Güvenli Sürüş Teknikleri
-Virajda sürüş-
Maalesef ki bir çok platformda sürücü eğitmenlerinin, acemi şoförleri yanlış yönlendirdiğine şahit oluyorum. Viraja girerken gaz kesilir, fren yapılmaz, virajdan çıkarken şu yapılmalıdır, bu yapılmamadır gibi gibi.. Acemi sürücüler de doğal olarak bu bildirimleri olmazsa olmaz kural diye şartlanıyorlar ve özellikle de kaygan zeminlerde kazalar kaçınılmaz oluyor.
Viraj sürüşlerinde kesin kurallar yoktur. Tecrübeyle sabit hissiyatın sağladığı önlemler ve teknikler vardır. Viraja giriş ve çıkışta sürücünün nasıl bir teknik uygulayacağı, o anki duruma göre değişir. Çünkü neredeyse sonsuz değişken vardır. Bu değişkenleri şöyle sıralayabiliriz:
1- Aracın o anki ağırlığı, yük dağılımı ( Araçtaki kişi sayısı, bagaj durumu, port bagaj, römork, yakıt deposunun doluluğu vs.)
2- Aracın tipi ( Sedan, hatchback, station, kamyonet, kamyon vs)
3- Aracın lastik durumu ( Mevsime uygunluk, diş yüksekliği, hava oranı, jant durumu, çamurluk plastiklerinin sağlamlığı vs)
4- Hava koşulları ( Soğuk, sıcak hava, asfalt ısısı, yağmur, kar, buz, sis, fırtına vs.)
5- Zemin durumu ki, en önemli etkendir( Islak, buzlu, yağlı, soğuk, sıcak, çukur, ters eğim, normal eğim, viraj açısı, yokuş aşağı-yokuş yukarı viraj, sürekli viraj, asfalt, beton, toprak, mıcırlı vs vs vs)
6- Aracın teknik bakımı( Rot, balans ayarları, viraj çubuğu, direksiyon ayarları vs vs)
Bütün bu etkenler viraj sürüşünde dikkat edilmesi gereken koşulları oluşturur. Güvenli viraj sürüşünde sürücüye yardımcı olacak etkenlerin başında trafik uyarı ve bilgi levhaları gelir. Kurallara uymak, kaza oranını azaltan bir faktördür.
Güvenli sürüşler diliyorum.
Not: Lütfen eklemek istediklerinizi yazınız.