi yollar ve sistemi devreye sokar. O yüzden bu uçların en azından bakımdan bakıma kontrol edilmesi gereklidir. Yol üstündeki poşet gibi cisimlerin takılması muhtemel bir şekle sahiptir.
- Aracın fren servosunun alt kısmında ABS sistemi bulunur. Yukarıda resmi mevcuttur.
- Bir de doğruluğundan tam emin olmamakla birlikte bazı araçlarda ABS nin devreye girmesi için debriyaj ile frene aynı anda basılması gerektiğini duymuştum. Kesinliği yoktur.
- ESP ve ASR gibi sistemler her ne kadar ABS ile bağlantılı çalışsa da ABS ye sahip tüm araçlarda bulunmaz. Keşke bulunsa...