ayd
Katılımcı
Geçenlerde indirimler varken internetten motul x-clean efe 5lt yağ siparişi verdim. Yağ gelince kutudan çıkarıp dış kapının kenarına koydum. Sahte yağlarla ilgili bildiğim en belirgin şey bidonun özellikle tutamaç kısmının daha yumuşak olmasıydı. Işık da açık değil, ortam loştu ve sürekli koşturma halinde olunca, bidonu koyarken tutamacı sıktırdım ve kendimce 2 saniyede ön orijinallik kontrolü yaptım ve yağ testi geçti. O ara güzel indirimler olunca ve yağ ilanlarında 2021 üretim yazdığı için, nasıl olsa erken değişim yapıyorum, bi 4 litrelik daha alayım dursun dedim. Onu da depoya koydum. Önceki hafta bi boşluk bulup bakım yaptırayım diye düşündüm ve 5 Aralık Pazar akşamı, yağı ışıkta güzelce kontrol edeyim de sakata gelmeyelim dedim. Bidon kalitesiz duruyordu ama etiketlerde sahte yağlarla ilgili bildiğim sıkıntılar görünmüyordu. Etiket baskıları, peel yazan ve alt etiketin açıldığı yer kusursuzdu, kapaktaki motul yazısı, kapağın içindeki beyaz tırtıklı yer videolarda anlatılan gibi değildi. Depodaki 4 litreyi getireyim de karşılaştırayım dedim. Yan yana koyunca olay hemen çözüldü.
Soldaki sahte olan yağ. Alttaki 3 daire içinde plastik enjeksiyon yerleri büyük ihtimalle, orjinalde hiç yok. Fotoğrafı büyütüp üstte işaretlediğim motul yazısına bakınca sahtenin yazısının keskin olmadığı görülüyor. Ayrıca yazının etrafında hafif bir çizgi görülüyor. Orjinalin yazı pürüzsüz ve keskin hatlı.
Soldaki sahtede beyaz seviye çizgisi düzgün değil ve tam dibe kadar inmiyor. Bunu hala beceremediklerini öğrendim. Yaklaşık 1 cm yukarda kalıyor. Orjinalde tam dibe iniyor. Ayrıca miktarı belirten yazılar keskin hatlı değil.
Soldaki sahtede bidonun üretim tarihini gösteren yuvarlak büyük, ortadaki hangi ayda üretildiğini gösteren ok çıkıntı şeklinde, çapaklı yapıda. Diğer yazıları da karşılaştırırsanız aradaki kalite farkı bariz belli. Soldaki orijinalde bidon üretim tarihini gösteren yuvarlak nakış gibi. Sahtedeki bütün kabartmalar erimiş gibi duruyor. Zaten sahtenin bidon pütürlü bir yapıda, orjinal zımparalaranmış gibi.
Bagajda 2 değişim önceden kalma 5 lt lik boş bidon vardı, onu da inceledim. O da orjinal ve herşey kalıp gibi. Sahtedeki karekod da orjinalle aynı yere yönlendiriyor. Dediğim gibi, kapak, etiketler tamam. Orjinal bir örnekle karşılaştırmadan anlamak artık çok zor.
Soldaki sahtede beyaz seviye çizgisi düzgün değil ve tam dibe kadar inmiyor. Bunu hala beceremediklerini öğrendim. Yaklaşık 1 cm yukarda kalıyor. Orjinalde tam dibe iniyor. Ayrıca miktarı belirten yazılar keskin hatlı değil.
Soldaki sahtede bidonun üretim tarihini gösteren yuvarlak büyük, ortadaki hangi ayda üretildiğini gösteren ok çıkıntı şeklinde, çapaklı yapıda. Diğer yazıları da karşılaştırırsanız aradaki kalite farkı bariz belli. Soldaki orijinalde bidon üretim tarihini gösteren yuvarlak nakış gibi. Sahtedeki bütün kabartmalar erimiş gibi duruyor. Zaten sahtenin bidon pütürlü bir yapıda, orjinal zımparalaranmış gibi.
Bagajda 2 değişim önceden kalma 5 lt lik boş bidon vardı, onu da inceledim. O da orjinal ve herşey kalıp gibi. Sahtedeki karekod da orjinalle aynı yere yönlendiriyor. Dediğim gibi, kapak, etiketler tamam. Orjinal bir örnekle karşılaştırmadan anlamak artık çok zor.