Serkan öncelikle senin gibi otomobilden anlayan ve bu işi hobi olarak benimseyen bir insanla vakit geçirmek çok güzeldi. Otomobilin içinde yaptığımız çok profesyonel fikir alış verişleri da harikaydı. Ne demek istediğini hemen anlayan, aynı dili konuşabildiğin insanlarla otomobil muhabbetinden çok keyif almışımdır her zaman. Ayrıca sürüşün de hiç rahatsız edici değil, gayet profesyonelce idi. Sen sürerken araçtaki tüm sensörlerin seni uyarması ve seni sürücülerin Melo'su ilan etmem ise, tamamen şakaydı...
Dediklerine katılıyorum, Mazda 3'de Japonlar harika bir iş başarmışlar. Hatasız mı? Hayır, her ürün gibi onun da hataları var. Ancak sübjektif olsa bile, bu iç ve dış dizaynı beğenmedim diyecek insanların yüzdesi %1 i geçmez. Fakat daha önemli çok şey var. Bu fiyat segmentinde bir araçtaki dış panellerin birleşimlerindeki, boyadaki Premium sınıf kalitesi, iç mekandaki hem malzeme/işçilik, hem dizayndaki Premium hissi, aracın Mercedes E serisi ve BMW 5 serisi gibi araçlar da bile standart bulamayacağınız ve hatta Türkiye'de bulamayacağınız, özel siparişle getirmenizi gerektirecek seviyede donanım.
Örnekler;
Head Up display (sürücü önünde, gösterge panelinin üstünde açılan şeffa bilgi ekranı)
18' jantlar
Bi Xenon, otomatik yükseklik ayarlı, yıkamalı, viraj sağ/sol dönme fonksiyonlu, otomatik uzun/kısa far yöneticili, led gündüz ışıklı farlar,
Şehir içi otomatik frenleme sistemi,
Yan aynalarda ölü nokta uyarı sistemi
Şeritten ayrılma uyarı sistemi
Radar cruise control (yani sadece hızı değil, önünüzdeki araca mesafeyi de koruyan, otomatik frenleyebilen sistem)
Ön / arka park sensörü standart
Bose yapımı 9 hoparlörlü dijital ayrı amfili ses sistemi
7' dokunmatik multimedya ekranı (bluetooth telefon, çok gelişmiş bir yol bilgisayarı, müzik sistemi, park sensörü, navigasyon, araç fonksiyon ayarları vb. işlemler yönetiliyor)
HMI kumanda birimi (Mercedes'teki Comand, BMW'deki i-drive, Audi'deki MMI kumandasının aynı joystick kumanda, iki koltuk arası konsolda)
Araçlarda yok yok, bunlar sadece benim hatırladığım kolay bulunamayacak ekstra modern donanımlar.
Tüm bunların yanında, muhteşem sesli bir headers eksoz sistemi, sadece BMW ve Mercedes gibi markalarda bulabileceğiniz çift kavramanın problemlerini yaşatmayacak sorunsuz ama tüm verim eksiklikleri giderilmiş, bence BMW ve Mercedes ile birlikte Dünya'nın en gelişmiş tork konvertörlü otomatik şanzımanı. Tabi bu bizim test ettiğimiz, bir de Serkan'ın bilmediği bir şey daha var. Düz tercih ederseniz de, 6 ileri MX-5 şanzımanı geliyor. Dünya'da BMW düzleriyle birlikte en iyi manuel şanzıman olarak görülüyor. RX-8 üzerinde 2 yıl kullandığım ve hayran kalıp, zor vedalaştığım, inanılmaz başarılı bir düz vites kutusu.
Motor ve şasi dizayn konsepti Skyactiv isimli Mazda'nın yaklaşık 8 yıldır üzerinde çalıştığı ve 10 milyar USD yatırdığı kendilerine ait bir teknoloji. Bu teknolojiye geçtiğinden beri Subaru gibi kimseyle herhangi bir şanzıman veya motor paylaşamıyorlar ve her şeyi kendileri üretiyorlar.
Arkadaşlar motor klasik değil ama bildiğiniz 1.5 lt atmosferik 120 bg ve 150 Nm gibi son derece vasat verileri olan bir yeni jenerasyon Skyactiv motor. Normalde biz beklerdik ki, Impreza 1.5 107 bg araçtan daha iyi performans versin ama 1.4, 1.6 turbo benzinlilerden çok uzak kalsın performansı. Ama size bir şey söyleyeyim, aracın performansı bizi hiç sıkmadı ve çok şaşırttı.
Özellikle şanzıman/motor/programlama uyumu inanılmaz keyifliydi, şanzıman yıldırım hızıyla karar veriyor ve hiç yığılma yaptırmadan, her pozisyonda ve Serkan'ın her talebini yerine yıldırım gibi getiriyordu. Üstelik de muhteşem bir motor sesiyle.
Şimdi aşağıda size kağıt üstü bazı veriler vereceğim, bu size performans hakkında fikir verecek;
1.5 Impreza 0-100 hızlanma; 13,7 sn.
1.5 Mazda 3 o-100 hızlanma; 11,6 sn.
2.0 Forester (2013) 0-100 hızlanma; 11,8 sn.
2.0 Forester (2009) 0-100 hızlanma; 12,2 sn.
Bunlar kağıt üstü veriler ama araç garip bir şekilde gittiğinden daha performanslı hissi de yaratıyordu.
Rotamız trafikli olmayan E-5 bölümüydü. Ancak her iki testimiz sırasında da ciddi yokuş çıkışlar olduğu gibi, doğal olarak Serkan sıklıkla maksimum devirleri kullandı. Bir de araçlarda tüm testimiz boyunca 3 kişi (beni 1,5 sayın aslında) ve klima sürekli açıktı, havada inanılmaz sıcak ve nemliydi.
Bu şartlara rağmen CX-5'in sıfırladığımız bilgisayarında 8,7 lt ortalama gördük test sonunda. Mazda 3'de sıfırlama yapmadık ama araç sürekli test sürüşünde ve sürekli servis oto parkında ileri-geri, yerini değiştir vb. gibi tüketimi yüksek olacak işler içinde olmasına rağmen, 1.100 km ortalama tüketimi 7,8 lt idi.
Fabrika verileri ise;
şehir içi; 6,8
şehir dışı; 4,8
ortalama; 5 küsür, tam hatırlayamadım...