Mazda 626 GF (1997-02) Manuel Şanzımana ATF Yağ Koyma Paradoksu

Mesajlar
32
Konum
Antalya
Araç Markası
1999 Mazda 323f
Araç Renk ve Tip
Gri
Merhaba arkadaşlar mazda 323f 1.8 yeni aldım yıllardır mobil kullanırım mobil atf 220 otomatik.. Manuel aracın şanzumanına uyarmı ve direksiyon hidroligine uyarmı... kaç litre alır ... önerileriniz nedir
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
53,627
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Merhaba arkadaşlar mazda 323f 1.8 yeni aldım yıllardır mobil kullanırım mobil atf 220 otomatik.. Manuel aracın şanzumanına uyarmı ve direksiyon hidroligine uyarmı... kaç litre alır ... önerileriniz nedir
Direksiyon için uyar, şanzıman için Mesajının taşındığı bu Konuyu incelemekte fayda var.
 
Mesajlar
32
Konum
Antalya
Araç Markası
1999 Mazda 323f
Araç Renk ve Tip
Gri
Atf zaten manuel için değil bu sebeple yazmıyor olabilir. :rolleyes:

Adı üstünde, automatic transmission fluid (A
Mesaj otomatik birleştirildi:

Tahmindi peki manuelin ne geciyor
Mesaj otomatik birleştirildi:

Merhaba arkadaşlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere konumuz manuel şanzımana ATF yağ kullanımı.

Takip edebildiğim kadarıyla daha önce özellikle @Bayraktar Hamdi abinin konularında geçen bu konu, genel olarak pek kabul görmese de, bunu uygulayan ustaların varlığı ve bu kullanım sürecinde sırf ATF yağ sebebiyle işleyişi bozulan bir manuel şanzıman örneğinin de ortada olmaması gibi sebeplerle gizemini korumaya devam ediyor (Hamdi abinin eski araçtaki şanzıman uğultusunun bu sebepten olduğu kesinleşmemişti diye biliyorum).

Konu üzerinde yeterden fazla teknik bilgiye sahip değilim ancak genel olarak manuel şanzımanlar için kullanılan 75w 90 yağların ATF'lere göre daha kalın bir film tabakası oluştururak sürtünmeye engel teşkil ettiğini söyleyebiliriz. ATF'ler ise kullanım amacına uygun olarak otomatik şanzımanlarda dişliler arasındaki geçişleri rahatlatacak şekilde ince bir yoğunluğa sahip. Ancak manuel şanzımanlarda ATF kullanımı iş bilen ustalar tarafından uygulansa da çoğu arkadaş bunu araçları üreten mühendislerin uygun gördüğü değerler dışına çıkmak olarak değerlendiriyor. Benim bu konuyu açmaktaki maksadım da tam olarak bundan sonra baş gösteriyor...

Aracımın dış aks körüğü değişimi sırasında eksilen şanzıman yağına ekleme yapılmıştı. Ancak mevcutta 75W 90 var iken eklenen viskozite 80w 90 idi. İki farklı yağın katıştırılması ile birbirlerinin bileşiklerine zarar verebileceği hep aklımdaydı ve fırsatı bulunca şanzıman yağını komple değiştirmeyi düşünüyordum. Özellikle son bir aydır havaların soğumasıyla vites geçişlerinde bir zorluk hissetmeye başlayınca da bu süreci öne almaya karar verdim. Yukarıda bahsettiğim konuları takip etmiş olduğumdan inceliği ile kolay vites geçişi sağlamasına rağmen ATF'yi elemiş ve mevcut yağ seçeneklerinden Mobil 75w 90 yağı sepete atmıştım bile. Ancak "şu kılavuza da bir göz gezdireyim" dediğim an işler değişmeye başladı. Çünkü benim aracın kullanım kılavuzunda manuel şanzıman yağı "ATF M, III veya Dexron II" olarak geçmekteydi.

Biraz şaşırdıktan sonra forumda daha önce paylaşılan diğer kılavuzları incelemeye başladım. @oğuzhan ve @By_Nisay 'ın paylaştığı kılavuzlarda "Any temperature API Service GL-4 or GL-5 (SAE 75W-90" olarak geçen (sf. 242/205) uygun yağ değerleri @hagakure Naim abinin paylaştığı kılavuzda "düz şanzıman yağı ATF M, III veya Dexron II" olarak geçmekte (sf. 263). Aynen benim kılavuzda olduğu gibi. Zaten büyük ihtimalle de aynı basım kılavuzlar bunlar.

Kuzey Amerika Mazda
Ekli dosyayı görüntüle 40068

Hollanda Mazda
Ekli dosyayı görüntüle 40066

Mazda Türkiye
Ekli dosyayı görüntüle 40067

Kendi aracımın kılavuzu ve Naim abinin paylaştığı kılavuz Mazda'nın Türkiye'de sattığı araçlar için hazırlattığı kılavuz iken Oğuzhan ve By_Nisay'ın paylaştığı kılavuzlar yurtdışı araçlar için üretilen kılavuzlar (Oğuzhan'ın paylaştığı kılavuz Kuzey Amerika Mazda; By_Nisay'ın paylaştığı ise Hollanda basımı). Herkesin malumu olduğu üzere otomobil markaları farklı pazarlar için farklı özelliklerle donattıkları modeller sunabiliyorlar. Şu an karşı karşıya olduğumuz mesele motor ve şanzıman gibi pazar farkına rağmen pek oynanmayacağı düşünülen daha genel mecralar olsa da yine de farklı özelliklerde üretilmiş olmayacak parçalar değiller. Türkiye şartlarına göre Mazda Türkiye veya Mazda'nın genel merkezi bu coğrafyanın insanının elinden geçecek bu şanzımanlar için özellikle ATF yağ kullanılmasını önermiş olabilirler.

Velhasılı bu konuda farklı uygulamalar yapan ve bilgi-tecrübelerine güvendiğimiz ustaları geçtik en yetkili bilgi kaynağı sayılan kılavuzlar da bile çelişki varken Türkiye'de bu model kullananların yapması gereken "doğru" hareket ne olmalı, hangi yağ olmalıdır..? sorusu akılların en çetrefilli yerini meşgul etmiş durumda!

Bu konu bu noktadan sonra sanıyorumki isteyen istediği bilgiye göre hareket edeceğinden herkesin kendi inisiyatifine kalacaktır. Ben ise aracımda havaların soğumasıyla birlikte başlayan vites geçişlerindeki zorlanmalara karşın Liqiu Molly ATF III denemeye karar verdim. Kendi açıklamasında manuel şanzımanları da kapsadığı yazılan bu yağa bakalım şanzımanımız nasıl bir cevap verecek. Ayrıca yine son dönemde hareket halinde değilken vitesi boştan 2. ve 4. viteslere attığımda gelen "lok lok" sesinin de akıbeti bu yağ değişimi kendini belli edecektir.

Yağ değişiminden sonra tecrübelerimi aktarmaya devam ederim bu konuda.
Harika bi araştırma olmuş sonuçları bekliyor olucam
 
Son düzenleme:
Üst Alt