Yağlı ile gazlı tanımları sanayi tanımları. Aslında iki tipde de yağ var. Fakat gazlı tabir edilende sıkıştırılmış hava ile salınım damping yapılırken, yağlıda ise yağ sıkışmayacağından ufak kanallardan 2. bir odaya gitmesi sağlanır. Bunun sonucunda da yağın sıkışarak öteki odaya geçmesi sayesinde bir damping elde edilir.
Gazlı amortisörlerde darbe sonrası amortisör ilk pozisyonuna döner. Yağlıda ise darbe sonrası son pozisyonunda kalır, ilk pozisyonuna dönmez. Bu nedenle yağlı amortisörler ardarda darbelerde performansı düşer denilir. Fakat bu nedenden dolayı da konforu artırır denilmektedir. Gazlıda ardarda çukurlarda amortisör hep ilk andaki konumuna gelmek isteyeceğinden içeride bir sarsıntıya neden olur. Ama yağlıda ilk çukur sonrası son poziyonuna gelen amortisör bu konumunu korur, ve öteki çukurlarda da içeriye fazla darbe hissettirimesinin önüne geçer.
Bazı markaların gazlı tip amortisörleri dahi bazı tip yağlılardan daha yumuşak olabilmektedir. Bu nedenle kullanıcı yorumlarını araştırmak gerekir. tokico ve kyb nin gazlıları çok sert bilindik bir gerçek. En yumuşak monroe diye okudum hep forumlarda, kyb nin yağlısının nasıl olduğunu araştırmak gerekir.
Yollarımız da çok güzel değil. Süspansiyon sertliğinin yol tutuşa her zaman olumlu etkisi olmaz. 17" jant, sert süspansiyonlu seat leon ile bozuk yolda virajda arada 1 yolla bağlantısının kesildiğini birkaç kez hissettim. Viraj dönerken ve ufak bir çukur ya da tümseke denk gelince anlık direksiyon tepkisinin kaybolduğu ve aracın sektiğini hissettim. Ve bu hiç güven verici bir durum değil. En güzel süspansiyon orta karar. Ne çok yumuşak olacak salınım yapacak, ne de çok sert olacak. Yumuşaklıktan ötürü salınım yapması ile süspansiyon sisteminin yumuşak olması da karıştırılmamalı. Salınım kötüdür, amortisörün darbeyi sönümleyemediği anlamına gelir. Ama üst segmentlerde yumuşak süspansiyon sistemine sahip olup da yol tutuşunun çok daha iyi olduğu örnekler de çok.