1. ve 2. nesilde kullanılan vites aynı, motorda aynı ama gaz tepkilerine daha hassas biraz geliştirilmişi denilebilir.
Otomatik viteste manuel modda 4 vites var, otomatik modda ise 4.5 vites var
Örneğin seyir halinde manuel modda son viteste yani 4.vites giderken otomatiğe çekince motor sesinde ve gücünce vites büyümenin farkını çok rahat anlıyorsun ve anlık tüketiminde düşüş oluyor. Vitesi bir tık daha yükseltiyor ki bu bile insanı fazlasıyla rahatlatıyor.
Yakıt tasarrufu olarak otomatik mod çok daha uygun. 4 vites yetiyor mu vallahi etkilemiyor
Zaten otomatik kullanıyorum . Şanzıman aralıkları geniş bu da daha çabuk ivmelenmeyi sağlıyor.
Çok tartışıldı skyactivlerde 6 otomatik vites aralıkları kısa tutulmuş , birkaç kez testte ettim ama çok ağır kalıyor kalkışta .Yakıt tasarrufu ve egzos emisyon değeri düşürmek için yapılmış ama hoşuma gitmedi ama bir gün sahip olmak isterim.
Sonuç olarak Kadir arkadaşımın dediği gibi Japonlar işlerine çok bağlı. O zamanın şartarıyla ( ki hala da geçerli çoğu araba eline su dökemez ) en dayanıklı sorunsuz motoru şanzımanı vs. vs... yapmışlar. Geçenlerde körfez köprüsünün çelik halatlarından biri kopunca orda çalışan japon bir mühendis durumdan kendini sorumlu tutarak intihar etmiş. Demem o ki biz millet olarak nasıl ki milletimize, şerefimize, namusumuza bağlıysak adamlarda işlerine o derece bağlı en iyisini yapıyorlar. İşim gereği farklı araçlar kullanıyorum. Mazdanın yol tutuşu , konfor, performans, iç- dış dizaynı gibisi yok hepsi boş geliyor.