Selamlar...
Konuyla ilgili sıcak sıcak tecrübemi paylaşayım. Şu yazacaklarım, arıza başıma geldiğinde bu başlık altında paylaşılmış olsaydı 1-2 saatte arızayı giderebilirdim. Bari bundan sonrakilere bir faydası olsun.
Bir kaç ay önceden beridir arada yanıp bir süre sonra kendiliğinden sönen ABS ve DSC lambaları, yakın zamanda sönmeden hep yanmaya başladı. Aydın/Efeler Japoncu-Erol Usta tamirhanesinde cihazı bilgisayara bağladık.
Sağ Arka Tekerlek Hız Sensörü (Right Rear Wheel Speed Sensor)/ Hata Kodu : C1165 veriyordu.
Bu haliyle aracın ABS ve ESP sistemleri çalışmıyor. Dolayısıyla -örneğin bir oksijen sensörü arızası gibi- bilgisayardan sildirip yola devam edilecek bir arıza değil. Son derece tehlikeli ve sonuçları ağır olabilir.
Sensör kablosunu söküp kontak sprey ile temizlediler fakat fayda etmedi. Önceki tecrübelerime dayanarak, önce konuyu kendim araştırıp, arızayı daha doğru teşhis ve tedavi edebilmek üzere o gün başka bir işlem yaptırmadım.
Yaptığım araştırmaya göre; Kablo-Sensor-Sensor Karşılığı (Poryanın içersinde) parçalarından herhangi biri yada ikisi arızalı olabiliyor. Genellikle karşılaşılan arıza kablodan kaynaklanıyor. (Bu arada çok emin olmamakla birlikte ABS Beyni arızası, göstergedeki ilgili lambaların yanıp sönmesi şeklinde kendisini belli edermiş.) Bizim araçlarda kablo ve sensöre dışarıdan (önler için tekerleği sökerek-arkalar için tekerleği bile sökmeden) müdahale edilebiliyor. Halbuki hangi oto elektrikçiye sorsam "poryanın içinde olduğundan dışarıdan sadece kablo arızası var mı diye bakabiliriz" demişti.
Ekli dosyayı görüntüle 29013
Konuyu yeterince araştırdıktan sonra aynı tamirciye gidip, önce ne yapılacağını konuşup sonra işleme başladık. Teşhis için en kolay yöntem, iki tekerlek arasında sensörleri yer değiştirip, aracı bilgisayara bağlayıp hatanın diğer tekerleğe geçip geçmediğine bakmak. Eğer hata yön değiştirdiyse sensör değiştirilerek sorun çözülür. Aksi halde kablolar yer değiştirilerek yada oto elektrikçisine kabloları test ettirerek hatanın kablo kaynaklı olup olmadığına bakılır.
Benim sensor arızalıymış. Bir çok parçada olduğu gibi sensorler Ford CMax/SMax 2004 ve sonrasına uyuyor olduğundan en yakın Ford parçacısından sensörü aldım (70TL-İspanya Üretimi), taktık ve sorun çözüldü. İşçilik için de 30TL verdim.
Parça Kodu - BP4K43711 (Arka)
Keyifli sürüşler...