Mazda 3 BL ile BM Karşılaştırması

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,969
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Eline sağlık Mutlu güzel değerlendirme. Bir kaç noktaya değinmek isterim araç benzini içtiği için çalıştırmadan iç mekanı inceledim yazmışsın bunu sanırım şaka maksatlı yazdın zira öyle bir durum söz konusu değil. Lpg takılamıyor yazmışsın ama takılabiliyor. Bunları yazmamın sebebi bu araç hakkında bilgi sahibi olmayan birisi ilk kez bu yazıyı okursa yanlış bilgilenmesini istemem.
Bagajın amortisör mekanizmalı olmayışı, rüzgar sesi ve el freni benimde gözüme batan kısımlar bunlara özellikle katılıyorum. Motorda egzoz sesi yok bu arada yüksek devirlerde headers sesi tatlı tatlı geliyor bunun için manul moda alıp biraz sportif sürüş gerçekleştirmek gerekli. Genel hatlarıyla BL kasanın bir üstü olduğunu teknolojisiyle, tasarımıyla, iç dizaynıyla hissettiriyor. Özellikle makyajlının içi çok daha güzel (direksiyon ve vitesin soluk renk deri kaplaması dışında) ;)
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,969
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Sağolasın Oğuzhan. Araç Ediz hocanın olunca benzini de 2 kademe kaldığı için çalıştırıp benzin yakmasını istemedim. İnsan kendi lpg li aracımdaki gibi rahatça rölantide çalıştıramıyor. :D Ediz hoca bir işini hallederken onu bekledim aracı incelenmiştim.

LPG takılabiliyor da fiyat çok yüksek landi 5800 ise prins Brc yi düşünün 7500 8000 e dayanmıştır. Birisi de amorti etmesi için en az 60bin km yapılmalı diyordu. Ayrıca direk enjeksiyon araçlarda lpg önermem bobin yakıyor. Kaş yapayım derken göz çıkarmaya gerek yok.
Kesinlikle bende önermiyorum. Yıllarca binilecekse mantıklı olabilir. Takılabiliyor ama fiyat yüksek demek en doğrusu sanırım.
Bu arada performans olarak araç biraz ilginç 1 gün kullanma ile çözülecek gibi bir olay yok. Kesinlikle araç ile bir süre (en az 1 hafta) vakit geçirilmeli. Tam şu zayıf diyorsun biraz kullanınca aslında öyle değilmiş diyorsun ilginç sanki bir süre sonra araç kullanıcıya göre hareket etmeye başlıyor. Hiç bir şekilde gaz telli vics sistemli 1840cc FP astina motorunun yırtıcılığı direkt tepkileri yok benim asıl dertli olduğum kısım burası ilerde hangi aracı alacağımı bilmiyorum.
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,404
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
@MutluTEKİRR kardeşim gene lafı üstüne almışın... :) Neyse...Tabikide model 3 sözkonusu olduğu için ve kullandığın model de 3 olunca doğal olarak kıyas yapmak en doğal hakkın...Yeni teknolojilerle üretilmiş olması hatasız olduğu anlamına gelmiyor benimde yakındığım yönleri var...Yorumlarımda belirttim :) Tuhaf olan nokta şu:Gerçekten bambaşka bir araç hani her marka modelde geçmişten gelen izler vardır...Golf serisi buna en güzel örnek...Ama mazda resmen bambaşka bir model üretmiş gibi ne görünüm ne detaylar ne üretim teknikleri tepeden tırnağa farklı...Bu aracı mazda 4 diye karşımıza koysalardı evet gerçekten farklı olmuş 4 serisi denirdi :) arkaya dönüp bakıyorsun mazda3 yazıyor :) şaşırtıyor insanı sürüş dinamikleri farklı herşey farklı....
Ha teknolojiden kastım multimedya,radar sensörleri vs değil...Direk şAsi süspansiyon gövde,frenleme yol tutuş,her arabirimin sürücü ile makina arasındaki tepkiselliği gibi yönlerine bakarak diyorum ki fark var...Mükemmel mi peki değil...
Nasıl bir cep telefonun tüm yönleri mükemmel olmuyorsa bu otomobil de aynı...Yalıtım konusu kusursuz değil yada bir astra değil,bagaj kapağındaki amortisörden vazgeçilmesi seninde benimde dikkatimi çekti ama ben pek takılmadım...içeride siyahın çok kullanılması makyajla düzeldi tabiki....Yani ister istemez BN de bunlar düzeltilir düzeltilmeli beklentisine giriyor insan...Ama sonuç olarak eksik bulduğumuz hiç bir nokta bizi bu otomobilden soğutmuyor...Yalıtım olarak sanırım ağırlık azaltmaya verilen önemden kaynaklı bi taviz olabilir diye aklıma geliyor Mutlu ne diyorsun bu işe? Mazda istese sessiz bir otomobil yapamazmıydı?Yalıtım ile Murat abi kadir ve sen uğraştınız o malzemelerin ağırlığını daha iyi biliyorsunuz...Mazda ise hafif daha hafif bir otomobil üretme peşinde bir sonraki kasa eminim dahada hafifletilecek bunu sadece ekonomi anlamında değil daha iyi sürüş dinamiği içinde ön planda tutuyor...Yalnız hala 64 bin tl ye mirai alınmaz 70-75 e power alınır diyorum hatta 10-20 bin hasar kayıtlı piyasanın altında sense yada power alırım 60 bandına çıkıp BL kasa almam...Dizel impressive 60 ı geçmiş benzinli düz otomatik 60 ı geçmiş makas çok daraldı bm bl arasında sky tercih etmek iktisadi yönden daha mantıklı bence...
Yani aslında aynı görüşleri paylaşıyoruz kullandığım ifadeler yazma dilinin etkisinden sanırım ters düşmüşüz gibi gözüksede bir solukta okuduğum test yazının hemen hemen % 80 şik bölümü yaptığın tespitler aynı...Ben daha çok metal yığını mekanik tepkiler gibi somut değerlere önem veriyorum...Ve bu yönden baktığımda dedimki bu mazda3 ise bizdeki ne...Bu eleştiri BL kasanın kötü olduğu anlamına gelmesin...Sky m3 ford ortaklığı olmadan tamam mı devammı noktasında üretilmiş özgür bir model tepeden tırnağa safkan mazda üretimi % 100 mazda mühendislerinin üretimi...Sonuçsa ortada beni etkilemeyi başardı...Sky m6 istiyorum :)

Daha kolayı var dizel alıyorsun arkana bile bakmıyorsun :koptum::)
Kerim abi dizel sürdürsene bana çok merak ediyorum o motoru
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #24
Üstüme alınma değil Enes, düşüncelerimizi güzelce paylaşıyoruz. :)
Ben sürüş karakteri olarak tamamen farklı gibi hissedemedim açıkçası. Evet süspansiyon yepisyeni. Hayran kaldım. Arnavut kaldırımında yol sesi çok azalmış. Sağa sol BL ile salladığı yerlerden çok konforlu bir şekilde geçti. Kasislerde o kadar sessiz çalışıyor ki hayran kaldım. Dikkat etmeyen biri süspansiyon çalışma sınırlarının dışına çıktığını farketmeden kasisten 30 km hızla geçebilir. O derece sessiz çalışıyor. BL ile esp sınırlarında döndüğüm yerden 10-15 km üstünde döndüm bana mısın demedi araç. Bundaki neden bende 15", BM'de 16" jant olmasından kaynaklanabilir, bilemiyorum.
Virajdaki yol tutuş çok artmış hissettirdi bu süspansiyon sayesinde.
Fakat virajdaki hissiyat, davranış bana BL'ye yakın hissettirdi. BL'den kalkıp BM'ye binince bana aynı araç gibi hissettirdi karakteri. Hızlanma desen BM çok daha lineer hızlanıyor. Bu da gitmiyor gibi hissettiriyor. BL'de asıl daha performanssız ama ilk 2 vites sayesinde daha atik zannettiriyordu.

Ve Mazda'nın yeni kasalarına bakarsak Almanların herhalde 5-6 kasada yaptığı değişimleri tek kasada değiştirdiğini hepimiz biliyoruz. Mazda'nın makyajında bile bir Alman'ın kasa değişimindekinden daha fazla şeyler değişiyor. Fakat çok dikkat edilirse Mazda hep genlerine de sadık kalıyor. Ne Hyundai gibi önceki kasalardan tamamen farklı, ne de Almanlar gibi öncekinin aynısı. Bu tasarım işini o kadar güzel yapıyor ki, hayran bırakıyor. Dikkatli bakarsanız BL'de BK'dan izler bulunur, BM'de de BL'den izler bulunabilir. Farların genel hattı, ön ızgara şeklinin genel hattı gibi...

Yine söylüyorum, benim yaptığım yorumlar kendi aracım içindi. BL'den BM'ye geçmeyi düşünecekler içindi. Ha para varsa ve model yükseltilmek isteniyorsa tabiki de geçin. Ama onun dışnda gerek görmüyorum diyorum. Ha direk başka bir araçtan geçecekseniz BL alasıya kadar tabiki de üstüne 10-15 bin tl koyup da BM'yi kesinlikle alın. BL'den geçecekler için değer görmezken, başka araçtan geçecekler için imkan varsa tek tercih BM olmalı bence de. ;)

Ah bir de bir turbo motor seçeneği koysalar da bu hasreti bir bitirseler. :D Eski nesil 1.6'nın turbosu da olur.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #25
Hazır fırsat yakıt karşılaştırması da yapalım.
Lpgli BL ile benzinli BM arasında.

Ben aracımla 120-130 km ortalama hızla 10 lt lpg yakıyorum. 10 lt x 2.5 tl/lt lpg den 25 kuruş yapar.
Ediz hoca Osmaniye'den Karabük'e 110-120 km hıza sabitleyerek gelmiş ortalaması 5.8 lt/100km gösteriyordu. 5.8 lt x 5.12 tl/lt benzin = 29.7 kuruş yapar.

Şehiriçi karşılaştırması yapalım. Ortalama bir BL otomatik şehiriçi 11 lt benzin yakar. Lpg karşılığı ise %20 fazlası olacağından 13.2 lt lpg yapar. 13.2x2.5=33 kuruş
BM'nin şehiriçi verileri ise 8 lt ortalama. (Düz, ş.arası gibi ş.içi değil her 2 şart da.) 8x5.12=41 kuruş.

Benzinle kullanırken daha dikkatli sürüleceği, lpg ile daha rahat gaza basılacağı da göz önüne alınmalı. Yokuşlu yerlerde bu tüketimlerin daha da artacağı bilinmeli. Malum atmosferik. Dikkat etmeden yokuşlu yerde şehiriçi gösterge 12-13 lt gösteriyor, yakıt alımında hesapladığım 15 lt lpg. BM bende olsa benim kullanım şartlarında 10 lt yakar garanti. Karşılaştırırsak hesap ortada.

Tüketimi güzel, fakat benzin fiyatları karşısında kuruş hesabından maalesef kurtaramıyor. Düz memlekette yaşayanlar rahatça tercih edebilir, ama yokuşu bol memlekette tork eksikliği nedeniyle yakıt tüketimi artacaktır.
 

Kemal

Katılımcı
Mesajlar
638
Konum
Tokat
Araç Markası
2010-Mazda 3 İmpressiv
Araç Renk ve Tip
Aluminyum Gri-Sedan
Bl kasadan Bm ye geçmek beni zihinsel olarak oldukça zorluyor. Maddiyat olarak da kolay değil.Benzinli makyajlı deri koltuklu modelin 110 bin civarinda olduğunu düşünce aracimin uzerine 60 küsur bin koyup sunroof u olmayan bir aracı almak istemiyorum bu konuya ciddi anlamda takıntım var. Mazdadan kopmak istemiyorum ama goreceli bir durum olarak 110 bin verdiğim aractan ben daha fazlasını bekliyorum. Turkiye şartlarında diyeceğiz ki 110 bine daha iyisi yok,belki araç olarak tatmin edecek arac yoktur ama eski aracimla devam edip 60 küsur bin lirayi baska yatirim mecralarinda degerlendirmek ve yeni kasayi beklemek bana daha hoş geliyor. Güvenlik gerekçesiyle sunrooftan vazgeçildiğini okumuştum ne kadar dogru bilmiyorum. Yeni kasada az da olsa sunroof a dönüş umudu taşımalı mıyız yorumu olan var mi?
 

slymncmgz

Katılımcı
Mesajlar
974
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda3 2014 PowerSense
Araç Renk ve Tip
Kırmızı-Sedan
Bl kasadan Bm ye geçmek beni zihinsel olarak oldukça zorluyor. Maddiyat olarak da kolay değil.Benzinli makyajlı deri koltuklu modelin 110 bin civarinda olduğunu düşünce aracimin uzerine 60 küsur bin koyup sunroof u olmayan bir aracı almak istemiyorum bu konuya ciddi anlamda takıntım var. Mazdadan kopmak istemiyorum ama goreceli bir durum olarak 110 bin verdiğim aractan ben daha fazlasını bekliyorum. Turkiye şartlarında diyeceğiz ki 110 bine daha iyisi yok,belki araç olarak tatmin edecek arac yoktur ama eski aracimla devam edip 60 küsur bin lirayi baska yatirim mecralarinda degerlendirmek ve yeni kasayi beklemek bana daha hoş geliyor. Güvenlik gerekçesiyle sunrooftan vazgeçildiğini okumuştum ne kadar dogru bilmiyorum. Yeni kasada az da olsa sunroof a dönüş umudu taşımalı mıyız yorumu olan var mi?
Bazı ülkelerde sunrooflu modeli var. Yeni kasada da olur muhtemelen ama getirirler mi meçhul. İlk geldiğinde fiyat çok yükseliyor diye deri koltuk bile getirmemişlerdi, tutulmaya başlayınca opsiyon arttı
 

Montimpex

Katılımcı
Mesajlar
198
Konum
İzmir
Araç Markası
Mazda3 BNskyD PowerSNS
Araç Renk ve Tip
Sedefli Beyaz/ Sedan
Arkadaşlar hiç kafanızı yormayın kendinizi kasmayın..bütçesi sınırlı olanlara tavsiyem halihazırda ne kullanıyorsanız ona binmeye devam edin derim.. zamanında 47-53 TL arası satın alınan Mirai ve dizel BL kullananlar zaten hiç kıpırdamasın.. araçlarınız bence harika.. Bana göre 35-45 TL verilen Impressive cilerde hiç risk almasınlar.. sadece benim eski aracım olan touring modelini kullananlar donanım seviyesinin azlığı nedeniyle değişim düşünebilirler..
benim aklım hala geçen sene 52'ye anlaşıp para cebimde aracı almaya giderken yolda sahibinin vazgeçtiği mira de kaldı:)
BL kasa candır..
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
53,627
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Konudaki ilgisiz mesajlar temizlenmiştir, konu haricinde devam eden yazışmalar hakkında forum kuralları geçerli olacaktır. ;)
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,585
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #32
Dün @ediz07 hocanın arabaya ayna ve cam kapatma modülü taktık. Detaylarını müsait olduğunda paylaşacak inşallah.
Aşırı sevdiğim bir durumu paylaşmak istedim.

-Kapı döşemesi artık BL'deki gibi üstten geçmeli değil, tamamen klipsli. BL trim sökme rehberi ve hoparlör değişimi konukarımı okuyanlar bilir. Döşemenin üst kısmı kapının iç sacının üst kısmına geçiyor. BM'de döşemeyi sökmek o kadar kolay ki. Çekiyorsunuz tamamen geliyor. Kapı kilit dili de o kadar güzel ki, BL'deki gibi çevirilip içinden geçirmeli değil de, sadece yuvasına oturtuluyor hiçbir tırnak vs yok BM'nin kapı dili kolunda. Döşemeyi söktükten sonra kapı dilinin çıkarılıp takılması aşırı kolay.

-Fakat klipslerin zorluğu sertliği hala aynı. BL ile BM'nin kapı döşeme klipsleri aynı. Çıkarırken sacdaki yerinden çıkmıyorlar, klipsin üst plastik kısmı esniyor ve döşeme bu sayede çıkıyor. Halbuki bu klipslerin saca geçtiği yerler daha yumuşak yapılsa çıkarıp takmak çok daha kolay olacak. İşin kötü yanı trim aparatları ile (çatallı olan) bir türlü çıkartamadım. Geçirip çekince bir türlü gelmiyor o kadar sağlam. İnce tornavidayı bir köşeden sokup zorlayınca bir ucu atıyor, aynı işlemi tam tersi tarafı için de yapınca ancak atıyor.

-Bir diğer aşırı sevdiğim nokta fitiller. Passat'dan en ufak farkı yok fitillerin. Fakat neden bu kadar rüzgar sesi alıyor bir türlü çözemedim. Aracın aerodinamik yapısı nedeniyle mi bilemiyorum. Aynı şekilde 2. nesilin fitilleri de çift katlı. Yine de rüzgar sesi var. Kerim abi, Veli abi ya da Oğuzhan BM ile BN arasındaki geliştirmeleri anlatan bir yazı kaleme alırsanız gerçekten makbule geçer. Belki bu BN de yapılanları BL ve BM'ye uygulayabiliriz. Ne dersiniz?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
53,627
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
BN'yi yalıtım açısından alıcı gözü ile incelemedim hocam, çünkü benim için; yalıtım konusunda kafama takılan bir şeyler yok... Bu felsefedeki aracın o bölümüde eksik olsun şahsen önemli değil. :)

Fakat, Oğuzhan'ın dikkat çekmesi ile CX-5'teki yalıtım üzerine yapılan iyileştirmeleri gözümle gördüm, kulağımla duydum... Müthiş farklar ve çalışmalar var. Kerim'in katıldığı Ankara Cuma akşamları buluşmasına gitmeniz nasip olursa, BM-BN farklarını orada karşılaştırma şansınız olur bence.
 

BEYAZ KAZAK

Sessiz
Mesajlar
4
Konum
Ankara
Bugün Ediz hocanın aldığı 2014 3. nesil Motion donanım aracı detaylıca inceleme ve sürme imkanı buldum.

Dış Tasarım:
Arabanın tasarımına söylenecek söz yok kesinlikle. Hele bir de ateş kırmızısı ise of ki ne off. Çok nazar çeker maalesef. O kadar güzel ki dış tasarımı...

O kadar agresif gözüküyor ki. E tabi Mazda bu. Öyle bir tasarlıyorlar ki önceki tasarımları da hala güncel kalabilmeyi başarabiliyor. Ve bunu yaparken aslında o kadar dengeli yapıyor ki. Ne eskisinden çok farklı, ne de aynı. Değişmiş bir araba, ama önceki neslinden izler de taşıyor. Ama bu izleri öyle güzel kamufle ediyorlar ki, sanki yepyeni bir araç. E Mazda bu, diğerleri 40 kasa değiştirir tıpatıp aynı gözükür, sonra adına yeni derler. Mazda ise makyajında bile gözle görünür değişiklikler yapan bir firma.. Mazda farkı...

Gözler yakıyor gerçekten. Power olmamasına rağmen alt donanımın farları bile çok güzel.

Konfor anlamında da 16" jantların olması bence tam isabet olmuş. 18" power jantlarıyla kıyaslayamıyorum haliyle ama şehiriçinde kasislerde ve çukurlarda çok konforlu hissettirdi araç.

İç Tasarım:
Dışarıda herşey o kadar muazzam, güzel ki arabanın dışı böyleyse içi nasıldır Allah bilir diyorsunuz. İstemeden beklenen çok yüksek çıtaya çıkıyor, tüm bu dış tasarım yüzünden. Fakat bu dış tasarım sonrası iç tasarım sizin beklentilerinizi o kadar yukarı çıkartıyor ki, hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Bu dış tasarıma, çok daha kaliteli bir iç mekan bekliyor insan ister istemez. Bu aşamada makyajlı 3. nesilin iç kalitesini merak etmekteyim açıkçası.
Bu ön uyarıyı verdikten sonra ister istemez bu dış tasarıma yakıştıramadığım aracın içindeki eksiklikleri paylaşacağım. Bu paylaşacaklarım kesinlikle Mazda 3'ün bir eksikliği değil, sınıfının standartları. Fakat beklentiler araçla bakıştıkça çok yukarı çıkıyor, tüm bu eksiklikler hep dış tasarımının yüzünden.


Bagaj hacmi ile başlayalım. 2. nesile göre daha uzunlamasına artmış gibi hissettirdi. 3. nesil yeni Mazda 3'ün yandan profil görüntüsü de o kadar tatlı ki, sanki bir fastback. Bu çok sportif bir hava da katıyor. Bu nedenle olacak 2. nesildeki gibi 3. nesilin de bagaj girişi dar. Bir diğer eksiklik denilebilecek bir etken ise bagaj kapağının aşırı aşırı hafif olması ve yumuşak bir ittirmeyle kapanmaması. Biraz daha yalıtım isterdim bagaj kapağında. 2. nesil ile aynı kaplama kullanılmış. Maalesef aynı şekilde bagajın üst kısmı ise hiçbir halıfleks malzeme ile kapatılmamış, 2. nesille aynı şekilde. Bunu açıkçası eksiklik olarak görüyorum, fakat maalesef C segmentinde böyle. Öteki eksiklik ise bagaj kapağının ayaklarının ve ona plastik kelepçe ile bağlanmış kablo demetini tutan siyah borunun hiçbir şekilde saklanma ihtiyacı hissedilmemiş olması. Oraya Alman rakiplerindeki gibi bir ayak kapağı olsaymış ve ayakların demirleri ile plastik boruyu görmeyip kapatılmış plastik kapak görseydik çok daha hoş olurdu. Bir öteki nokta ise 2. nesildeki gibi amortisörlü ve ayakları dışarda olan sistemden, diğer rakiplerinin kullandığı ve basite kaçan eğik ayaklı bir yapıya geçmiş olmaları. Bu ayaklar yarım çember şeklinde ve kapandığında içeride kaldığından içeriye tıklım tıklım konulacak malzemelerde bu ayaklar sıkıntı yaratabilir. Aşağıda örnekleri görebilirsiniz; 3. nesil solda ve 2. nesil bagajı sağda.

Ekli dosyayı görüntüle 21367
2010-mazda-mazda3-i-sport-4-door-sedan-trunk.png

Bagaj için bu kadar negatiflik yeterli, biraz da pozitif yanlarından bahsedelim. Artık arka koltuklar bagajdaki 2 butonla kolayca yatırılabiliyor. Bagaja bir eşya koyarken bu butonlar çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Öte yandan bagaj kapağını açınca artık yarısına kadar açılıyor. Bu özellik de güzel bence. Tamamen açılsa diyeceksiniz ama yağmurlu havalar düşünülerek yarıya kadar açılması çok güzel olmuş.
2. nesil aracımda bagaj kapağını açınca sadece kilidi açılıyor ve inik olarak duruyor.

Arka mekana gelirsek gayet yeterli bir yaşam hacmi sunuyor. Boyum 183 cm ve sürücü koltuğunu kendime göre ayarladığımda arkada rahatça oturabildim, hiçbir sıkıntı yaşamadım. Arka tarafın da kaliteli bir his uyandırdığını söyleyebilirim. Araç Motion donanım olması nedeniyle arka kol dayama ve bardak tutucusu yok ama çekirdek aileler için çok da gerekli bir donanım değil kesinlikle.

2. nesil 2.6 m olan dingil mesafesinin 3. nesilde 2.7 m ye çıkmasının avantajlarını burada görebiliriz. 2. nesile göre çok daha rahat bir arka mekan karşılıyor. Girip çıkması 2. nesile oranla çok daha rahat. 2. nesilde sürücü koltuğunu benim boyuma göre ayarlarsam arkada kesinlikle bacaklarımı çok fazla açmadan rahatça oturamıyorum. Öte yandan sürücü koltuğu o kadar arkaya geliyor ki, arka koltuğun oturma bölümünün ön kısmı ile sürücü koltuğunun arkası arasındaki mesafe çok azalıyor. Ayrıca sürücü koltuğunun B sütunun gerisine denk geldiğinden, oturup kalkmak çok zorlaşıyor.

Dizlerim ön koltuğa değmiyor ve araç anahtarı kadar bir boşluk kalıyor. Bu kadarlık mesafede rahatça kaykılabilir ve rahat oturulabilir. 2. nesile göre en önemli avantajı bence bu 3. nesilin.

Araca LPG takılamamasının kötü yanı, benzini içmesin diye çalıştıramıyorsun. :D Sonunda da böyle araç içi çekimlerde bu sıcaktan bayılma sınırına geliyorsun. :D Görebileceğiniz gibi 183 cm boyumla tavandan 2-3 parmak bir mesafe kalıyor, anahtarın eni kadar.

Ön kokpit ise çok şık duruyor. Aracın dış tasarımından sonra göze çarpan 2. şey. Bence ekran o kadar güzel yerleştirilmiş ki aracın içine bir bütünlük katıyor. Resimlerde gerçekten de araca sonradan eklendiği hissi uyandırırdı, ama sürücü koltuğuna oturunca bu görüşüm tamamen yıkıldı.

Joystick ile kontrol o kadar basit ve kolay ki anlatılmaz yaşanır. Çok büyük bir lüks görünüm de katmakta joystick. Fakat hack yapılarak özellik eklenme vs kesinlikle yapılmalı. Kol dayama içinde AUX, usb, sd kart okuyucu ve çakmaklık bulunuyor.

Ön konsoldaki herşey Mazda kalitesiyle çok güzel yerleştirilmiş. Ekranın altında menfezler, onun altında klima kontrolü, onun altında cd okuyucu çok güzel gizlenmiş. Bunun altı ile vitesin önünde ise büyükçe bir göz alanı bulunmakta. Ses yapmasın diye fabrikasyon bir kauçuk ile sabitlenmiş. Burada takdirimi kazandı Mazda. Güzel düşünmüşler. Bu tür kauçuk tabanı da kapı tutamaç gözü içinde de görmek mümkün.

Direksiyonun kırmızı dikişleri, vites topuzu ve el freninin körüklerinin kırmızı dikişleri çok yakışmış araca. Dış rengiyle çok güzel bir uyum oluşturuyor.

Herşey güzel olsa da, içerisinin biraz fazla karanlık olduğunu düşünüyorum. 2. nesildeki gibi azıcık da olsa bir renk aradım. Mesela o piano black ön çıta kaplamasının aluminyum fırçalama olmasını tercih ederdim. Öte yandan sanki klima kontrolleri sürekli otomatik modda kullanılmak için ayarlanmış gibi. Görüntüsü güzel olsa da, fan hızını ayarlamak için tuşların kullanılması bir müddet alışılması zaman alır gibi gözüküyor. 2. nesildeki 3 yuvarlak düğmeli tasarım kullanışlı olsa da, yine de 2 yuvarlak düğmeli klima kontrolü tasarımı hoş gözüküyor. Aşağıda 2. nesil Mazda 3'ün ön konsolunu görebilirsiniz.

Aracın dış tasarımı, ön konsol tasarımı ve arka koltuk yaşam alanından sonra en sevdiğim anahtarı oldu. Start-stop butonu ne büyük nimetmiş meğer. Anahtarın kapılarını açmak için anahtarı cebinden çıkar, tuşa bas ve cebine at. Frene basarak start stopa basıp motoru çalıştır. Mis gibi durum gerçekten. Yine de ön göğüste anahtarı koymak için ayrı bir bölüm isterdim orta konsolda. Bunların dışında küçücük, çok kibar bir anahtar.
İç kısımdaki diğer bir noktaya gelirsek torpido kullanışlı ve derin. 2. nesildeki gibi 2 bölmeli değil. Artık Mazda'nın torpidosunun kaplamasını beklerdim. Ayrıca açılırken de plastik plastiğe vurma sesi çıkarması hoş değil, mekanizmayı durduran yuvarlak çıkıntının bez bantla kaplı olmasını beklerdim.


İç Mekan Kalitesi
Tasarım güzel olsa da kaliteyi dış tasarım nedeniyle çok daha yüksek bekliyordum. Trim sesleri, dokundukça gıcırdayan plastik aksamlar maalesef bu kalite algısını aşağıya çekmekte. 2. nesile oranla artan kalite ekran etrafındaki bölgelere, dekoratif çıtanın ve aynanın plastiklerine dokununca hayal kırıklığına uğratıyor. Ama bunun kesinlikle sınıfındaki diğer araçlarda da olduğunu belirtmem gerekiyor. Örneğin daha 3 ay önce kiraladığım 2016 model Seat Leon FR 1.4 TSI 150 HP StationWagon aracın iç trim sesleri ise koro halindeydi. Seat Leon ile 3. nesil Mazda 3'ü arnavut kaldırımı yollarda iç trim seslerini karşılaştırırsam Seat Leon açık ara öndedir. Fakat kendi 2. nesil aracıma yaptığım trim sesi yalıtımı nedeniyle 3. nesil aracın trim sesleri benim gibi trim sesine karşı aşırı hassas kulaklara sahip birine fazla gelebilmektedir.

Bunun haricinde kapılardaki dokunma hissi, aracın genelinin plastiklerine dokunma hissi çok güzel. Zaten bildiğiniz gibi Mazda'nın plastik kalitesi ve verdiği dokunma hissi rakiplerine kıyasla yukarılardadır. Kapıların üst kısımları deri kaplanmış, ortada kumaş kaplama, kol dayanan kısmı da yumuşak sünger destekli deri kaplama kullanılmış, geri kalan kısımda ise sert plastik görünüyor. Ön göğüsün üst kısmında çok yumuşak bir malzeme kullanılmışken, alt kısımlara doğru sert plastik karşılıyor.

Süspansiyon ve Konfor
Süspansiyon sistemi aracın dış ve iç tasarımı kadar uğraşılmış olduğunu belli ediyor. 2. nesil 15" janta sahip aracıma göre 3. nesil 16" jantlı bu araç aynı yollarda çok daha konforlu bir sürüş sunuyor. Kasislerden geçerken arka tarafın pat diye zıplatması sorunu hala devam ediyor. 2. nesilde de 10-15 km arası hızda ön taraf çok güzel bir şekilde yumuşak geçerken arka taraf ise hiç beklenmedik bir şekilde zıplıyor. Ama bunu sessiz yapıyor kesinlikle. Süspansiyonlar aşırı sessiz çalışıyor. Öyle ki kasislerden 20-25 km hızla geçerken kulağı keskin olmayan bir sürücü aracın süspansiyonlarının sınırların dışına çıktığını farketmesi imkansız diyebilirim. Süspansiyonlar 2. nesile oranla azıcık sert, fakat darbeleri çok daha iyi sönümlüyor. 2. nesil aracımda sağa sola sallayan darbelerde içeriye fazla iletirken, bu 3. nesilde azaltılmış. Kasislerde 2. nesile oranla içeriye verdiği darbe daha az.

Yalıtım
Yalıtım konusunda ise beklediğim seviyeyi göremedim. Yol sesi öncelikle bir miktar azaltılmış. 90-120 km hızlarda düzgün sıcak asfaltta gelen ses %20 civarı azaltılmış olarak hissettim. Rüzgar sesinde ise hiçbir değişiklik yok. 2. nesilde 85 km hızda gelmeye başlayan rüzgar sesi, aynı şekilde 3. nesilde de aynı hızda gelmeye başlıyor.

Motor sesi ise bariz iyileştirmişler ve çok azalmış. Düşük hızlarda her iki araçta da ses yokken, 90 km hızdan itibaren 2. nesildeki 4 ileri otomatik vitesin oranlarından ötürü daha yüksek devir çevirmesinden ötürü motor sesi çok fazla. 3. nesilde ise 120 km hızda 2400 devir civarında oluyor ve motor sesini duymak güç. Motor sesinin az olması, yol sesinin biraz azaltılmış olması, 100 km hızın üstünde rüzgar sesinin tamamıyla egemen olmasına neden oluyor.

Performans
11.8 sn lik 0-100 hızlanması olan bu aracın performansı vasat. 2. nesil aracımla hiçbir fark hissedemedim. 2. nesildeki aracımın 4 vites olması nedeniyle ilk 2 viteste çok atik olması performans hissiyatına bir artı katsa da, 3. nesildeki 6 vites aracın çok doğrusal bir şekilde hızlanmasına yol açıyor. Bu doğrusal hızlanma da aracın performansının vasat olduğunu hissettiriyor.

Yalnız 2. nesilde hızımı koruyamadığım yokuşta, 3. nesilin daha düşük devirde hızını koruyarak çıkabilmesi de beni şaşırttı. 6 vitesin faydalarından sanıyorum.

Vites değiştirme hızı çok iyi geldi bana. Bariz 2. nesilden daha iyi. Gaza tam bastığınızda kısa sürede vitesi küçültüp hemen hızlanıyor. 6 vitesin sayesinde bu vites değişimlerini hiç ama hiç hissetmiyorsunuz. Bir tek kalkışta gaza az basarsanız hantal gibi hissettirebilir, fakat gaza bir miktar fazla basıp vites değiştirmenin yüksek devirde olmasını sağlarsanız en atik de siz olursunuz.

Sürüş Zevki
Tüm bu yeni yapılan iyileştirmeler aracın sürüş zevkine de yansıyor. Yol sesinin azaltılması, motorun yüksek hızda düşük devirde ilerleyebilmesi, süspansiyon sisteminin iyileştirilmesi ile sürüş 2. nesile oranla daha çok zevk veriyor. 2 virajda sınırlarda denedim, bu aracın kabak lastik olmasına rağmen 2. nesil aracımın koptuğu hızın daha üstünde kopmanın olmaması takdirimi kazandı.

Belirtmekte fayda var. Mazda 3 Mazda'nın atmosferik motordaki ısrarı nedeniyle performanstan çok virajlı yollarda güzel sürüş zevki vermektedir.

Yalnız o çok bahsedilen egzos sesini ben bir türlü duyamadım. 2. nesile oranla 3. nesildeki motor sesinin kısılması motordan ve egzostan gelen homurtunun da azalmasına sebep olmuş. Gelen ses sanki daha elektrikli bir motordan gelen bir sese benzettim. Bu yanlış anlaşılmasın kesinlikle. Yol sesi ve motor sesi yalıtımlarının etkisinin sonucu olsa gerek bu. Uzun yol konforuna kesinlikle katkısı var tabiki.

Yakıt Tüketimi
Ediz hoca uzun yolda 100-120 km hızla kullanımda ortalama 5.8 lt/100km.
Bugün şehiriçi yokuş yukarı denedik, Ediz hoca benim 2. nesili, ben onun bu 3. nesilini kullandım. Yakıt tüketimi ortalamalarını sıfırladık ve agresif sürüş gerçekleştirdik 5 km.
3. nesil 13.6 lt, 2. nesil ise 16.5 lt yaktı. Benim 3. nesil bu araçla şehiriçi 3 şeritli yaya çıkma tehlikesi olmayan yolda ses yalıtımını anlamam için 120 km hıza kadar çıktığımı belirteyim. Şehiriçi ortalaması 2. nesil aracımla dikkat etmeden 12-13 lt lerde geziyor. Bu hesapla yokuşu bol yerde dikkat etmeden 3. nesilin ortalaması tahmini 9-10 lt olabilir diyebiliriz. Dikkat edilirse 8-9 lt arasında kalacağını tahmin ediyorum. Tabi bu ortalama daha da aşağı düşürülebilir, çünkü deviri çok artırmadan hızını koruyabilen bir motor-şanzıman ikilisine sahip olduğundan 2-3bin devir bandını geçmeden düşük tüketimle yakıt tüketimi belki 7-8 lt civarlarına dikkatli bir kullanımda çekilebilir. Skyactiv-G için atmosferik motorların en verimlilerinden diyebiliriz. Zaten Mazda fabrika verileri tutturulabilen ender markalardan.

Sonuç

Genel anlamda güzel işler başarmış Mazda, fakat hala ince noktalara dikkat etmemekte. Bu da Japonların felsefesinden sanırım. Japonları anlamak zor bu anlamda. Yine de yeterli motorunu, başarılı bir şanzımanla dengelemiş, süspansiyonunu iyileştirmiş ve yol tutuşunu daha üst seviyelere çıkarmış, atmosferik motor teknolojisiyle yakıt tüketimini benzinle bile kullanılabilecek seviyelere indirmiş, gerek iç mekan, gerekse de dış mekanın lüks algısını artırmış Mazda bu aracıyla. 2. el fiyatlarına bakarsak bu fiyatlara alınabilecek bu kadar donanımlı bir araç pek yok. Alt donanımlarında dahi aktif şehiriçi güvenlik sistemleri sunan ve bir çok firmanın en üst donanımda sunduklarını en alt donanım seviyesinde dahi sunan Mazda takdir edilmeyi hakediyor.

Sonsöz:
Kendi aracımla kıyaslarsam eğer BM alırsam ben öyle binemem. :D Bundan sonra alacağım araçlara heralde trim yalıtım çalışması yapmadan binemem bir daha. Arnavut kaldırımındaki yol sesi uğultusu neyse de, trim sessizliğine öyle alışmışım ki, bana fazla geldi trim sesi arnavut kaldırımında.
Trim yalıtımı yaptıktan sonra ise içerideki siyahlığı renklendirmeye çalışırdım. Aşırı siyah geldi bana. Sunroof olsaydı eğer içerisini daha ferah gösterecek ve belki buna gerek kalmayacaktı, ama sunroof olmayınca aşırı siyah geliyor. Belki makyajlı kasa ve beyaz deri seçeneği tam benim beğeneceğim şekilde olabilir diye düşünüyorum. Çünkü BM nin yalıtım seviyesi ve performansı da benim 2. nesile oranla öyle aman aman bir fark yok. 2. nesilden makyajsız 3. nesile geçmeye değer görmüyorum. Belki makyajlı 3. nesile geçmeye değer bulabilirim. Bu da artık bir dahaki bir test konusu olsun.

Fakat aracın 6 vites olmasını, yakıt tüketimini, süspansiyon konforunu çok beğendim. Tam uzun yolda sürülecek kıvama gelmiş. Ama rüzgar sesi çok büyük sorun, buna kesin çözüm bulunmalı.
çok güzel bir içerik olmuş hocam emeğinize kaleminize sağlık. yazı başında aklımda olan soruların hiç biri kalmadı yazının sonunda :D
 
Üst Alt