1- Lastiğin basıncı uzun yoldan sonra geçici olarak yükselir ama düşmesi gibi bir kaide yok. Normal şartlarda düşmez, geçici olarak yükselir, soğuyunca normale iner.
2- O zaman anormal bir durum var, ne olabilir? Bakmak lazım...
3- Bunu analiz etmek için değişkenlere bakalım alt alta sıralayalım;
a) uzun yolda lastik ısısı artar bu da iç basıncın yükselmesine sebep olur
b) uzun yolda lastik içi havanın merkez kaç kuvveti artar, yani merkezden savrulma kuvveti. Bu da lastik yanak ve tabanlarındaki basıncı daha da arttırır
c) uzun yolda aracın girdiği çukurlar (yüksek sürat olduğu için) lastik yanaklarında daha fazla esnemeye sebep olabilir. Bu esnemede şambrelsiz lastiklerin mikro düzeyde jant ile irtibatını daha fazla kesebilir. Yani jant/lastik arasında çok kısa süre çok küçük açılıp, kapanmalar ile hava kaybı artabilir.
Sonuca yorum yaparsak;
A) Jantlarda zaman ile oluşan eğilmeler sonucu lastik omuzu ile temas etme problemleri olabilir. Jantlarını kontrol ettirmen lazım.
B) Sübaplar uzun süredir değişmediyse normal basıncın sebep olmadığı kaçaklar, basınç yükselince devreye giriyor olabilir. Sübap diyaframından olabileceği gibi, sübap gövdesindeki çatlaklardan da olabilir.
C) Lastiklerin dişleri yeterli olsa bile, malzemenin zamanla, hava koşullarıyla, yıkama koşullarıyla eskiyip, mikro çatlaklar artmış olabilir. Lastikler moleküler yapısı içinden de bir miktar hava kaybeder. Bu çatlaklar ile bunun miktarı artmış olabilir.
Yapılacaklar listesi;
- Sübapları hemen değiştir, çünkü ucuz bir işlem.
- Jantları kontrol ettir.
- Lastik çatlaklarını kontrol ettir.
- Daha önceden onarımı yapılmış patlaklar varsa mantar yamaları kontrol ettir.
Yükten olsa arkaların düşmesi gerekmiyor mu? Yük dediğin de; stepne, bir valiz, bir çanta... Aşırı bir yük değil yani...
İşin dikkat çekici boyutu uzun yolda olması...