Zaten sorun da bu ya dostum. Mazda iyi otomobil yapan bir firma, bunda sorun yok. Yalnız kar edemeyeceği bir modeli şahsına münhasır bir platform ve özellikte üretemezsin. Ancak Mazda 6 platformunu alıp, üstüne biraz daha iri bir kasa koyar, dizaynı değiştirir satarsın. E segmenti prestij segmenti, yani otomobilin niteliğinden çok, imajı daha önemli. Ama otomobil basını da köpek balığı gibi davranıyor bu segmenti yargılarken, inanılmaz detaylara bakıyorlar. Ve hemen yargıyı koyarlar 'olmamış!' Bu imajdaki bir aracı satamazsın...
Mazda gerekli vakti ve parayı ayırıp, tamamen şahsına münhasır bir E sınıfı yapsa, ben inanıyorum mükemmel bir araç yapar. Ama bu sınıfta araçlar mükemmel diye alınmıyor. Logo'nun imajı ve o logoyu parlatan otomobil magazininin yönlendirmesi ile satılıyor.
'Premium marka olmanın dayanılmaz hafifliği' başlığında bu konuyu irdelemeye çalışıyorum zaten.
Mazda muhteşem bir E sınıfı yaparsa, hiç kimse o aracı Mercedes ve BMW muadili fiyatına almaz. Mercedes ve BMW muadillerinden ciddi bir fiyat ucuzluğu ile de onlar ve imajları ile başa çıkacak otomobil yapılamaz.
Bir aralar kimi başarılı, kimi başarısız bir çok deneme oldu bu konuda ama hiçbiri şu anda yok. Örneğin Renault Safrane, daha sonra Vel Satis, Peugeot 605, daha sonra 607, Citroen XM, Opel Omega vb. gibi araçlar bunların önde gelenleriydi.
Şu anda bir Jaguar XF gerçekten çok iyi bir otomobil olmasına rağmen ve Jaguar Premium marka olmasına rağmen, E ve 5 karşısında hiç başarılı değil. Sadece anavatanı İngiltere'de başarısı var.
Daha da ilginç bir örnek var. Aynı firma tarafından, aynı bantlarda yapılan, aynı işçilik ve teknolojilerle üretilen VW phateon'un kimse yüzüne bakmazken, Audi A6 yok satıyor.
Bu sınıfta imaj denilince;
1- Mercedes
2- BMW
3- Audi
sıralama böyle. Diğer binek segmentine yeni yeni giren niş sınıf üreticilerini (Porsche gibi) saymıyorum.
işte tam olarak bende bundan bahsediyorum mazda bir E segment çıkarıpta batacak firmamı yahu çok satmasına gerek yok az satsın ama ürün gamında bir mazda9 olsun arkadaş hatta shinari yi dönüştürsünler...
Mazda ne araba yapıyormuş meğer dedirtsinler bi insanlara...
Şimdi diyeceksinizki işte skyactiv e bilmem şukadar para harcandı böyle bir şey çılgınlık olur iflas eder
RX-8 de çıkaramaz oda olmaz buda olmaz
bende bu sabah hemen çıksın demiyorum zaten skyactiv in gelirini fazla fazla alacaklar...
Çok değil önümüzdeki birkaç yıl içerisinde mazda9 da çıkacaktır yeni wankel motorlu RX-8 de....
Mazda imkanın sınırlarını görmek için imkansızı deneyecektir...
Mazda hikayelerinde TAKUMİ videosunu izlerseniz...Mazda nın wankel den vazgeçeceğini sanmıyorum...