Merhaba, 2 ay önce arabama gaz takdırdığım için konuyu 2 aydır takip ediyorum. Bana göre en önemli belirsizlik gazın miktarının hacimle ifade edilmesidir. Normalde hiç bir zaman gazlar ticari kullanımlarda hacimle ölçülmezler. Madde miktarının en temel karşılığı olan kütle birimi (Kg) ile ölçülür. Siz bir maddeyi helede gaz formundaki bir maddeyi litre ile ölçmeye kalkarsanız işin içine basınç ve sıcaklığı sokmak zorundasınız. O zamanda 3 tane ölçüm yapmak zorundasınız. Bu da sizin hata payınızın artacağını kısaca işin sulanacağını gösterir. Araçlarda gaz yakıt kullanılınca sanırım kütle ölçümü yapmak pek mümkün olmuyor o zamanda her sey karışıyor. Buda üreticilere ve satıcılara fırsat doğuruyor diye düşünüyorum. Bu benim naçizane fikrim.
Ben gaz takdırdığım günden itibaren her gaz aldığımda depomu ful yapıyorum ve her alım esnasındaki kilometre ve gaz bilgilerini excel dosyasına işliyorum. En sağlıklı bilgi olarakta toplam gaz ve toplam kilometre bilgilerinden ortalama yapıyorum. Ara bilgilere bakınca aşırı maliyet oynamaları açıkça gözüküyor.
En temel tespitlerimden bir tanesi de, aracı her seferinde ful yaptığınızda harcadığın kadar gaz koyduğunu düşünürsün. Bu yargı sıvı yakıt için az bir hatayla doğrudur ama işin içine gaz girerse çok hatalıdır. Çünkü deponun hiç bir zaman ne kadar dolu olduğunu bilemezsin. Sadece basınçla ve sıcaklıkla hesap yaparak gerçek gaz miktarını bulabilirsin. Bu ne demek hem hacim doğru ölçülecek hem de basınç, sonuç; işin yoksa birde gazın kalitesini bileceksin vay anam vay