Ben karar aşamasında nasıl bir yol izledim sizlere de bahsedeyim. Lpg montajlattığım dönem benzin 4,75 civarı Lpg ise 2,20 civarındaydı. Ben geçmişte yaptığım basit hesabı güncel rakamlar ile sizler için tekrarlıyayım:
12.03.2018 tarihinde Opet güncel fiyatları ile hesaplanmıştır;
LPG: 2,73
Benzin: 5,69
Aynı enerjiyi almak için Lpg tüketimi 1.2 kat benzinden fazla olacağı için LPG litre fiyatını 1,2 ile çarpalım; 2,73*1,2=3,27
Lpg de aracımız benzinde tüketecek ortalama bunu da 4 kuruş olarak lt başına LPG ye ekliyelim: 3,27+0,4=3,67
Aracımıza benzin alırsak litresi: 5,69
Aracımıza tüm kullanım giderleri ile LPG alırsak litresi: 3,67
ortalama lt başına yakıt farkı 2 TL......(100km de 10 lt yakar dersek km başına ortalama 0,2 TL yapar)
150bin km kimse aracına binmez ama hadi bindi diyelim, 150bin km de (100km de 10lt yakarsak) 15000lt yakıt harcarız.
15000lt*2TL= 30bin TL (işte sadece yakıt ile ettiğimiz kar)
Şimdi LPG montajı yaptırmayanlar arada kalanlar için ortalama bir hesap yukarıdaki. Arabasına LPG taktırsam mı taktırmasam mı ikileminde olan var ise, yapacağı ilk iş bu arabaya ben kaç km bineceğim? 40bin mi? çarp hemen 0,2 TL ile hop 8bin TL. Şimdi 8 bin TL senin tüm giderlerini karşılar mı? Aldığın risklere değer mi? bunların cevabını ver kararını otomatikman verirsin
Ben bu arabaya 80bin km binerim dersen çarp 0,2 ile 16bin TL. Veya ben bu araca 20bin km bineceğim dersen karın 4binTL, bu rakam ettiğin masrafları karşılar belki ama aldığın riskleri karşılamaz. Bunun gibi şeyler düşünüp herkes hesabını kitabını yapsın durum ortada arkadaşlar...