major35
__/ Hasan \__
LPG Sisteminden Kaynaklı Sebepler
A: LPG enjektörleri belirli bir süreden sonra içerisinde bulunan piston yay ve orringlerin aşınması ile motora düzensiz yakıt gönderip sıralı sistem araçta LPG'de rolanti düşüklüğü ve düzensiz çalışmasına sebep olurlar. Özellikle Landirenzo sistemlerinde LPG enjektörleri, tıpkı araç motorunun yıllar sonra çekiş gücünü kaybetmesi gibi landirenzo enjektörlerinde çalışma performansı azalır ve aracın gazda rolantisinin düşük çalışmasına yol açar. Tabi LPG enjektör arızası araçta en çok teklemeye neden olur.
Mevsimsel Etkenler
Rolanti Düzensizliği Özellikle dört mevsimi yaşayan bölgelerde hava sıcaklık değerlerinin değişmesinden dolayı LPG regülatör basıncındada değişmeler sıkça görülür. Bu sebepten ötürü LPG enjektörlerinin motora gönderdiği yakıt miktarında değişim yaşanacağı için araçda LPG'de rolanti düzensizliği yaşanır. Bu tür bölgelerdeki araç sahipleri en az yılda bir kez LPG ayarı yaptırması gereklidir.
Sabahları Veya Motor Soğukken LPG'de Rolanti Düşmesinin Sebepleri
Bazı sebeplerden ötürü kış aylarında motor soğukken LPG regülatöründe motor suyu zayıf dolaşır bu sebepten ötürü regülatör içerisinde bulunan sıvı gazı LPG enjektörlerine göndererek motor soğukken LPG'de rolanti düşmesi hatta stop etmesine yol açar. Peki LPG regülatörü neden geç ısınır? sorusuna açıklık getirelim su hortumlarında kaçak olduğundan dolayı motor suyunun hava yapmasına bu vesile ile regülatöre suyun geç gitmesine neden olup sabahları veya motor ısından düzensiz çalışmasına yol açabilir. Sıkça rastladığımız bir diğer sebepse araçta kışlık termostadın olmayışından dolayı LPG regülatörü tam olarak ısınmayıp sıralı sistem aracın gazda aşırı yakıt tüketmesine ve rolantinin düzensiz olmasına yol açar.
Sıralı Sistem Araçlarda Regülarörün Rolantiye Etkisi
Her şey gibi LPG regülatör yani beynininde bir kullanım ömrü vardır. Reğülatörün içerisindeki contalar ve diyafram yıllar içerisinde motor sıcakken +100 derece soğukken -50 dereceye mağruz kaldıkları için görevlerini yapamaz hale gelirler. Bu sebepten ötürü arızalı LPG enjektörlerine düzensiz miktarda yakıt göndererek aracın gazda rolantisinin bozulmasına ve gaza geçişlerde motorun stop etmesine yol açar.
Gaza Geçiş Isısının Düşük Ayarlanması Sonucu Motor Soğukken Rolanti Düşüklüğü
LPG servisine gaza çok geçiyor diye gaza geçiş ısısı düşük ayarlatmak sebebi ile motor ısınana kadar araçta rolanti düşüklüğü ve stop etme sorunu yaşanmaktadır. Sıralı sistem araçlarda LPG sisteminin markası ne olursa olsun gaza geçiş ısısı minumun 30 derece olmalıdır.
LPG Ecu Arızasının Rolantiye Etkisi
Bilindiği üzere sıralı sistemlerde ecu yani elektronik beyin bulunur. Ecu içerisine su kaçması veya nem alması sonucu arıza yaparak LPG enjektör sürelerinde sapma görünür. Bunun sonucunda araç gazda iken sıralı sistem araçta rolanti düzensizliği görünür.
Motor Sisteminden Rolantiyi Etkileyen Sebepler
A- Enjeksiyonlu sistem araçlarda benzinde boğaz kelebeği kurum yağ bağladığı zaman nasıl rolanti düşüyor ise gazdada aynı sorun yaşanır. Fakat benzinde rolantinin düşmesi için boğaz kelebeğinin aşırı kirlenmesi gerekirken gazda kullanırken az bişey kirlenmesi aracın LPG'de kullanırken rolantide sarsıntılı çalışmasına yol açar. Bu yüzden her iki üç yılda bir boğaz kelebeğini temizletip adaptasyon yaptırmak gerekir.
B- Sıralı sistem LPG'li araçlarda her 30 bin km bir buji ve kablolarını değişmek gereklidir. buji veya kablolardan biri görevini tam yapamaz ise araçta rolantide sarsıntılı çalışma meydana gelir. Örneğin buji veya kanlonun birinin arızalı olması bunu motorcu buji ve kabloları değişmeden ne bilgisayarda nede bakarak anlayamaz. Bunun sonucunda araç sahibini LPG sisteminden kaynaklandığını söyleyerek gazcıya gönderir gazcıda buji ve kablo arızasını bilemiyeceği için ateşlemenin zayıf olduğu enjektörün arızalı olduğunu düşünerek LPG enjektörlerini değişir.
Ama sorun gazda rolanti sorunu doğal olarak devam eder. Boşuna enjektör değişimi yaşamak istemiyorsak her 30000 km bir buji buji kabloları ve her 100.000 km birde ateşleme bobini değişmelidir.araçta motorcu Aracın şarz dinamosu görevini tam yapamıyorsa yani düşük şarzdan dolayı rolantiyi etkiler.
C: Enjeksiyonlu yeni nesil araçlarda rolanti motoru bulunur ve çeşitli nedenlerden dolayı Rolanti motoruna pislik kaçarak yada arıza yaparak duruma göre araç gazda çalışırken rolantide düşüklük yaşanır. Son olarak kırsal tozlu bölgelerede bulunan araçların hava filtresi aşırı kirlenirse LPG'de rolanti düşüklüğü yaşatır. Bu sorun benzinde görünmez.
Moderatörün son düzenlenenleri: