İlk defa duyuyorum bunu hocam. İyi oldu ben ilerde 10-60 i i kadar ovuyorlardi ki sırf meraktan deneyecektim. Yalnız kullanan arkadaş çok memnun kalmıştı,motor sesi bile gitti,eksiltme azaldı diye.Dediklerinin hepsine katılarak zamanında ben de epey araştırmış ve sonunda 2 bakımda 10w-60 kullanmıştım. Ancak aradığımı bulmayı geçelim aracı daha da hantallaştırmasını görünce tekrar 10-40'a dönüş yapmıştım.
Aracımı aldığımda 172 binde idi ve o dönemde de yağ eksiltiyordu. Silindir kapak contasından hafif bir kaçırması vardı ve önce ona yöneldim, orijinali ile değişimi sonrasında kaçak olmamasına rağmen yağ eksiltme devam edince yukarıda belirttiğiniz gibi tam sentetik daha bir kalın yağ arayışına girerek 10-60 aldım. Bu şekilde 2 bakım dönemi kullandıktan sonra yeni bakıma yaklaşıyorken aracın hantallığını farketmeye başlamıştım, sanki hep bir yük çekiyor gibi gazdan ayağı çekince bir frenleme etkisi ile araç yavaşlıyordu. Hatta 10-60 ile lifter sesi de peydah olmuştu. Yağ eksiltmede de herhangi bir değişim gözlemleyemeyince yine Mobil'in 10-40'ına yönelmiştim ve ilk dolum sonrası 10-60 ile farkını bariz farketmiştim. Aracın yük çeker tavrı gitmiş daha atik hale bürünmüştü.
Velhasılı, gözlemlerim ve tecrübelerim neticesinde; araçlarımızın güçleri, yıpranma durumları, yaşadığımız iklim şartları, kullanım tarzlarımız farklı olduğu için kalın yağlardan aynı sonuçları alamadığımız fikrini geliştirdim. En makbulü sorunsuz kullandığımız yağı tespit ettikten sonra km'nin ilerleyişine uygun olarak yağı kalınlaştırıp aracın tepkisine göre hareket etmek. Kalınlaştırma yaparken de baktıkki attan inip eşeğe binmişiz motoru revize ettirmek en akla yatanı gibi duruyor.
Ben 5-40 dan sonra gectigim 5-50 de performans farkı göremedim.
Yalnız kalın yağ ile yazdiklarinizdan sonra bu sefer 5-30 deneyeceğim. Lifter sedi bende de var kullandığım tüm yağlarda da vardı.
Bu arada bilen arkadaşlar var ise bir şey soracağım, bu doill yağ burada dolum yapılıyor ve gerçekten fiyatları uygun. Bidon üzerinde yazan değerlerde hile vs olabilir mi? Yani ben 5-30 alsam gerçekten 5-30 mu alacağım?