Ha, bir de ilk üretilen otomobillerin her iki yanındaki süspansiyon sistemini birbirine irtibatlayan sisteme de Dingil diye hitap edilir. Burada konumuz istek üzerine (her nedense???) arka süspansiyon olduğuna göre o bölgeye özel konuşalım, pardon yazalım!
Arka süspansiyon sistemlerini 3 genel başlık altında toplayabiliriz. 1) Sabit süspansiyon sistemleri 2) Yarı bağımsız süspansiyon sistemleri 3) Tam bağımsız süspansiyon sistemleri.
Sabit süspansiyon sistemleri bir sabit aks ya da dingil ile her iki (sağ sol) süspansiyonun birbirine irtibatlandığı süspansiyon sistemidir. Genel zaafiyetleri bir tarafta tekerlekte yol şartlarında meydana gelebilecek bir esnemenin diğer tarafa da iletilerek yol tutuşun ve konforun bozulmasıdır. Bu tip süspansiyon sistemlerinde sol arka tekerlek bir taşın üzerinden geçse, bunun yarattığı esneme diğer tarafa da iletileceği için aracın kasası daha çok titreşim alır ve konfor düşer. Ayrıca diğer tekerlekte meydan gelecek dikey eksenel gerilme, o tekerleğin de yolla optimum kontak yüzeyi oluşturmasına engel olur. Avantajı nedir? Arkaya makas uygulaması bile yapabilirsiniz dingilden destek alarak. Böylece taşıma kapasitesini arttırabilirsiniz aracın. Ayrıca yük altında daha dayanıklıdır. Bu özelliğinden dolayı halen bazı hafif ticari araçlarda (örneğin Ford Transit Connect) kullanılır.
Yarı sabit aks sistemi bir nevi diğer ikisinin ortalamasıdır ve günümüz compact sınıf (Mazda 3 sınıfı) araçlarının çoğunda kullanılan sistemdir. Sabit dingil sistemi gibi tekerlekleri birbirine direk irtibatlamasa bile, artık bu sistemde dingil değil de aks olarak adlandıracağımız bir eğimli bağlantı elemanı tarafından tekerlekler birbirine irtibatlıdır. Bu parça ayrıca şasiye de irtibatlandırılır. Bu sistemde amortisör ve yay sistemi (süspansiyon) bağımsız çalışsa bile, bu sabit aksın kendilerine tanıdığı aralık kadar bağımsız çalışabilir. Bu sebeple yarı-bağımsız olarak adlandırılır. Üretim maliyeti düşüklüğü, daha az parçadan oluşması ve teoride daha dayanıklı bir süspansiyon sistemi olması avantajlarıdır. (tam bağımsıza göre)
Tam bağımsız süspansiyon sistemi ise, her iki taraftaki tekerlekler ve süspansiyon sisteminin birbiri ile hiçbir sabit bağlantı ile irtibatlandırılmadığı sistemlerdir. Bu süspansiyon sistemleri çoklu kol sistemleri ile birbirinden bağımsız olarak şasiye irtibatlıdır. Böylece bozuk satıhlı yollar üzerinde daha konforlu ve performanslı kullanıma izin verir. Çünkü aracın bir tarafındaki yol bozukluğu kaynaklı hareketler, diğer tarafta kasıntıya sebep olmaz ve diğer taraftaki tekerlek yolla maksimum temasını koruyabilir. Günümüzün yol otomobillerinde kullanılan en iyi ve pahalı arka süspansiyon sistemidir. Dezavantajları imalat maliyeti yüksek, fazla yük taşımaya uygun değil ve hassas yapıda olmasıdır. Ayrıca şasi bağlantı kolları yere daha yakın olduğu için arazi kullanımında çok iyi yerden yükseklik sağlayamaz.
Moderatörün son düzenlenenleri: