Şimdi yıllardır dizelin çok kirli bir motor olduğunu ve çevreye çok zarar verdiğini iddia eden bir kitle de vardı AB içinde. Bunlar CO2 ağırlıklı EU kriterlerinin de, NEDC test kriterlerinin de gerçekçi olmadığını ve çevreyi koruyamadığını söylüyorlardı. Ben de elimden geldiğince buralarda aynı şeyleri konuşuyor ve yazıyordum. Doğal olarak VW hadisesi, dizel motorlara karşı eleştirileri de tetikledi. Şimdi dizel motorların gerçekte benzinlilerden daha zararlı motorlar olduğu çok yüksek sesle konuşulmaya başladı. Hatta ünlü İngiliz otomobil magazinlerinden birisinde dizelin sonu geliyor mu? başlığı ile bir makale bile okudum.
The Guardian'daki gibi haberleri VW hadisesi ile irtibatlandırmamak lazım. Orada sorgulanan konu, bir yanıltıcı program ile kasıtlı olarak emisyon verilerini düşük göstermek iddiası. Burada sorgulanan ise, NEDC testinden alınan sonuçların, gerçek hayattan çok uzak olduğu gerçeği. Bu üreticilerin suçu değil, onları gerçekten çok uzak şartlarda test eden kurumun ve AB'nin hatası...