Yeni Corolla Otomatik Vision Hakkında

Somon

Sessiz
Mesajlar
12
Konum
İstanbul
Araç Markası
2010 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Siyah-HB
Merhaba arkadaşlar bugün toyota bayiinden corolla vision otomatik vites +dokunmatik ekranlı navigasyonlu ekran ve geri görüş kamerası eklenerek 117 bin tl fiyat verdiler. Arabam mazda3 2010 model. 113bin km.de ve lpg yok.
Arabamda bakım olarak v kayışı, disk ve balata ve 4 lastik değişim zamanı geldi. Bir de malum şehir içi ortalama 10 lt yakıt yakıyor( İstanbul)
Sizce 113 bin km.de olan arabama lpg takıp bakımlarını yaptırıp kullanmak mı yoksa sıfır corolla alıp lpg taktırmak mı mantıklı olur.
Bir de 113 bin km.de olan bir arabaya lpg takmak mantıklı olur mu. Şimdiden sağolun.
 

aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Aracınızın durumunu ve sizin gelir skalanızı bilmiyorum ama şöyle bir şey yapılabilir;

  • Öncelikle aracınızı ortalama 55 bin TL'ye sattığınızı ve kalan kısmı kredi çektiğinizi varsayarsak kesinlikle bu yanlış bir tercih olur. (bence) Çünkü faizler inanılmaz yüksek. Bir araç kendinize alırken ortalama 10-15 yaşında sedan bir aracı da bankaya almış olursunuz.
  • Aradaki farkı nakit olarak ödeme yapma durumunuz varsa ve böyle yapacaksanız Toyota'ya geçmek, aracı yenileme adına mantıklı bir tercih olabilir. Bu durumda kasko, en az 3 yıl yetkili servis bakımı da şart olacak. Bir de LPG taktırma maliyeti var, eğer Toyota yapacaksa bunu muhtemelen 117 bin TL üzerine bir 6-7 bin TL isterler ki bu da aracınızın maliyetini ortalama 125 bin TL'ye çıkarır. Aracınızı ortalama 55 bin TL'ye satsanız aradaki fark için cebinizden 70 bin TL'ye yakın para çıkacak.

Bunun yerine;

70 bin TL mevduat hesabına yatırılır, aylık mevduat getirisi ortalama 900 TL olur. Bu 900 TL ile Mazda 3'e ister benzin alınır, ister 3 bin TL ortalama maliyet ile LPG takılıp binilir. Mevduat gelirinizin ortalama 4 aylık bedeli LPG ilk kurulum maliyetini karşılar. Aracınızın LPG tüketimi 12 lt /100 km LPG olsa ve aylık 100 TL'lik benzin tüketiminiz olduğunu düşünürsek, kalan 800 TL'lik mevduat geliriniz ile aylık ortalama 265 lt LPG alabilirsiniz. Bu da size aylık yaklaşık 2200 km'yi mevduat geliriniz ile yapmanızı sağlar. Bu durumda cebinizden yakıt için hiiiç para çıkmaz. Eğer aylık 1000 km yapıyorsanız, yine 12 lt / 100 km LPG tüketimi ile 120 lt LPG tüketimi yaparsanız. Bu durumda da gideriniz TL cinsinden aylık 360 TL olur. Cebinize ise aylık 800 - 360 = 440 TL kalır. Bunu ister hesapta tutarsınız ister altın alıp birikim yaparsınız isterseniz yıllık tatil planınızı yaparsınız. Veya Mazda 3'ünüzün bakımları için kenara ayırabilirsiniz.

(LPG'yi 3 TL'den baz aldım.)

Şimdiye kadar hazır paranın mevduat gelirinden arabanıza nasıl bedava binilir onun hesabını yaptık. Peki 70 bin TL'nin reel kaybı için elimizden bir şey gelmez mi? Tabi ki o paranın reel değerini de korumak lazım ve burada da hesaba Toyota'yı ekliyoruz. :)

Toyota Corolla Vision modelinin 1.6 Valvematic Multidrive S motorunun şehiriçi benzin tüketimine bakmışsınızdır. 7.3 olarak görünüyor. Güncel olarak LPG takarsanız ortalama 9 lt / 100 km LPG tüketiminiz olur ve aylık ortalama 100 TL'lik benzin alırsınız. Bu durumda da aylık 1000 km için 100 TL + ( 90 lt x 3 TL ) = 370 TL yakıt maliyetiniz olur. (ortalama) Fakat bu maliyet sizin cebinizden çıkmayacak çünkü Toyota almadınız. :) Almış gibi düşünüp bu parayı her ay 70 bin TL'lik mevduat hesabınıza eklerseniz paranızın reel değerinin bir kısmını korumuş olursunuz. Eksik kalan kısmı da yukarıda bahsettiğim 440 TL'lik gelirden ekleyeceksiniz. Toplam olarak mevduat hesabınız aylık 810 TL büyür. Veya mevduat hesabınızın yanına altın hesabı açarak gram cinsinden altın birikimi de yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, yukarıda hesabını yaptığımız şekilde bir yol izlenirse;

  • Aylık mevduat geliriniz doğrusal olarak artar. (gelirin yakıt maliyeti haricinde kalan kısmı mevduat hesabında tutulursa)
  • Paranızın reel değeri büyük oranda korunur. (gelirin yakıt maliyeti haricinde kalan kısmı mevduat hesabında tutulursa)
  • Mazda 3'ünüzün LPG kurulum maliyeti sıfır olur. (4 aylık mevduat geliri karşılığında)
  • Mazda 3'ünüze LPG'li binerek tasarruf sağlarsınız. (4 ay beklemeden bu tasarrufu başlatabilir)
  • Mazda 3'ünüzde Toyota Corolla motoru varmış ve Corolla'ya LPG takmış gibi binmiş olursunuz. (Aylık Corolla LPG maliyetini mevduat hesabınıza ekleyerek.)

Ya da bunlar yerine aracınızı yenilemek ve daha düşük yakıt maliyeti için ortalama 65-70 bin TL vererek LPG'li Corolla Vision alabilirsiniz. :)
 

Somon

Sessiz
Mesajlar
12
Konum
İstanbul
Araç Markası
2010 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Siyah-HB
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
@aurora Hocam şu saatte açık bir lpg ustası bulsam mazdama lpg taktırıp dediklerinizi uygulamaya başlardım bu kısmı aklıma gelmemişti. Hiç peşinatım yok sadece arabayı takasa verecektim bir de şimdi değil de yıl sonu alacaktım ve o zamana kadar biraz peşinat biriktirecektim. Ama yazdıklarınızı okuyunca sizin dediğiniz daha mantıklı teşekkür ederim
 

aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
@aurora Hocam şu saatte açık bir lpg ustası bulsam mazdama lpg taktırıp dediklerinizi uygulamaya başlardım bu kısmı aklıma gelmemişti. Hiç peşinatım yok sadece arabayı takasa verecektim bir de şimdi değil de yıl sonu alacaktım ve o zamana kadar biraz peşinat biriktirecektim. Ama yazdıklarınızı okuyunca sizin dediğiniz daha mantıklı teşekkür ederim
Rica ederim, forumun amacı tabi ki farklı düşünceleri paylaşmak. Ben de kendi penceremden bakarak konuyu değerlendirdim. İşinize yaradıysa ne mutlu. :)
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
Yukaridaki analiz gercekten guzel yapilmis.

Benim dusuncem ise su sekilde olurdu. Eger alacaginiz arac, mevcut aracinizdan 3lt/100km de az yakacaksa; mevcut aracinizin bakimini yapip surun 3lt fazla yaksin. Alacaginiz yeni aracla birlikte bas agrisi da alacaksiniz. Bas agrisi derken; garanti yuzunden yetkili servise gitme zorunlulugu ve yetkili servis fiyat listesinden fatura odemek, ariza yaptiginda parca garanti disi birakilip degistirilmemesi ve sonrasinda sinirlerinizin yipranmasi ..vs. bir suru sey. Bu sorunlari meshur markalarda yasayan cok kisi varken, sizin alacaginiz aracta yasamayacaginizin garantisi yok. Eger bunlari goze aliyorum derseniz, benim tercihim hybrid motor secenegini almak olurdu. Tabi ekonomik durumunuz el verdigi surece. En azindan sehirici suruslerde yakit konusunda daha iyi degerler yakalayabilirsiniz. Duydugum kadariyla LPG uygulayanlarda varmis ve inanilmaz rakamlar yakalaniyor.
 

gececi

Katılımcı
Mesajlar
874
Konum
Kocaeli
Araç Markası
2011 M3 A/T Pikaçu
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
İnanılmaz mantıklı bir hesap, sırf bu yüzden elimde para olmadan bir daha banka kredisi ile araç almam ki hala pikaçunun kredisini ödüyorum 2 sene elim kolum bağlı. 13 yıllık evliyim balayından beri 1 kere otel tatiline gittim. Bankaya 10K faiz ödüyorum. Kendime kızdım şu an....
 

Üst Alt