@ibrasoft .......................... Araçtaki performans ve gürültülü çalışma olayı hep sonrasında başladı, önceden ses yoktu arabada. Olaylar bu şekilde. İnşallah Volant değildir
Olabildiğince sade anlatmaya çalışacağım, yanlış ifadem olursa kusura bakmayın.
Debriyaja basınca kesilen ses yüksek ihtimalle şanzıman kaynaklı. Vites boşta dahi olsa debriyaja basmadığınız sürece volant baskı balata ile birleşik olduğundan şanzımanı milini çevirir. Araç eğer bir viteste ise mil o vites dişlisi ile volant hareketini akslara iletir. Eğer vites boşta ise mil ve bağlı olduğu rulmanlar döner ama aks ile arasında bir vites dişlisi olmadığı için aksa iletilmez. Yani vites boşta bile olsa şanzıman içinde bir takım parçalar döner. Debriyaja bastığınızda şanzıman ile volant arasındaki bağlantı kesildiği için hareket durur.
Eğer debriyaja basınca kesilen bir ses var ise yüksek ihtimal şanzımandaki bir sıkıntıdan kaynaklıdır. Ufak zararsız bir şey de olabilir, hatalı yapılan bir uygulama da olabilir. 2002-2005 civiclerde şanzımandaki bir bilyada kronikti mesela bir vitesin bilyası ses yapardı, ama ömrü boyunca bir sorun çıkarmıyordu. 1. vites veya geri vitesti tam hatırlayamadım şimdi rahatsız etmeyen bir sesi vardı. Bizim şanzımanlarda bildiğim böyle bir sorun yok ama bu tip başınıza iş çıkarmayacak bir şey de olabilir diye söylüyorum. Yine de yeni yaptırdıysanız sorun ne ise düzeltilmesini isteme hakkınız var.
Volant durumu ile ilgili olarak yapıldığını söylediğiniz test baskı balata kaçırma olayı hakkında fikir verir. Ama volant durumu hakkında bilgi vermez. Debriyaj değişip volant kontrol edilmeden veya değişim ihtiyacı olduğu halde değişmeden takılmış olabilir. Normal şartlarda volant bir baskı balata değişimi süresinde bozulmaz. Ama değişimden sonra ikinci seti çıkaracak kadar ömrü olur mu konusu araç kullanımı (ani hızlanmalar, ani kalkışlar, patinajlar vs gibi durumlara göre değişir) Yayları ve hareketli kısımda (volant iki kütleli, göbekten bağlı olduğu kısım) boşluk olabilir. Baskı balata üzerine tam basarken sadece yaydaki sıkıntı belli olabilir veya olmayabilirde. Kavrama yani kalkış anında titreme, sarsıntı var ise boşluk olabilir. Veya volantın balata ile temas yüzeyinde düzensiz aşınmalar olabilir.
Volant çift kütleli diyorum. Ömrü ani kalkış ve yüklenmelerle nasıl değişir sorusu için de şöyle izah etmiş olayım. Normalde balatanın göbek çevresinde yaylar görürsünüz. Bu yaylar kavrama ve yüklenmelerdeki enerji yüklenmesini biraz süspanse etmeye yöneliktir. Hem kendi ömrü için, hem de ani hareketi bir miktar yumuşatmak için. Aynı olay volant içerisinde de mevcut. Kranka vidalı kısım ile balatanın bastığı yüzey birleşik tek parça döküm değil. İki ayrı parça. Bu iki parça göbekten dairesel olarak 3-4cm kadar hareket edecek şekilde bağlı. Araca göre esneme payı değişebilir. Ama aradaki hareket noktası balatadaki gibi yaylar ile dengeleniyor. Ani kalkışta 3-4 cm esneyerek hareketi balataya iletiyor. Yani hızlanırken de balata tam bassa dahi ani hızlanmalarda volant ve balata arasında bu esneme payı var. Balatanın da yaylar ile esneme payı var. Bu ani yüklenmelerde şanzımanı ve mekanik aksamı korur, yüksek torklu bir araçta çekiç gibi etki yapmasını engeller. Çok fazla ani kalkış, ara hızlanmaları sürekli sert şekilde yapmak bu parçaların ömrünü çok fazla kısaltır çünkü motordan çıkan gücü ilk göğüsleyen bu iki parçadır. Baskı balata ömrü bitince değiştiğinden çok sıkıntı olmaz, volantta birlikte değişirse onda da sorun olmaz. Ama balata değişip volant silinirse kullanım geçmişine ve mevcut kullanım şekline bağlı yukarda bahsettiğim sorunlar olabilir.
Çok uzun yazdım ama umarım fikir verebilmişimdir.