Yaklaşık 10 ay öncesinde aracımın (Focus III) pert olmasından sonra, özellikle son bir kaç yıldır hep hayallerimi süsleyen fakat almak nasip olmayan Mazda 3 ü gözüme kestirdim ve etrafımdaki klişe eleştirilere kulaklarımı tıkayıp, maliyet hesabı bile yapmaksızın soluğu Mazda Bayisinde aldım. Km fazla yapacağımı bildiğim için aklımda olan dizel İmpressive seçeneği şansın bana nadir güldüğü anlardan olsa gerek ki bayi de bir tane kaldığı gibi, Türkiye de diğer bayilerde de yoktu (Kasa değiştiği için üretimi sınırlı sayıda olduğundan galiba). Diğer markalara hiç yönelmeden aklımda olan Mazda yı bulmuşken kaçırmak istemedim ve hemen başını bağladık hayırlısıyla
Aldığım günden bugüne, Mazda nın verdiği hazla fark etmeden 30 bin km ye yaklaşmışım. Bu kadar km yapıp ve artık tamamen aracı tanıyacak duruma geldiğim için kendi yorumlarımı sizler paylaşmak istedim. Bu sayede Mazda 3 dizel satın almayı düşünenlere de ışık tutmuş olup aklındaki bir takım sorulara cevap bulmuş olabilirim belki.
Tasarım zaten göreceli ama ben ilk başta tasarımını sevdiğim için zaten bu araca yönelmiştim, sonrasında diğer artıları da eklenince aklımdan çıkmaz olmuştu. Sedan olmasına rağmen çok spor bir duruşu var. İç kısımda en büyük eleştirim bana göre dar diz mesafesine sahip oluşu ama bu konuda da Mazda ya haksızlık etmek istemem, çünkü bir çok C segment araba hemen hemen aynı mesafe. Dizel motor olmasına rağmen çok fazla bir motor sesi almıyor, yüksek hızlara çıkmaya başladıkça motor sesi iyice kayboluyor zaten. Yol sesi konusunda daha iyi olabilirdi ama bu durum Japon otoların bir çoğunda var zaten.
Aracın motor performansı çok tatmin edici, birinci vites dişlilerden kaynaklı bir durumla hemen ikiyi istiyor, bu durum kalkışta biraz yavaş kalmanıza sebep olsa da hafif yokuşta ikinci vites gaz vermeden rolantiyle çıkabilecek güce sahip. Turbonun gaza tepkisi iyi denilebilir, üst hız limitlere çok rahat ulaşabiliyorsunuz, ayağınızın altında dolgun bir gaz pedalı hissini çoğu zaman veriyor, uzun yolda beni hiç üzmedi bu konuda sağolsun Sakin kullanımda çok ekonomik bir hale bürünüyor, özellikle de uzun yolda klişe tabirle kokluyor.
Konfor konusunda bir sorunu yok, suspansiyon biraz sert olduğundan bozuk zeminde biraz konfor düşse de sert suspansiyon sayesinde yol tutuşu harika, virajlara yüksek hızlarla almak keyif veriyor, mutlu oluyorsun
Mazda 3 Dizel keşke almasaydım dedirten hiç bir şey olmadı, inşallah da olmaz. Keyif alarak biniyorum, ve hem yakıt ekonomikliğinden hem de sürüş zevkinden dolayı çok farkında olmadan çok fazla km yapıyorsunuz, en azından ben öyle yapıyorum
Bakımları pahalı, parçası pahalı dedikoduları hurafeden başka bir şey olmadığını kendim yaşayarak öğrendim. Aklının bir köşesinde Mazda 3 dizel sahibi olmak isteyen varsa bence gönül rahatlığıyla alabilir, Allah a şükür onca km yi aralıksız üst devirlerde uzun süreli kullandığım zamanlar olmasına rağmen bir defa bile sıkıntı yaşatmadı. Tabi bura da dizel motora nasıl davranılacağını bilmek de çok önemli.
Zaman zaman bu başlıkta yeni deneyimlerimi yine paylaşacağım, diğer kullanıcılar da paylaşırsa çok sevinirim.