Uzun zamandır canımı sıkan kaloriferin ısıtmaması problemim vardı. Elektrikçi makineyle temizliğe 100 TL istedi ve 3-4 saat aracın başında durmam gerekecekti. Patlama riskinden de söz edince geri durdum. Ben de kendim çözüm arayışına girdim. Okuduğun bilgilerden derlediğim sonuçlarla bugün iş başına geçtim.
Kalorifer borularını sökmeden önce evden araca kadar tesisat hazırladım. Tesisat banyodan 75 derece sıcak suyu araca kadar getirdi. Kalorifer borusunu sökmek için yaklaşık 1 saat cebelleşmişimdir. Öyle daracık bir alanda ki üstelik LPG regülatörünün su boruları da aynı yerden geçince işkence ile söktüm. Neyse artık sökünce borulardan antifrizli su akmasın diye uçlarına şarap mantarı taktım. Sıcak suyu giriş bölümünden taktım ama o da ne. Boru büyük. Kelepçe ile sıkılaştırdım, epey çare oldu ama yine de basınç ve su kaybı yarattı. Girişte neyse de çıkışta borunun büyüklüğü epey problem oldu. Çıkan su komple motor bölümünden aşağı süzüldü. Sızıntı olunca porçöz kullanmadım mecburen. 3-4 dk 75 derecelik suyu verdikten sonra işim çıktığı için tesisatı toplayıp, boruları takıp suyu tamamladım hem radyatörden hem de gaz kelebeği bölümünden havasını aldım. Yola çıktıktan 5-6 km sonra kaloriferi açtım.
Volia! Neredeyse soğuk diyecek kadar ılık üfleyen kalorifer artık fön makinesi kıvamında üflemeye başlamıştı. Sıcacık bir 100 km yaptım.
Üstelik porçöz ya da başka bir kimyasal kullanmadan böyle iyi bir sonuç aldım. Haftaya hava güzel olursa uygun bir boru ile muhtemelen seyreltilmiş porçöz de kullanarak daha iyi bir temizlik yapacağım.