2018 CX-9 Grand Touring Karşılaştırma

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
Bugun aracin yazilimlarini guncelletmek icin mazda servisine gittim. Sansima bilgisayar sisteminde ariza oldu ve arac ile baglanti kurulamadi. Bekleme suresi icerisinde showroomda duran 2018 CX9 GT ye yuzeysel goz gezdirdim. 2011 sahibi olarak aradaki farklari paylasmak istedim.

Motor:
2011 model 6 silindir atmosferik 3.7lt motor gorev yapiyor. Motorun pozisyonu(onden cekis motor posizyonu) ve buyuklugunden dolayi 3 silindir motorun arkasinda kaldigi icin bujileri sokmek tam bir iskence. Yakit olarak; sehir ici 17mpg, otoyol 24mpg olarak fabrika tarafindan belirtilmis. Km ye cevirirsek, 100km de sehirici 14lt, otoyol 9.8lt degerler ortaya cikiyor.
2018 model 4 silindir turbo beslemli 2.5lt motor gorev yapiyor. Motorun pozistonu yine onden cekis motor pozisyonunda iken, ebatinin kucuk(4 silindir) olmasindan dolayi bujileri sokmek daha kolay ve motor ile on cam arasindaki bosluktan dolayi oksijen sensorune ulasim kolayligi sagliyor. Yakit olarak, motor hacminin dusurulmesinden dolayi sehir ici 19mpg, otoyol 28mpg yaptigi fabrika tarafindan belirtilmis. Km ye cevirirsek, 100 km de sehirici 12.4lt, otoyol 8.4lt degerler ortaya cikiyor.

mpg: 1 galon ile yapilan mil
1 mil 1,6km
1 gal 3,78lt

***Test surusu yapacak zamanim olmadigi icin performans hakkinda yorum yapamayacagim.

Sanzuman:
Arac ile test surusune cikmadigim icin vites gecisleri ve hizlanmasi konusunda pek yorum yapamayacagim. Fakat inceledigim aracta 2011 modeldeki gibi 6 ileri sanzuman gorev yapiyor. Ama 2018 de ayri bir detay daha mevcut. "Sport" modu. 2011 modelde bu ozellik mevcut degil. Sadece manuel surus ile sport suruse yaklasabiliyorsunuz ki bunda da cok fazla bir fark gorulmuyor. Ama 2018 e konulmus olan ekstra bir buton(ileri/geri ittirilen switch) ile bu ozelligi aktiflestirebiliyorsunuz. Tahminimce egzos pooping yani vites degisimindeki ses de cikiyordur.

Dis Tasarim:
Uzunluk olarak arac benim gozume daha kisa gibi geldi. Fakat bu tasarimdan da kaynaklaniyor olabilir. Fabrika degerlerine baktigimda 2018 model, 2011 modelden yaklasik 3cm daha kisa, 3cm daha yuksek ve 5cm daha genis oldugu goruluyor.
Arka bagaj kapagi tampon tasarimi, eski kasaya nazaran daha modern tasarima sahip. Yan tasarim ise eski kasayi animsatiyor. Fakat on tasarim tamamen evrim gecirmis ve butun mazda serilerinde ayni tasarim kullanilmis. mazda 3 - 6 ve cx5 e yakisan bu on tasarim bence cx9 a yakismamis. Niye diye sorarsaniz, aracin ebaylarinin artmasindan dolayi aracin on tasarimi agir vasita goruntusu izlenimi sunuyor. ayrica, aracin burnunun onde olmasi sehir ici paralel parklarda problem yaratacak cinsten.

Aydinlatma sistemi olarak LED farlar kullanildigi yaziliydi. Fakat satis ekibinin dikkatini cekmemek icin kurcalamak istemedim. Araci satmaya calisirkenki tavirlarini cok sevmiyorum.
Lastik ebati olarak; 2011 de 245/50/R20 olcusundeki lastiklerde tek degisen ebat taban genisligi olmus ve 255/50/R20 lastik bu aracta gorev yapiyor.

Tavan kizaklari govdeyle butunlesmis durumda ve arac daha cok spor araclar izlenimi veriyor. 2011 de klasik kizaklar mevcut. daha cok off road araclari izlenimi sunuyor.

Ic Tasarim:
Ic tasarimda dikkatimi ceken birkac detay var. Oncelikle orta konsol audi, bmw tarzi araclari animsatan tasarima sahip. Ozellikle navigasyon ekraninin torpidodan cikmasi gibi. 2011 modelde daha basit tasarima sahip olan konsol, detay severler icin gayet guzel olmus. (sahsen ben eski tasarimi daha cok seviyorum). sol ayak ile aktiflestirilen park freni, 2018 modelde konsoldaki tus yardimiyla elektronik olarak kontrol ediliyor.

2011 modelde keyless go da kullanilan plastik kontak anahtari yerine 2018 modelde bmw/lexus u andiran start/stop dugmesi eklenmis. Yani olasi bir durumda metal anahtar ile araci calistirma sansiniz gozukmuyor. Bircogunuz icin belki guzel bir ozellik oldugu dusunulebilir. Fakat bence kotu bir ozellik. Bu konuda mercedes hem anahtar hem dugme fonksiyonu ile en modern secenegi sunuyor.

Direksiyon, 2001 modele nazaran daha guzel ele oturuyor. Dugme fonksiyonu olarak da sanirim birkac ozellik eklenmis. Gordugum kadariyla butun mazda serilerinde ayni direksiyon kullaniliyor. Isitma ozelligi de inceledigim modelde standart olarak geliyor.

Direksiyonun solunda kalan, far yukseklik ayari kismi kia sorentoyu andiran bir sekle gelmis. 2011 modelde tek sira olan tus takimi, 2018 modelde 2 sira 3 lu seklinde yapilmis. Sisteme ekstra ozellik olarak Park sensoru eklenmis.

Bagaj icerisinde bunulan 3.sira koltuk acildiginda sanki 2011 modele nazaran daha fazla bagaj alani kaybediliyor izleni veriyor. Cok detayli incelemedim bu fonksiyonu. Ama yuzeysel gordugum kadariyla 2011 deki uzun emniyet kemeri seklindeki koltuk kilit mekanizmasi plastik kol seklinde yapilmis. koltugu acmak ve yatirmak icin birazcik zor geldi. Fakat koltuk diz mesafesi 2011 modele nazaran ayni oranda.

Arka camlarin fabrikasyon filmli gelmesi gelenegi bu tarz araclarda markaya bagli olarak opsiyon(en dusuk donanimda) olabiliyor. Fakat cx9 da sanirim butun modeller standard olarak geliyor. ayrica 2018 modelde arka kapi icine entegre ekstra perde sayesinde arka koltukta cocuk otururken ekstra golge saglayabiliyorsunuz.

Arka klima kontrol unitesi on kolcak arkasina monte edilmis sekilde. 2011 deki gibi. Tasarimi biraz daha profesyonel ve ekstra olarak arka koltuk isitmalari eklenmis.

Aracta sunroof oldugu icin tavan, sunroof olmayan modele nazaran daha alcak. 2011 model aracimda sunroof olmadigi icin bu farki cok rahat hissedebiliyorum. Fakat onceki modelde mazda yaptigi hatayi 2018 de telafi etmis. Sofor koltugu uzun boylu kisiler icin yere daha fazla indirilebiliyor ve biraz daha spor arac hissi verirken, bas-tavan mesafesini ayarlamaya olanak sagliyor. On koltuklar da isitma bu modelde yine standard olarak sunulmus. Koltuk daha dolgun oldugu icin biraz daha konforlu hissettiriyor.

Hemen yaninda park halinde duran CX5 ile karsilastirdigimda hemen hemen herseyi ayni dizayn ve donanimda. CX9 un en buyuk farki 3. sira koltuk ve buna bagli olarak aracin goz karari 12"(~30cm) daha uzun olmasi.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,995
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Oksijen sensörüne ulaşımın kolaylığına bile dikkat çekmişken bir kaç kare fotoğraf da olaydı, tadından yenmeyecek inceleme ve karşılaştırma olurdu... Fakat; fotoğrafların olmaması, tuzsuz salatalık yer gibi olsa da :p harika ötesi paylaşım olmuş, ellerine emeklerine sağlık.:harika:

Bu cüssedeki ve hacimdeki motorun yakıt değerleri mükemmel.
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Soldaki arax cx5- sagdaki cx9
IMG_0823.JPG

Koca burun resimde daha rahat gozukuyor
IMG_0816.JPG

Detay severler icin konsol tasarimi gayet modern
IMG_0809.JPG

Mazdanin butun serileri de kullandigi direksiyon simidi
IMG_0810.JPG

IMG_0812.JPG
IMG_0811.JPG

Gri renkteki olan arac cx5. Araclar burundan esit parkedilmis.yerdeki kalebodurlar 12x12inch. Goz karari 12" fark gozukuyor 15" de olabilir. Metreyle olcmedim acikcasi
IMG_0820.JPG

Cx5 in kapit acikti. Ayni motora sahip her iki modelde
IMG_0818.JPG

3. Sira koltugun kaldirilmasiyla olusan bagaj hacmi. Kapaliyken olusan bagaj hacmi resimden daha iyi anlasiliyor
IMG_0808.JPG

Arka cam perdesi elstra golge sagliyor
IMG_0824.JPG

On torpidodaki yansitici yardimiyla gosterge paneli on cama yansiyabiliyor.
IMG_0821.JPG

Arka klima ve koltuk isitma paneli
IMG_0806.JPG

Buda aracin donanim listesi
IMG_0815.JPG

Mesaj otomatik birleştirildi:

Konuyu telefondan yazmak istemedim. zor oluyor. Bilgisayardan yazdim, resimleri telefondan ekledim. tabi ben ekleyene kadar mesajlar geldi :)

goruntu kaliteleri icin kusura bakmayin.
 

dülgeroğlu

Katılımcı
Mesajlar
832
Konum
Çanakkale
Araç Markası
1998 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Mavi - Hatchback
Start stop düğmesini sevmediğinizden bahsetmişsiniz. Mantık olarak doğru geldi bana da. Ama aklıma 2012 mazda 3 ün kullanım kılavuzunda yazan bir konu geldi. Mirailerde de start stop düğmesi var, ve kılavuzda yazan, aklımda kaldığı kadarıyla, o düğmeyi bir şekilde yerinden söküp (sağa sola çevirince mi ne) normal anahtarla da kullanabiliyodunuz. Kitapçığa ulaşabilen varsa ayrıntı verebilir. O zaman öyle bir imkan sunulmuşsa, şu anda da böyle bişey varmıdır, yoksa gereksiz diye iptal mi etmişlerdir?
 

Üst Alt