Söz verdiğim gibi ayrıntıları anlatacağım. Saat 23:25. Geç de olsa yetiştim yani...
Neyse, nerede kalmıştık?
İşe öncelikle bidonumuzu konumlandırmak için kaput içinde uygun bir yer seçmekten başlıyoruz. Aslında ilk başta sağ farın hemen arka tarafındaki klima rölesinin olduğu kısmı düşünmüştük. Röleyi usulca montaj parçasıyla birlikte kıyıya köşeye taşıyıp bidonu buraya koymak için testler yaptık, fakat öğrendiğimiz şey fıskiyelerin bidonun hizasından daha aşağıda olması suyun fıskiyelerden akıp gitmesine yol açtığı oldu. O yüzden de daha yere yakın bir yer olarak radyatörün ön kısmını tercih ettik.
Her zamanki gibi işaretli yerlerden siyah parçaları açıp bir köşeye kaldırıyoruz. Benimkiler artık yalama oldu.
Kaputun dilini tutan parçayı tutan (tam adı her neyse) işaretli yerdeki tek somunu çıkartıyoruz.
Kırmızı işaretli parça bidon ile gelen parça. Fakat bununla direk bağladığımızda bidon yüksekte kaldığından (yeşil işaretli) bir parça daha kullanarak (önden bakıldığında da bidonun görünmeyecek şekilde) aşağıya alacağız. Bidon, hemen hemen tam plakanın arkasında kalıyor ve dışarıdan görünmüyor bu sayede...
Eklediğim parçanın ne olduğunu bilmiyorum rastgele bulmuştum, ustaya delikler deldirmiştim daha önce.
Montaj öncesi yapmamız gereken diğer işlemler de şunlar. Bidonu elinize aldığınızda üç tane hortum sokma yeri göreceksiniz, şaşırmayın.
Alt kısımdaki delikten motorun ortasına doğru kısa bir hortum çekin, sarı ok ile gösterildiği gibi. Sonra yeşil oktaki gibi de çıkış hortumu bağlayın. Bu çıkan hortumun ucuna da "T" veya "Y" şeklindeki çoklandırıcılardan koyacağız, o yüzden çok uzun olmasın ki su yolu çok uzamasın, tuşa bastığınızda suyun yıkaması gecikmesin.
Turuncu kısım da bir önceki fotoğrafta gösterilen iki parçanın birleştirilmiş hali ve tek bir somun yeterli kalıyor. Elektrik kısmına gelirsek; her zamanki gibi siyah kablo şasiye bağlanacak, kırmızı kabloya da uzatılarak güzelcene konsola kadar yürüteceğiz.
Sıra geldi tamponlarımızı delmeye ve fıskiyelerimizi montajlamaya. Tamponumuzu aldığımız fıskiyelere göre gerekirse şekilli bir şekilde kesiyoruz. Fıskiyelere birer parça hortum daha takarak dışarıdan içeriye doğru yürütüyoruz.
Ben, fotoğrafta görülen nozzle ağızlı olan memelerden almıştım Aliex'den, fakat taktıktan sonra yükseklik ayarının olmadığı acı gerçeğini, sabit olduğunu aracın motorunu ve kaputu yıkadıktan sonra öğrendim. Tamponu da bunlara göre deldiğimden, bunların yerine koyacaklarımı da zor buldum ve hatta Hyundai Accent'in fıskiyelerinden aldım. Nozzle'lara göre basıncı daha az ama en azından ayarı var... Son fotoğraflarda görebilirsiniz.
Orta kısımda "T" aparatı ile bu iki hortumu birleştiriyoruz ve üçüncü ucu da bidondaki çıkış hortumuna bağlıyoruz.
Bidonumuzu da daha önce gösterdiğimiz yere civata yardımı ile tuturuyoruz ve tabiri caizse cuk diye oturuyor. Alt kısmından da cırcır kelepçe ile de görünmeyecek şekilde sağlamlaştırabilirsiniz.
Bidonu sabitledikten sonra siyah kabloyu da nötr alabilecek herhangi bir şasi kısmına bağlıyoruz. Kımızı kabloya da bir ek yapıp ön kısmı böylece bitiriyoruz. Son hali bu fotoğrafta görüldüğü gibi oluyor. Kapaklar kapanınca dışarıdan da hiç belli olmayacak ve guzumuzun kaputu açıldığında hala orijinal görünecek.
Burada bir es vereyim. Bidonu buraya koymamızın nedeninin fıskiye memelerinden daha aşağıda durması gerektiği diye söylemiştim. Hal böyle olunca su ilavesi için panjur üstündeki siyah kapakçıkları açmamız gerekiyor her seferinde. Bu durumu da aşmak için aslında cam yıkama suyu bidonunun üst kısımlarına açılacak bir delik ve buraya güzelce sabitlenecek hortum yardımıyla şuan taktığımız bidonun kapağına açılacak bir delik ile birleştirilme yapılabilir. Böylece cam suyu bidonuna su doldururken bir yerden sonra hortum vasıtasıyla far yıkama bidonu da dolacaktır. Fakat ben orijinalliğini bozmamak için ve çok fazla kullanılmayacak bir sistem olduğu için gerek duymadım, tercih sizin...
Kaldığımız yerden devam edersek: Kırmızı kabloya eklediğimiz kabloyu aracın iç kısmına götürmeye. Uygun yerlerden güzelce yalıttıktan sonra aracın iç kısmına (fotoğraflamayı unutmuşum) fren westinghouse'unun oralarda bulunan elips şeklindeki kauçuk malzemeden geçirerek ulaştırabilirsiniz. Hatta aracınızda LPG veya bendeki gibi amerikan park sistemi gibi sonradan takılan bir şeyler var ise kabloları, büyük ihtimal bu kauçuk boşluk üzerinden içeriye yürütülmüştür. Direksiyonun altına pedalların oraya uzandığınızda şöyle bir yerden kablolar çıkmış olacaktır.
Görseldeki yeşil kablo bidondaki motora gidecek olan 12V kablosu, şasiyi zaten ön taraftan aldığımız için içeriye kablo uzatmaya gerek görmedik. Bu yeşil kabloya kontak çevrilince akım gelen bir yerdeki kaynaktan alınacak akımı bağlayacağız, ben orta konsoldaki çakmaklık kısmından aldım. Hemen öncesinde (yıkama seti ile gelen küçük kırmızı renkte) bas-çek mantıkla çalışan bir buton da koymayı unutmuyoruz tabi.
Elektrikle ilgili kısımlar yanlış bir bağlantı sonucu maliyetli masraflara yol açabileceğinden mes'uliyet almamak için ayrıntılara girmeyeceğim. Sonuç olarak butonu da istenilen yere konumlandırdıktan sonra far yıkamamız hazır.
Videomuz da burada tabikisi de...
Yardımlarından dolayı
@aurora Can ve
@major35 Hasan'a teşekkür ederim. Kalın sağlıcakla...