Sevgili Dostum,
Bir zamanlar deri döşemeli araçlarda bir hayvan hakları tartışması vardı ve haklı olunan yönleri de vardı. Mesela ben satın aldığım bir araçtaki deri döşemenin ceylan derisi olduğunu sonradan öğrenmiş ve çok üzülmüştüm.
İhtiyaç için üretilen ve tüketilen hayvanların derilerinin kullanımı ile ilgili bir sorun yok. Doğal denge etiği gereği bunların sarf edilmemesi ve kullanılması gerekir zaten. Bazen bu bile çok etik ve adil görünmese de, yapacak bir şey yok. Bu hayvanlar yetiştirildikçe, et elde etmek için tüketildikçe, derilerinin de kullanımı şart. Ancak otomobillerde olsun, kıyafetlerde olsun, aksesuarlarda olsun, ev/ofis eşyalarında olsun, sadece derisi için avlanan, öldürülen hayvanların derisinden yapılan üretimleri tüketmeye tamamen karşıyım.
Bu konudaki şerhlerimi belirttikten sonra gelelim otomobillerde deri döşeme kullanımına. Bir zamanlar yapay deri (çoğumuzun vinil olarak bildiği) üretim kalitesi çok düşüktü. Bu malzemenin kullanıldığı otomobillerde insanlar çok rahatsız olurdu. Çünkü yazları çok terletir, havalandırmaz, kışları ise çok üşütürdü. Çok sağlıklı bir malzeme olduğu da söylenemezdi.
Gerçek deri ise sanılanın aksine, çok iyi nefes alır ve otomobilin içinde kullanılan tek organik malzeme olduğu için çok konforlu ve doğal hissettirirdi. Ve en önemlisi en sağlıklısıydı.
Sorunları ise; çok pahalı bir opsiyon olması, bakım güçlükleri ve çabuk çatlama/pullanma şeklinde deforme olmasıydı. Aslında derinin eskimişi daha makbuldür. Ev , ofis eşyalarında böyledir. Ancak otomobillerde böyle algılanmıyor ne yazık ki! Örneğin Volvo halen gerçek deri döşeme kullanmaya devam ediyor ama bu takdir görmek yerine çabuk çatlama yapıyor diye yoğun eleştiriler alıyor. Üstelik gerçek deri döşemenin pahalılığı da devam ediyor.
Günümüzde yapay deri teknolojisi o kadar ilerledi ki, bu konunun uzmanı olmayanlar tarafından gerçek deri ile yapay deri ayırt edilemez hale geldi. Otomobillerde son yıllarda ciddi artan bir deri döşeme talebi var. Ama arz olunan deri miktarı sınırlı.Yukarıda bahsettiğim doğaya saygı ve hayvan hakları nedeniyle de sadece deri kaynağı yaratılamaz ki, ben de bunun savunucusuyum. İşte bu sebeple arz eksikliği ve bunun yarattığı gittikçe artan fiyatlar üreticileri, tekstilciler ile çalışıp, yapay deri kalitesini arttırmaya ve yoğunlukla bunu kullanmaya teşvik etti.
Sadece sıradan markalar değil, Premium markalarda da durum aynı. Örneğin Mercedes tüm modellerinde standart olarak kumaş döşeme ya da yarı kumaş döşeme kullanır. Siz deri isterseniz eğer Artico adlı deri döşemeyi size önerirler veya Türkiye'ye gelen üst donanımlarda bu standarttır. Bu tamamen yapay deridir. Siz eğer gerçek deri isterseniz, bu size özel siparişle gelir ve Artico'nun da üzerine çok ciddi ödersiniz.
Hakeza BMW, Sensatec dedikleri deri opsiyonu tamamen yapay deridir. Gerçek deri stoktan bulamazsınız ve çok bekler ve çok ödersiniz.
Peki aynı ayardalar mı? Çok yaklaştılar ama tabi ki halen fark var. Gerçek derinin oturma konforunu, klimatik konforunu, dokunma konforunu araçtaki hiçbir döşeme veremez.
Yine de söyleyebilirim ki, kumaş döşeme opsiyonundan daha iyi. Araçta kullanılan kumaş döşemeler %100 inorganik malzemelerden üretilir. Çünkü yazın o yüksek sıcaklıklara, kışın müthiş soğuklara, sürekli sürtünmeye, yıkanırken kazınmaya ve 20-30 yıl ömre uyan bir organik malzeme yok.
Ayrıca kumaş döşemelerin yapısı gereği iri gözenekli örgülü olduğu için, her türlü kir aralarına kaçar. Göz görmese bile zaman içerisinde kumaşın gözeneklerinin kir, yağ, kum ve akar/bakteriler ile dolması bir kesinliktir. Ayrıca alerjik yapısı olanlar için çok daha fazla alerjen unsurlar içerirler.
Temizlikleri sürücülerin kendisi tarafından yapılamaz, çünkü gözeneklerin derinine ulaşma sorunu olduğu kadar, kurutma sorunu da vardır. Ayrıca deterjanların kullanılması durumunda bu deterjan kalıntılarının yan etkilerinden bahsetmiyorum bile...
Genellikle en sağlıklı temizleme metodu, bir kaliteli oto kuaföründe zaman zaman ve sıklıkla ozon temizleme yapılması ve özel aletler ile kurutulmasıdır. Genellikle 1 günlük bir zaman çalar.
Deri döşemede ise hayat çok kolaydır. Kirlendi mi? Çocuk kola mı döktü? Köpek ıslak patilerle mi çıktı? 2 adet uygulama ürünü ile kendiniz çok hızlı halledersiniz.
1- Deri temizleme köpüğü. Deri düöşeme üzerine sıkın, kuru ve yumuşak bez ile silin. Bu kadar, kurutma derdi, nüfuziyet derdi, hiç bir şey yok.
2- Her zaman değil, arada sırada (örneğin 1 ayda veya 3 ayda bir, kullanıma göre) deri bakım sütü uygulamak. Aracı en az 1 gün kullanmadığınız bir anda, önce köpük ile temizleyin, kurulayın. Sonra bakım sütünü yumuşak bir bez ile yedirerek uygularsınız. Ve 1 gün civarı tamamen emilmeye bırakırsınız. Yumuşatır ve çatlamaları önler...
Mustafa abi ile hemfikir olmak gurur verici
Ben iç döşemelerin dahi deri kaucuk tipi silinebilir bir malzemeden yapılması taraftarıyım
Temizlik konusunda halıflex in arasına giren kum tanelerine uyuz oluyorum
Makina ne kadar güçlüde olsa tam temizlik mümkün değil
Cam tavan açılır kapanır özelliğe sahip değilse bencede bi anlam taşımıyor
Sanrufsuz araclara bakmıyorum bile
İç döşemeyi kauçuk yapmak aracın nefes alınabilirlik yapısını olumsuz etkileyebilir
Mustafa abi ne dersin bu konuda?