Mazda 3 BL (2009-13) Yağ Eksiltme Sorunu

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Selamlar. Aracıma ortalama 122 binde yağ değişimi yaptım. Şu an 126 binde ve 6 ay oldu değişeli. Geçtiğimiz hafta biraz uzun yol yaptım 2000 km civarı yola çıkmadan kontrol ettim yağ üst çizgideydi eve döndüğümde baktığımda alt çizgiye gelmişti. Araç LPG li. Yolu 3 depo lpg 1,5 depo benzinde kullandım. Gittiğim yol Akdeniz sahil yolu ve yer yer aracı sıkıştırdığım oldu. Tabi bu sıkıştırma sadece benzinde oldu lpg de ise sollama filan yaparken anlık 4000 deviri geçmedi lpg de. Sizce normal mi? Bir de bayramda da yol yapacağım yağ ekleme yapayım dedim ama değişimde hangi yap kullanıldı bilmiyorum eklemeyi nasıl yapayım öneriniz nedir?

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Selamlar. Aracıma ortalama 122 binde yağ değişimi yaptım. Şu an 126 binde ve 6 ay oldu değişeli. Geçtiğimiz hafta biraz uzun yol yaptım 2000 km civarı yola çıkmadan kontrol ettim yağ üst çizgideydi eve döndüğümde baktığımda alt çizgiye gelmişti. Araç LPG li. Yolu 3 depo lpg 1,5 depo benzinde kullandım. Gittiğim yol Akdeniz sahil yolu ve yer yer aracı sıkıştırdığım oldu. Tabi bu sıkıştırma sadece benzinde oldu lpg de ise sollama filan yaparken anlık 4000 deviri geçmedi lpg de. Sizce normal mi? Bir de bayramda da yol yapacağım yağ ekleme yapayım dedim ama değişimde hangi yap kullanıldı bilmiyorum eklemeyi nasıl yapayım öneriniz nedir?
122 binde yağ değişimi yaptım dediniz, hangi viskozite konuldu?

2 bin km yaklaşık 1 lt eksiltmiş desek bu çok fazla. Kalın yağ ile tamamlama yapmanızda sakınca olmaz, örneğin 10w/40, 15w/40 gibi.

Yeniden uzun yola çıkmadan yağ seviyenizi uygun duruma getirin ve olası eksiltme için bagaja tamamlama yapmak için yağ koyun.

Sonrasında ise gözlemleme yaparak hangi viskozitede ne kadar eksiltme yaptığını bilmek lazım. Eksiltme miktarına göre viskozite değiştirilip devam etmeli

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
122 binde yağ değişimi yaptım dediniz, hangi viskozite konuldu?

2 bin km yaklaşık 1 lt eksiltmiş desek bu çok fazla. Kalın yağ ile tamamlama yapmanızda sakınca olmaz, örneğin 10w/40, 15w/40 gibi.

Yeniden uzun yola çıkmadan yağ seviyenizi uygun duruma getirin ve olası eksiltme için bagaja tamamlama yapmak için yağ koyun.

Sonrasında ise gözlemleme yaparak hangi viskozitede ne kadar eksiltme yaptığını bilmek lazım. Eksiltme miktarına göre viskozite değiştirilip devam etmeli
5 30 motul diye hatırlıyorum tam emin değilim değişim esnasında konulan yağdan. Kaçak olma durumana pek ihtimal vermiyorum araç sürekli kapalı otoparkta aynı konumda park ediliyor yerde leke görmedim bu güne dek açıkcası. Yolda takip ettiğim kadar yüksek ve düşük devirlerde siyah duman da görmedim. Değişimden hemen önce expertiz de herhangi bir sorun da çıkmadı lpg li araçta normal karşılanıyor diye yorumlar okudum ama bu eksiltme biraz bana da fazla geldi çünkü çıkmadan tam üst çizgireydi şimdi alt çizgiye dayanmış diyebilirim
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bir de başlık dışı ama lpg kiti de aynı zamanda değişti. Beyin, tesisat, map sensörü, filtre vs dün ve bu gün lpg göstergesinde bir kaç defa denk geldim mavi ışık yanıp sönüyor. Stop edip tekrar çalıştırdığımda yer yer düzeliyor. Az bir araştırma yaptım filtre, vb değişim zamanı gelmiştir diye yorumlar gördüm. 5 bin km olmadı sıfır takılalı garip değil mi bu durum?

Son düzenleme:

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
5 30 motul diye hatırlıyorum tam emin değilim değişim esnasında konulan yağdan. Kaçak olma durumana pek ihtimal vermiyorum araç sürekli kapalı otoparkta aynı konumda park ediliyor yerde leke görmedim bu güne dek açıkcası. Yolda takip ettiğim kadar yüksek ve düşük devirlerde siyah duman da görmedim. Değişimden hemen önce expertiz de herhangi bir sorun da çıkmadı lpg li araçta normal karşılanıyor diye yorumlar okudum ama bu eksiltme biraz bana da fazla geldi çünkü çıkmadan tam üst çizgireydi şimdi alt çizgiye dayanmış diyebilirim

Bir de başlık dışı ama lpg kiti de aynı zamanda değişti. Beyin, tesisat, map sensörü, filtre vs dün ve bu gün lpg göstergesinde bir kaç defa denk geldim mavi ışık yanıp sönüyor. Stop edip tekrar çalıştırdığımda yer yer düzeliyor. Az bir araştırma yaptım filtre, vb değişim zamanı gelmiştir diye yorumlar gördüm. 5 bin km olmadı sıfır takılalı garip değil mi bu durum?
Lpg sistemi resetlenmemiş olabilir, ustaya göster.

Yağ Eksiltme miktarı normal bir eksiltme değil, imkanın varsa yağı komple boşalt ve ortalama bir marka (helix, elf, castrol, mobil) 5-40 veya 10-40 (tercihim 10-40 olurdu) yağ koyun, yağ filtresini değişime gerek yok...

Bayramda yapacağın yolda yine gözlemle eksiltme ne kadar olacak. Verdiğin bilgiler ışığında Motorda yağ kaçağı olmadığını farz ediyorum.

Sabahları aracı biri çalıştırsın egzozdan rahatsız edici şekilde mavi duman çıkıyorsa, sübap lastikleri yanma odasına yağ kaçırıyor olabilir.

Egzoz ucunu (içini) gözle elle kontrol et, isli siyah yağlı birikme varsa kesinlikle yağ yakıyor diyebiliriz.

Kolay gelsin. :hhhhhh:

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Lpg sistemi resetlenmemiş olabilir, ustaya göster.

Yağ Eksiltme miktarı normal bir eksiltme değil, imkanın varsa yağı komple boşalt ve ortalama bir marka (helix, elf, castrol, mobil) 5-40 veya 10-40 (tercihim 10-40 olurdu) yağ koyun, yağ filtresini değişime gerek yok...

Bayramda yapacağın yolda yine gözlemle eksiltme ne kadar olacak. Verdiğin bilgiler ışığında Motorda yağ kaçağı olmadığını farz ediyorum.

Sabahları aracı biri çalıştırsın egzozdan rahatsız edici şekilde mavi duman çıkıyorsa, sübap lastikleri yanma odasına yağ kaçırıyor olabilir.

Egzoz ucunu (içini) gözle elle kontrol et, isli siyah yağlı birikme varsa kesinlikle yağ yakıyor diyebiliriz.

Kolay gelsin. :hhhhhh:
Bayramda genelde şehir içi kullanımlar ve ortalama 150-200 km lik şehir dışı yollarda gideceğim fakat misafirlerim olacak aracı hanımın teyzesine filan vereceğim sorun yaşamak istemiyorum en azından bayramı atlatana kadar. Zaten niyetim 1000 km sonra değişim yapmak ve değişim periyodunu en fazla 6-7 bin km arası tutmak olacak.

Diğer sorularına gelirsek abi şöyle yorumlayabilirim.acil bir işim yoksa eğer aracı her çalıştığımda iner etrafında gezer turlarım rölanti 1000'in altına inerken egzosu dinlerim motoru izlerim zaten bu durumu bilen kişi kafayı yersin bu kadar dinlersen aracı diyor bana :)

Mavi dumana şahitlik etmedim. Sadece çok soğuk zamanlarda beyaz duman gördüm ama o trafikteki tüm araçlarda var. Egzosta yine çok soğukken hava eksilerde iken terleme olduğunu takip ettim ama normal diye yorumladım.

Egzosun uç kısmını yıkama yaptıkça içe doğru peçete ile siler temizlerim ama siyah kurum birikintisi kısmen rastladığım bir durum fakat yağlı yapısı var mı tam bir şey diyemem sabah bakacağım buna

Şimdi yarın petrollere bakıp tavsiye ettiğiniz Bi 10w40 yap alıp ekleme alacağım. Fakat bu konuda marka, model neye dikkat etmem gerekir bilmiyorum?

Yağ filtresinin de değişmesi gerekli abi sağlıklı olmaz...

@Muygun bakım esnasında liste verilmedi mi size? Veya bakım defteri yazılmadı mı? Orada yazar hangi yağın kullanıldığı.
Şu direksiyona asılan etiketten bahsediyorsak verilmedi abi. Ya unutuldu yada usta umursamadı

Kemal

Katılımcı
Araç Markası
2010-Mazda 3 İmpressiv
Araç Renk ve Tip
Aluminyum Gri-Sedan
Doğru ölçüm yapmamış olabilir misiniz? Zemin ,motorun soguk olmasi vs yag eksiltme oluyor ama sizinki fazla 5 30 dan 10 40 a geçtim ben 5/40 ta da eksiltme yapti

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Doğru ölçüm yapmamış olabilir misiniz? Zemin ,motorun soguk olmasi vs yag eksiltme oluyor ama sizinki fazla 5 30 dan 10 40 a geçtim ben 5/40 ta da eksiltme yapti
Zemin düz ondan eminim ve soğukken yaptım ölçümü yani sabah çalıştırmadan hemen önce baktım 2 gün üst üste

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Zemin düz ondan eminim ve soğukken yaptım ölçümü yani sabah çalıştırmadan hemen önce baktım 2 gün üst üste
Ortalama bilindik bir marka ilave yap, bayramı atlat, sonra 10-40 yağ ile komple değişim yaparak yine gözlemle.

Egzoz ucunda yağlı atık yoksa muhtemelen 5-30 ince kalmıştır. Veya çok dandik yağ konulmuştur.

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
O zaman yarın gidip shell den ortalama bir yağ alayım. 1 lt olanları var mı acaba?

Dandik sahte olma ihtimali yüksek sonuçta sanayi ortamı abi inan her şey bekliyorum ama motul koydu onu biliyorum sahtemi gerçek mi ona bir şey diyemem.

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Bu araç ne zamandır sizde?
Aldığınızdan beri kaç kez yağ değişimi yaptınız? Hangi viskozite?
Yağ değişim aralıkları neler?
Km orijinal mi?
Yağı tamamlayıp tekrar kontrol edin, sorun devam ederse;
Bujileri söküp kurumlanma durumları kontrol edilmeli.
Kompresyon testi uygulanmalı
Osiloskop kamera ile yanma odası incelenmeli gömlek yüzeyleri ne durumda?
Yağ segmanları yapışmış ise yağı sıyırmıyor olabilir.
Özellikle direkt enjeksiyonlu araçlarda olmazsa olmaz oil catch tankı takmanızı öneririm. Emme manifoldunu subapları ve yanma odasını karter havalandırmadan gelen yağ buharının içindeki yağdan korumuş olursunuz. Buda kurum oluşumunu engeller.

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Bu araç ne zamandır sizde?
Aldığınızdan beri kaç kez yağ değişimi yaptınız? Hangi viskozite?
Yağ değişim aralıkları neler?
Km orijinal mi?
Yağı tamamlayıp tekrar kontrol edin, sorun devam ederse;
Bujileri söküp kurumlanma durumları kontrol edilmeli.
Kompresyon testi uygulanmalı
Osiloskop kamera ile yanma odası incelenmeli gömlek yüzeyleri ne durumda?
Yağ segmanları yapışmış ise yağı sıyırmıyor olabilir.
Özellikle direkt enjeksiyonlu araçlarda olmazsa olmaz oil catch tankı takmanızı öneririm. Emme manifoldunu subapları ve yanma odasını karter havalandırmadan gelen yağ buharının içindeki yağdan korumuş olursunuz. Buda kurum oluşumunu engeller.
Aracı 5 Ocakta aldım 121 binde hemen bir gün sonra değiştim. Şu an 126 binde. Motul 5w30 konuldu yağ olarak. Km orijinal. 2011 model 11 yıldır lpg takılı. Geçen hafta 2000 km civarı yol yaptım. Benzinde bazen yüksek devirlerde kullandım 180 i zaman zaman yokladım. Dahası Akdeniz sahil yolunda da yer yer zorlamazlar yaptım Mersin Antalya arası. Lpg de iken sollama hariç çok sakin kullanım oldu.

1000034318.jpg

Bu gün bu yağı aldım en azından bayramdan sonraya idare etsin diye 10 40'a direk geçmek daha doğrusu içindeki ile çok karışık olmasını istemedim. Ortalama 500 ml doldurdum ve şu an yağ üst çizgiye yaklaşmış durumda.
Oil catch tankı daha önce hiç duymadım konuyu hemen araştıracağım

Aracı aldığımda değişim zamanı gelmişti ve expertiz yapılırken 1 lt yakın yağ eksik ve normal olduğunu 10000 km civarında bu km deki lpg li araçta garipsenmez dedi bende takılmadım pek

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Aracı 5 Ocakta aldım 121 binde hemen bir gün sonra değiştim. Şu an 126 binde. Motul 5w30 konuldu yağ olarak. Km orijinal. 2011 model 11 yıldır lpg takılı. Geçen hafta 2000 km civarı yol yaptım. Benzinde bazen yüksek devirlerde kullandım 180 i zaman zaman yokladım. Dahası Akdeniz sahil yolunda da yer yer zorlamazlar yaptım Mersin Antalya arası. Lpg de iken sollama hariç çok sakin kullanım oldu.

Ekli dosyayı görüntüle 70353

Bu gün bu yağı aldım en azından bayramdan sonraya idare etsin diye 10 40'a direk geçmek daha doğrusu içindeki ile çok karışık olmasını istemedim. Ortalama 500 ml doldurdum ve şu an yağ üst çizgiye yaklaşmış durumda.
Oil catch tankı daha önce hiç duymadım konuyu hemen araştıracağım

Aracı aldığımda değişim zamanı gelmişti ve expertiz yapılırken 1 lt yakın yağ eksik ve normal olduğunu 10000 km civarında bu km deki lpg li araçta garipsenmez dedi bende takılmadım pek
100-150 bin km deki motorun yağ değişim periyodunda bir litre yağ eksiltmesi normal değil.

Yağ kontrolü aslında önemli bir bakım ama çoğu kimse bunu önemsemiyor on beş günde bir yağ çubuğunu çekip bakmak çok zahmetli olmasa gerek ama ihmal ediliyor maalesef.

Yağ Eksiltme başladığında (kaçak yoksa) önlem alınarak yağ viskozitesi kalınlaştırılırsa motor sağlığı açısından çok önemli adım atılmış olur.

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Bayramdan sonra aşağıdaki yağlardan birine geçmek istiyorum. Yorumlarınızı da merakla bekliyorum tabi. En azından benim düşüncem önce 10w40 a geçmektense kademe kademe arttırayım. Mesela 5w40 orada gözlemlemeye devam edip öyle 10w40 a geçeyim düşüncem var. Sizce? Tabi bunun yanı sıra @Oğuzhan abinin dediklerini de dikkate almak lazım. Ustam ile görüşüp bazı testlere girişmek lazım gerekli bence.

1000034334.jpg

Ekli dosyalar

• 1000034336.jpg
    1000034336.jpg
    228.7 KB · Görüntüleme: 4

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Bayramdan sonra aşağıdaki yağlardan birine geçmek istiyorum. Yorumlarınızı da merakla bekliyorum tabi. En azından benim düşüncem önce 10w40 a geçmektense kademe kademe arttırayım. Mesela 5w40 orada gözlemlemeye devam edip öyle 10w40 a geçeyim düşüncem var. Sizce? Tabi bunun yanı sıra @Oğuzhan abinin dediklerini de dikkate almak lazım. Ustam ile görüşüp bazı testlere girişmek lazım gerekli bence.

Ekli dosyayı görüntüle 70362
Yetkili serviste bu motorlara 10-40 yağ konulduğunu görünce sormuştum sebebini.

Usta, 100 bin üzerinde ve lpg varsa 10-40 koyuyoruz demişti. Detayını sormadım ama bildikleri bir şey vardır diye düşündüm.

Sonra 108 binde lpgli aracıma 5-30 koyup deneme yaptım yarım litre eksiltme yapınca tekrar 10-40'a döndüm.

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Yetkili serviste bu motorlara 10-40 yağ konulduğunu görünce sormuştum sebebini.

Usta, 100 bin üzerinde ve lpg varsa 10-40 koyuyoruz demişti. Detayını sormadım ama bildikleri bir şey vardır diye düşündüm.

Sonra 108 binde lpgli aracıma 5-30 koyup deneme yaptım yarım litre eksiltme yapınca tekrar 10-40'a döndüm.
Belli ki bende de 5-30 artık ince geliyor gibi. Önümüzdeki ay ustam ile görüşüp ya 5-40 koyup ortalama 5-6 bin km deneyeyim diyorum. Yada direk 10-40'a geçeyim. Duruma göre değerlendirme yapacağız artık..

Üstte attığım yağlar önerilir mi nasıl sizce ? Direk burada Liqui bayisinden alacağım

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Belli ki bende de 5-30 artık ince geliyor gibi. Önümüzdeki ay ustam ile görüşüp ya 5-40 koyup ortalama 5-6 bin km deneyeyim diyorum. Yada direk 10-40'a geçeyim. Duruma göre değerlendirme yapacağız artık..

Üstte attığım yağlar önerilir mi nasıl sizce ? Direk burada Liqui bayisinden alacağım
Liki moli candır... :hhhhhh:

Murat Yılmaz

Seçkin Üye
Araç Markası
2012 Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Füme

Öncelikle ilk testi 5w30 ile yapın. Her bin kmde bir kontrol edip, yağ çubuğunun fotoğrafını çekin. Aracınız 3.9 litre yağ alır, fazlasını eklemeyin beşlangıçta.

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Teşekkür ederim destekleriniz için içimi bayağı rahatlattınız.önümizdeki ay bakıma sokup likinin hem motor hem de şanzıman yağını alıp değişeceğim 5 30 olarak

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Bilgilendirme..
Aracım ortalama 2000 km uzun yoldan sonra 1 lt civarı yağ eksiltmişti. Bende önerilerinizle 5 -40 yağ eklemdim 800 ml kadar. Sonrası 1000 km kadar karma yol sonrası kontrol ettiğimde hiç yağ eksiltme durumu olmadı. Anlaşılan yağ değişimini 5-40 ile yapacağım..

Üst Alt