Daha önce bu konuda sorunumu yazmıştım ve aynı sorun hala devam ediyor. Götürdüğüm birçok kişi sorunu çözemedi. Daha sonra yabancı forumlarda da araştırınca bizim araçlarda kronik bir sıkıntı olduğunu fark ettim. Forscan ile çözen birçok kişi olduğu için Ibrasoft'a ÖM attım fakat henüz görmedi yine de buradaki konuya da atayım, belki yardımcı olabilecek vardır;
"
2004 model BK Model Mazda 3'üm var. Problemim ise soğuk havalarda kronometre ve KM sayacı çalışmıyor. Bir süre sonra motor ısındığında motoru kapatıp açtığımda çalışıyor veya sıcak havalar tekrar başladığında sıkıntısız çalışmakta. Daha önce burada da konu açmıştım fakat sebebini tam çözebilen olmadı ki birkaç yere de götürdüm fakat kimse çözemedi. Yabancı forumlarda araştırdığım kadarıyla da bu problemin PCM kodlardan kaynaklı olduğunu ve birçok yurt dışı kullanıcısının yaşadığını öğrendim. Konuyla ilgili Forscan ile kodları değiştirerek sorunları çözüyorlar. Ben yazılım işlerinden veya kodlardan maalesef anlamıyorum. 1-2 yetkili Mazda servisi ile görüştüm ama yazılım konusunda sanki kendileri de bihaberler. İngilizceniz var mı bilmiyorum ama size birkaç referans link paylaşmak istiyorum. Yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz bir konu var ise görüşlerinizi rica ederim, çünkü bu problem artık can sıkıcı bir hâl almaya başladı ve çözüme de ulaştıramadım.
Fixing Mazda 3 P0610 through OBD2 - FORScan forum
https://www.mazdaforum.com/forum/mazda2-53/2003-mazda-2-p0610-error-code-44147/
https://www.mazdaforum.com/forum/mazda3-26/speedometer-issue-no-one-can-fix-mazda-3-2005-a-42749/
https://www.mazdaforum.com/forum/mazda3-26/p0610-only-occurs-below-10c-46539/
"
Merhaba.
Gece gördüm dm nizi. Kronik bir sorun gibi göründüğü için faydalanacak başka kişilerde olabilir düşüncesi ile cevabı buradan yazayım dedim.
Öncelikle PCM e kodlarla müdahale etmek risklidir. Bu riski bilmeli ve sorumluluğu kabul ederek işlemi yapıp yapmayacağınıza karar vermelisiniz.
Gönderdiğiniz linkleri inceledim, biraz da ben baktım.
https://www.mazdaforum.com/forum/mazda2-53/2003-mazda-2-p0610-error-code-44147/
Bu iki linkte sorun çözümünde başarıya ulaşmış görünüyor. Yaptıkları işlem özetle forscana yedek aldırmak. Motor soğukken km saati çalışmıyorken yedek almak, sonra motor ısınıp km saati çalışırken tekrar yedek almak ve karşılaştırmak. Arada tek bir bit değerinin farklı olduğunu söylüyorlar. Bunu gördükten sonra motor sıcakken alınan yedeği; motor soğukken çalıştırmadan PCM üzerine yazmanın sorunu çözdüğünü söylemişler yukarıdaki iki linkte. Başka yerlerde de sorunun ana kaynağının PCM içerisindeki chipten kaynaklandığını, normal yazılım yükleme ile asbuilt tarafında değişiklik olmadığı için çözüm olmadığını, pcm nin komple değişmesi veya chipin değiştirilip yeniden yazılım yüklenmesi gerektiğini belirtmişler. "PCM'nin yapılandırma verilerini depolamak için kullandığı küçük 93C56 Flash yongası güvenilir bir şekilde tutmaz zamanla veriler ve sıcaklığa duyarlı hale gelir." denmiş mesela. Anladığım kadarıyla normal yazılım yükleme yapılınca chip içerisindeki kod değişmiyor. Bu nedenle yeniden yazılım yükleme yaptıranlar başarısız olmuş.
Denenebilir mi, denenebilir. Ama dediğim gibi; riski göze almalısınız. Ben bk ile kullanmadım hiç, forscanda açılan menüsünü bilmiyorum.
Çok büyük bir hata yapılmazsa, (başka bir data yüklenmeye çalışılmazsa vs asbuilt yedeği üzerinden geri dönüş mümkün)
Bunu yapmak için çakma chipli kablolar yerine orijinal chipli bir kablo ile forscanla bağlanmayı denemenizi tavsiye ederim. Sonradan dönüşüm kablolarda, clon çipli kablolarda bazen anlık kesintiler kopmalar oluyor. Bu da büyük sıkıntıya yol açabilir. Kodlarla uğraşma ihtiyacım olmadı pek ama uzun süreli işlem gerektiren dpf rejenerasyon, enjektör learn kod okuma-sıfırlama gibi işlemlerde kopmalar nedeniyle bir iki kez ter attırınca forscanın kendi tavsiye kablosunu getirttim.
**
İşlemin yapımıyla alakalı detaylı basamak anlatımını yazacaktım burada ama bu biraz riskli geldi. Konuyu bilmeyen, olaya hakim olmayan okumayı da çok sevmeyen birileri son yukarıda yazılanları okumadan son paragrafı okuyup eksik bilgi ile yapmaya çalışırsa kalıcı hasar verebilir. O nedenle bu kısmı yazmıyorum. Mesaj içeriğinde mantık olarak özet geçtim, detay olarak öğrenmek isteyen olur ise yardımcı olmaya çalışırım.