yakup
Aktif
Bilindiği üzere araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yürütülmesi hakkında çıkan yönetmelik ile tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılması hükme bağlanıp bu süreç bir kaç ay önce resmen başladı.
Yeni süreç ile birlikte bazı kolaylıklar ve zorluklar ortaya çıkarken kafalarda en çok soru işareti de isteğe göre alınan plakaların nasıl alınacağı oldu.
Benim yeni sistem hakkında öğrenebildiklerim aşağıdaki gibidir ve bilgi amaçlı paylaşmak istiyorum.
Bilindiği üzere eski sistemde emniyete gidip duruma göre bağış yada tanışıklığa göre boşta olan istediğimiz plakayı kendimize tahsis ettirebiliyorduk. Fakat yeni sistemde emniyetin devreden çıkartılması ile direk noter işlemleri yaptığı için plaka havuzundaki sıradan gelen plakayı vermeye başlarken bunun yanında ilçelere göre ayrılmış plakalarda ortadan kaldırılarak tüm il genelinde aynı (3 hane 3 harf XX AAB 001) seri plaka veriliyor. Böylece artık ilçelere göre ayrı plaka serileri bitirilmiş olup direk tek seri sisteme geçildi.
Ayrıca daha önce aynı ilçede ikamet edenler arasında yapılan araç satışlarında plaka değişikliği yapılamama kısıtlaması artık il genelini kapsadı ve aldığınız aracın plakası ikamet ettiğiniz ilin plakası ise artık plaka değişikliği yapamayacaksınız.
Plaka değişikliği yapmak için plakanın kayıtlı olduğu ilin harici başka bir ile satışı yapılmalıdır.
İstediğimiz plakayı artık alamayacakmıyız?
Bu konu hakkında yaptığım araştırma sonunda öğrendiğim süreç ise şu şekilde. Tahsis ettirmek istediğiniz plaka eğer boşta ise emniyete gidip "ben bu plakayı tahsis etmek istiyorum" diyerek plakayı kendinize tahsis ettiriyorsunuz.
Anladığım kadarıyla emniyet burada sizden alacağınız aracın bilgisini yada TC numaranıza plakayı tahsis ediyorlar. Bunun ardından siz bilgisini verdiğiniz aracı noterden "plaka değişikliği yapacağım" diyerek satın aldığınızda direk noterin sisteminde aracınıza tahsis ettiğiniz plaka düşüyor.
Araç alımında noter masrafı plaka değişikliği olsun yada olmasın 181 TL. Plaka değişikliği olduğu takdirde sadece basım ücretini ilgili kuruma 50 TL yatırıyoruz.
Plaka değişikliğine neden izin verilmiyor?
Bir çok saçma sapan yönetmeliklerin yanında bu plaka yönetmeliği de neden vatandaşlara zorluk çıkartıyor anlamış değilim.
Aracın var veya yeni aldın plakasını değiştirmek istiyorsun sistem buna izin vermiyor. Neymiş? Alım, satım olmadan, farklı bir il olmadan plaka değişikliği yapamazsınız. Halbuki böyle saçma bir kısıtlama yapmak yerine vatandaşlara kolaylık sağlayıp bir ücret karşılığı plaka değişikliği serbest olmalı.
Süreç hakkında öğrendiklerim bunlar, eğer hatalı ve eksik bir yer varsa konuya ekleyelim.