Cenk Behram Su
Katılımcı
Ben bu EV olayının sanıldığı gibi kısa vadede gelecek olduğunu düşünmüyorum. Belki piyasada yer alacak küçük pazar paylı bir alternatif olabilir.
Ortalama kullanıcı davranışı ile elektrikli biraz benzinli bir araç ile aynı çevrecilik düzeyine ulaşması 6 ile 8 yıl arasında. Örnek vermek gerekirse 4 yaşında perte çıkmış bir elektrikli araç benzinliden daha çok çevreye zarar veriyor. Ayrıca 6-8 yılın bir handikapıda bataryanın bozulma ihtimalinin ortaya çıkarak yeni batarya ile bu süreyi uzatması.
Mükemmel şartlar mantıklı gözüksede, lityum madenciliği çevreye çok zarar veriyor. Elektrik için en büyük kaynak hala fosil yakıtlar ve ihtiyaç arttıkça bunu azaltmak zorlaşıyor. Bunları göz önüne alınca ve batarya ömrü nedeni ile ikinci el fiyatlarının çok düşük olması vs elektrikli araçları ciddi anlamda gözden düşürüyor.
Bunların yanında siyasi etkileride bu işi zorlaştırıyor. Amerika Tesla nedeni ile çok karşı durmasada AB'nin Çinli markaların piyasayı domine etmesi nedeni ile bazı düzenlemeler üstünde çalıştığı söyleniyor. Bir çok çevre kurumuda elektrikli aracın sadece sahibi için çevreci ama madencilik ve enerji üretimindeki etkileri nedeni ile mesafeli.
Toyota'nın da elektrik yerine hibrit ve hidrojenli araca bağlı kalması EV nin geleceği hakkında bende soru işareti oluşturuyor.
Size katılıyorum. Ben ülkemiz için bir yorumda bulunmuştum. Ancak diğer ülkelere baktığımız zaman, fosil yakıtlı araçlar tercih sebebi olmaya devam edebilir. Kaldı ki akaryakıt fiyatları zaten uygun seviyede Avrupa ve Amerika’da ve hatta Asya’da. Bu ülkeler elektrikli araçları tercih edeceklerse, fosil yakıtlı araçların çevreye verdiği zarardan ötürü olacaktır. Ancak elektrikli araçların da, sizin de belirttiğiniz üzere çevreye zararı pek farklı değil fosil yakıtlı araçlara göre.
Ülkemizde ise durum bambaşka. Elektrikli araç tercih edenlerin neredeyse tamamı, ekonomik yakıt durumunu göz önüne alıyorlar. Ancak burada da büyük bir yanılgı var. Bugünkü şartlarda LPG yakıtlı bir araç ile elektrikli bir aracın yakıt tüketimi neredeyse aynı.
Sonuç olarak, elektrikli otomobillerin uygun şartlarda kullanılması durumu, iyimser tahminle 10-15 sene içerinde oluşabilir.