Debriyaj switchi euro5 lerde tek. Euro4 lerde üst ve alt olarak iki tane. Euro4 leri o kadar incelemedim ama euro5 ler için gaza basılmasa da kalkışta devir ecu tarafından istenenin altına düşerse araç kendi gaz verip devir yükseltiyor.
İkinci konu ve sanırım arkadaşın alışamadım dediği olay aracın devriyaj switchi pedalı okurken gaz hassasiyeti aşırı artıyor. Örneğin araç dururken normalde 1800 devire gidip gelecek kadar gaza bas bırak yaptığınız pompalamada; aynı şekilde debriyaj pedalına basılıyken pompalama yaparsanız 2100 devire kadar gidip geldiğini görürsünüz. Pedal hassasiyeti artıyor.
Çözüm gaza kalkışta daha az veya hiç basmamak olabilir, debriyajla kalkıştaki ilişkiyi çabuk bitirmek olabilir.
Bir diğer konuda eski araçlardaki alışkanlıktan kalma yarım debriyajla temkinli olarak yavaş geçtiğimiz yerlerde, bu süreç uzayınca ecu teker devri ile motor devrini eşitlemek için gaza bastığından devir istemsiz fırlıyor, yarım debriyajda bağırıyor gibi oluyor. Her zaman değil ama bazen o an debriyaj pedalını salsanız aslında tekerlerin 1.viteste o devirde döndüğünü fark edersiniz.
Bana göre huzursuzluğun özeti; pedalın hassasiyetinin ve ölçü olarak basılan gaza basılan miktarın denk geldiği devirin aracın debriyaj durumuna ve ecunun kafasına göre değişmesi. Ben 1cm gaza bastığımda devir her durumda aynı yere gelsin isterim, stop edecek gibi olursa veya debriyajı erken çektiğim için devir fazla düşerse eksiği tamamlasın ama bunu yaparken 500 devir fazladan verdiği zaman sinir bozabiliyor. Bu kadar müdahale etmesi yüzünden telli gaz pedal mekanizması olan araçları arıyorum. Aynı durum bir iki kere bakabildiğim aynı motorlu focusta bu kadar değil, daha yakın oranlarda ve müdahale daha az hissediliyor. Mazda kendince bi değişiklik yapmış ama fazla olmuş bu bi gerçek.