Valla mazda da DSC diğer markalarda esp vsa yada herneyse bu sistemlerin euro n-cap taki genel adı ESC imiş bunuda Mustafa abi den öğrendikesp demek istedin sanırım Enes
Esp dir o zamanBende sorayım bizim 1993 model 626 da kontağı ilk açtığımda esp işaretine benzeyen kaygan zeminde bir araç resmi çıkıyor o nedir bilen var mı?
Kasko yok muska var
Bende sorayım bizim 1993 model 626 da kontağı ilk açtığımda esp işaretine benzeyen kaygan zeminde bir araç resmi çıkıyor o nedir bilen var mı?
Kasko yok muska var
Bende sorayım bizim 1993 model 626 da kontağı ilk açtığımda esp işaretine benzeyen kaygan zeminde bir araç resmi çıkıyor o nedir bilen var mı?
Kasko yok muska var
Aynı işaret bendede var, o işaret 4w abs işareti benimkinde yazısıyla beraber kayan araç var.
[member=5]Hakan_Emre[/member] ye fotografını göndermiştim. Bu konuyu konuşmuştuk.
Ufak bir ekleme yapmak istiyorum. Abs nin 2 görevi fren yapıldığından hem direksiyon kontrolünün sağlanmasıdır hem de fren mesafesinin azaltılmasıdır.
Abs olmayans bir araçta tekerler kaymaya başladığı an direksiyon hakimiyeti kaybolur. Çünkü sürtünme kuvveti gitmek istediğimiz yöne gereken kuvvete yetmemektedir.
Daha kısa frenleme sağlar. 2 çeşit sürtünme kuvveti vardır: statik ve dinamik.
Statik sürtünme kuvveti dinamik sürtünme kuvvetinden her zaman daha fazladır.frenleme esnasında sürtünme kuvvetiyle durma gerçekleşir. Ne kadar fazla sürtünme kuvveti o kadar çabuk durmak demektir. Bu nedenle de abs sistemiyle yapılan frenlemeler daha kısa mesafede olmaktadır.
Merak ettiğimi burada da sorayım.
Ani frenleme yapılan virajda esp ne kadar Etkilidir? Bu durumda vites boştaki sürüş esnasında virajda fren yapıldığı durumlar aynıdı. Değil mi?
O zaman ben de bir şeyler yazayım.
ABS devreye girmesi için tekerleklerin kayması değil de kilitlenmesi gerekir. Kayma genellikle direksiyon ile hedeflenen rotanın dışına çıkma durumları için kullanılır ki, bu DSC'nin görev alanına giriyor. Yani o tekerleğe uygulanan frenleme gücünün tekerlekle yol yüzeyi arasındaki sürtünme kuvvetinden fazla olması vaziyeti...
Şimdi ben de bir soru sorayım. ABS sistemi tekerlek ile yol arasındaki sürtünme kuvvetini mi artırıyor ki, fren mesafesini kısaltıyor? Frenleme maksimum kuvveti, yol ile tekerlekler arasındaki sürtünme kuvveti kadardır. ABS sistemi yola otomatik tuz atmadığına göre, nasıl oluyor bu iş?
Mustafa abicim, aynı şeyi söylüyoruz ama yanlış mı anlatıyorum anlamıyorum.
"ABS sistemi tekerlek ile yol arasındaki sürtünme kuvvetini mi artırıyor ki, fren mesafesini kısaltıyor?" gibi bir cümle kurmadım. Kayma/tekerlek kitlenmesi başladığı anda dinamik sürtünme kuvveti devreye girer. Statik sürtünme kuvvetine göre büyüklüğü daha azdır. En basiti nasıl anlatıyım, eliniz halıda yanal kuvvet uygulayınca bir noktada kuvvet en yükseği ulaşır (statik sürtünme kuvveti), o noktayı aştığı anda da kayma başladığı gibi sürtünme kuvvetinin azaldığı hissedilir. (dinamik sürtünme kuvveti)
Kayma tek yanal olmaz her eksende olabilir, yani kilitlenebilir. Disklere balatalar tarafından uygulanan sürtünme kuvveti, lastik ile yol arasındaki sürtünme kuvvetini geçtiği anda teker kitlenir.
Abs siz fren sistemine göre *Hayır çok güzel anlaşıyoruz. Sorumu netleştireyim, ABS zor zemin koşullarında yapılan blok frenlerde, direksiyon edebilme kabiliyetini korumak içindir. Bu konuda tamamen hemfikiriz.
Demişsin ki, aynı zamanda fren mesafesini kısaltır. Bu nasıl oluyor? Her zemin koşullarında geçerli mi? Hep sen soracak değilsin ya?