Bu konuyu yer yer dile getiriyoruz, yeniden hatırlatman iyi oldu. Kullanılan zemin iklim şartı ve ebata göre veriler ve markalar öne çıkıp geriye düşebilirler, ama yine de Nokian candır
En baba lastikler 4-5 yıla kadar özünü koruyor abi ama birçoğu dediğin gibi 2 yıl sonra vitamini alınmış meyve gibiYılda 10 bin km yapmayan (benim gibi) birisine nefes alsın yeter mantığı devreye girebilir. En baba lastik iki yıl sonra aynı sertlikte birleşiyor...
Ömrü yollarda geçenleri tenzih ediyorum. Çünkü lastiğin ömrü bitmeden dişleri kalmıyor.
Aslında 3 yılda yaklaşık 10 bin km yapan dayım için etiket değerleri iyi diye sınıflandırılabilecek aynı zamanda fiyatı çok yüksek olmayan lastik fazlası ile yeter ama dur bakalım araştırıyoruz daha..
Fazla pahalısına gerek yok abi, orta halli bir şeyler bulunur...
Hiç düşünme abi iyi bir şey al o zamanO orta hal sıkıntı işte Murat ,adam benim takıntılı halimin 3 katı o yüzden temkinli bir şekilde yardımcı olmaya çalışyorum
O orta hal sıkıntı işte Murat ,adam benim takıntılı halimin 3 katı o yüzden temkinli bir şekilde yardımcı olmaya çalışyorum
Herkes Markaya takılmışta Lastik üzerindeki etiketleri değerlendirip alan hiç yok mu? Yakıt sınıfı , Islak zemin yol tutuşu,gürültü (desibel) ?
Markanın yanında etiketlerede dikkat edin derim. A markasının ürünleri B markasından normalde iyi olduğu halde siz seçiminizden dolayı A markasının kötü ürününü alabilirsiniz.
Hocam brn bu konuda epey cahilim, ve lastik alma zamanım yaklaştı nelere dikkat etmeliyim, ben sadece markasına ve sert ya da yumuşak olmasına baktım bu zamana kadar
Etiket değerlerinde fren yakıt ses hakkında bilgiler var hocam, onları da dikkate alırsın
Abi , bu forumda Hocam denilecek son adama hocam demişsin. O kadar bilgi birikim bizde ne gezer.
Sorunun cevabı ise aslında basit.Etikettende net anlaşılıyor ama kısaca özet geçmek gerekirse (Bu arada Etketlerde her bilgi yoktur. Kuru zemin performansı ,stabilite,Viraj performansı ,kullanım ömrü ,dayanıklılık ,manevra yeteneği ,konfor gibi.Bu değerler üretici firmanın kataloglarından öğrenmek gerekiyor)
Etikete tekrar dönersek Etiketler AB kuralları gereğince 3 çeşitte bilgilendirme yapıyor (değiştiyse cahilliğime verin)Nedir bunlar?
1 (sol üsteki renkli barem) :Bu ölçü size dönme direnci denilen şeyi gösterir. Şekilden de anlaşılacağı üzere bunun etkisi yakıt tüketiminedir. Yine yanlış bilmiyorsam her kademe arasında %1.5 civarında bir yakıt tüketimi farkı söz konusudur.Örneklemek gerekirse B kategorisi A kategorisinden %1.5 fazla yakıt tükettirir size.
2 (Sağ üstteki yağmur işaretinin olduğu barem):Bu Islak zeminde frenleme mesafesini (80 km) gösterir ve yine A ile B arasında A sınıfı bir lastik 3 metre daha kısa mesafede frenleme sağlar.
3 (Alttaki ses işaretinin olduğu yer): Adı üzerinde desibel yani ses.Lastiğin çıkardığı sesi gösterir.Bazı arkadaşların lastiği değiştirdim arabanın gürültüsü azaldığı dediği yer.Diğer iki ölçünün aksine düşük olması beklenir. Ne kadar az desibel o kadar gürültü.
Özetle böyle.
Çok teşekkürler, ben de gidip bir lastikçiden sadece ebatlarına bakıp alıyodum.Etiket değerlerinde fren yakıt ses hakkında bilgiler var hocam, onları da dikkate alırsın
Tabiki birçok kriter var, mesela hangi yol ve iklim şartlarında kullanacağımızı biz çok dikkat etmeyiz ve kaliteli marka almışsak tamam olay bitmiştirTavsiye için teşekkürler hocam
ama bu bilgiler bana biraz sınırlı geliyor. yani başka kriterlere de, testlere de bakabiliriz dimi
ADAC testleri var diyorlar. Ne kadar objektif bilmiyorum ama. Fikir verir diyorlar
Demekki lastik deyip geçmiycez, alacamız zaman işin uzmanına bir danışacaz. Yoksa canımız Allaha emanet olur.