Motor Yağı Viskozitesi Nedir?

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Yağ viskozitesi nedir?

Viskozite yağ için önemli bir kriterdir. Sıvının kalınlığının veya akmaya karşı direncinin bir ölçütüdür. Örneğin, bal kalındır ve su incedir, yani balın sudan daha yüksek bir viskozitesi vardır. Yağ viskozitesinin doğru ortam sıcaklıklarına uygun olması gerekir. Eğer motor soğukken yağ kalınsa, yağ hareket edemez. Aynı şekilde motor sıcakken yağ ince olursa, yağ motor parçaları için doğru korumayı sunmaz.

Bir yağın viskozitesini veya kalınlığını optimum hale getirmek, parça aşınmasını önlerken enerji verimliliğini maksimum seviyeye çıkarmaya yardımcı olur.

Viskozite indeksi arttırıcılar yüksek sıcaklıkta yağınızın viskozitesini artırır, ancak düşük sıcaklıktaki viskozite üzerinde pek etkileri yoktur. Bunlar, yağın soğuk şartlarda gerektiği gibi akmasını, ayrıca yüksek sıcaklıklarda motorunuzun aksamlarını korumak için yeteri kalınlıkta kalmasını sağlar.

Yağ numaraları ne anlama gelir?

Dört mevsimlik yağlar yağın yüksek ve düşük sıcaklıklarda motor performansını koruyabildiğini belirten, dereceleri üzerinde iki sayıya sahip olan yağlardır. Bir dört mevsimlik yağlayıcı, sıcaklık değişiklikleri altında viskozite farklılıklarını minimum seviyeye düşürür.

Dört mevsimlik bir yağda ilk sayının ardından normalde kış anlamına gelen W gelir. İlk sayı, yağın kış mevsiminde nasıl akacağının bir göstergesi olarak, düşük sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. İlk sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar incedir.

W'den sonra gelen ikinci sayı ise, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın olacaktır. Motorunuz için doğru viskoziteyi kullanmak motor performansını arttırır, motor aşınmasını azaltır ve yakıt verimliliğini arttırır.

Ek olarak, sentetik yağlar genellikle mineral yağlardan daha düşük ve yüksek sıcaklık özelliklerine sahiptir. Bu, daha iyi yakıt ekonomisi ve soğuk çalıştırma sağlayarak korumayı sürdürür.


Üniversal yağ çizelgelerine bakıp yağ koydurmayınız! Üretici kitapçıkta mutlaka hangi sıcaklıkta hangi yağı kullanmanız gerektiğini belirtir.!
Bu yüzden burada viskozite çizelgesi paylaşmıyorum. Herkes aracının kitapçığından bakmalıdır. Kitapçığınız yok ise forumdan ilgili modelin "Teknik Özellikler ve Kılavuzlar" bölümüne bakınız.
 
Son düzenleme:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Kardeş forum Toyotaclubtr'den alıntılar kullanmamın sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.

72 yaşındaki Atilla Özdemir amcanın yazdığı. Kalın yağ kullanımının zararlı değil, yararlı olduğunu yaşam deneyimlerinden örnekler göstererek sunar.

işte yine başa döndük, ben Kastamonuda 10w60 kullanıyorum, bu sene kışın en şiddetli günlerinde bmw2002 ve rav4 üme yağ değiştirirken hava o kadar soğuktu ki yağın kutusundan motora akması en az on dakika sürdü yağ o kadar az akıyordu. sonra motoru çalıştırdım ne yalan söyleyeyim ışığın çok geç söneceğini tahmin ettim fakat lamba hemen söndü. mobil1 kutularında 0w40 new life, 5w50 peaklife, 10w60 extended life ( şimdi yeni ambalajlarda formula sport gibi bir şey yazıyor) ibareleri var ve kutularda motorun km grafiği gösteriliyor vede km bazında kullanım tavsiye ediliyor. asla mevsimsel durumdan bahsedilmiyor. hava sıcaklığı ne olursa oldun soğutması normal olan bir motorun sıcaklığı sabittir soğuka başka sıcakta başka olmaz. bu konuyu şimdiye kadar müteaddit kereler yazdım ama insan benim yaşıma gelince doğru bildiğini düşündüğün konuda etrafına faydalı olabileceğini de düşünürse ne çenesini tutabiliyor nede klavyesini bırakıyor. yağın incelmesini göze almak demek hiç ummadığın bir zamanda altından kalkılması çok büyük fedakarlık gerektirecek zararları veya iyi ihtimalle motorun daha erken bitmesini göze almak demektir. bu gibi işlerde tırsmak değil tedbirli olmak gerekiyor. ama maddi imkanları çok iyi olanlar sıfır bir arabaya 3-5 sene servisin desteği ile biner sonra tekrar bir sıfır yine servis böyle devam eder o zaman yağ şuymuş buymuş ilgilenmez servis neyi koyarsa onu kullanır.

5d38408s-960.jpg

Ayrıca lpgli aracında yağ önerisi isteyen bir arkadaşa cevabı.
mobil1 0w40 kullan 40 tan aşağı yağ kullanmamanı tavsiye ederim, kullandığın castrol edge 5w40 ta çok iyidir.

Kitapçıktaki yağın kullanılmasını savunan bir arkadaşımızın yazdığı
Ben sadece gördüklerimi yazayım. Corollanın kullanım kılavuzunda 0w20 öneriyor. Eğerki temin edilemezse 5w30 kullanın ama sonraki bakımda kesinlikle 0w20 kullanın diyor. Aracımızda 0-10.000 de ilk yağı (bildiğim kadarıyla) 0w20 vardı. Aracın gidişi ilk zamanlar diye iyi geliyordu. 10.000-20.000 arası 5w30 kullanıldı. Yakıtı fazlaydı. Ortalama tüketim değerleri yüksekti. Sesi fazlaydı, hızlanması etkili değildi. Homojen değildi yani, şöyle ki araç bağırıyor ama ilk yağındaki gibi gidişi hissettirmiyor daha ağır hızlanıyor hissi vardı. 20.000 bakımında 0w20 ye geçtik. Aracın gidişi biraz daha sessizleşmiş geldi. Hızlanması daha etkin, güç kaybı ortadan kalkmıştı resmen. Ben ilk etkenlerdir diye hemen ümitlenmedim. Ama 1000 km geçtikten sonra bu etkiler devam ettiğini görünce iyiymiş dedim. Ortalama tüketim düştü yakıt düştü daha az yakmaya başladı resmen. Tabiki ben illa bu yağ olmalı diyemem o kadar tecrübem yok sadece gözlemim bu yönde. Acaba her araç için, her motor için yağ çok farklı olabilir mi? Kullanım kılavuzundaki bilgi kesin doğrudur diyebilir miyiz bu duruma göre?

Buna karşılık benim cevabım.
Atilla amca ile daha önce konuşmuştuk bu konuyu ben niye diğer ülkelerde 0w-20 kullanılıyor da biz hala 5w-30, 10w-40 kullanıyoruz, vardır bir bildikleri demiştim. Fakat işin gerçeği Atilla amcanın doğru söylediği.

http://www.smartsynthetics.com/articles/5w20oil.htm

Aşınmayı azaltmak ve performanslı kullanım için yüksek viskoziteli yağlar tavsiye ediliyor. Yakıt ekonomisi için ise 0w-20 öneriliyor. Bunun da sebebi ABD'de yakıt ekonomisi düşük araçların izin verilen satış sayısı, yakıt ekonomisi yüksek araçların satış sayısına bağlıymış. Bu nedenle yakıt ekonomisini artırarak bu yakıt ekonomisi düşük araçların izin verilen satış sayısını artırabilmekmiş. (Bknz. Corporate Average Fuel Economy)

Haliyle de düşük yakıt tüketimi karşılığında aşınmayı artırmak şirketlerin umrunda olmayacaktır.

yine bu konu altında tartışmıştık bu konuyu da. Fakat maalesef konu uzun olunca faydalı tartışmalar da unutulup gidiliyor, bulunamıyor. 0w-20 abddeki yakıt tüketimi yüksek araçların satılabilmesi için yakıt tüketimi düşük araçların tüketimini daha da azaltmak için geliştirilmiştir. Yakıt tüketimi az ne kadar araç satabilirsen o oranda yakıt tüketimi yüksek araç satabiliyorsun. Haliyle bu durum emisyonlar için geliştirildiği görülebiliyor. (Dengede tutmaya çalışmak amaçlı) Bu nedenle de 0w-20 yağ abddeki araçlar için kullanılıyor. Normalde aracı sıkıştırmazsan, sakin sakin kullanırsan bu yağ çok güzel. Tüketimi az, gücü daha güzel belli ediyor, sürtünme az olduğundan ses de az çünkü. Fakat bu yağı sürekli kullanabilir misin? Kesinlikle hayır. Yukarıda da söyledim esp 5w-30 ile 0w-20 viskozite özellikleri arasında bir yağ olan Super Formula Fe 5w-30 u kullandım. Dediklerinin aynısını da deneyimledim. Araç daha iyi hızlanıyor, daha az tüketiyor, daha az ses çıkarıyordu. Uzun yolda 90-120 arasında eksilme yoktu. Ama ne zamanki 5 km lik mesafede agresif kullanım ile karşılaşınca eksiltmeye başlamıştı. Mecburen esp 5w-30 a dönmüştüm. Gerek belirli bir km.den sonra, gerekse de ülkemizin sıcaklık koşulları gereği bizim ülkenin kitapçıklarında da 5w-30 yazıyor. Sakin ne kadar kullanabilirsin? O yağ ile belirli bir sınırı (sıcaklık ya da hız) aşınca aşınma da çok artacaktır. Bu aşınmaları en baştan yaşamamak için de 5w-30 ile başlanır, ardından new life 0w-40 ile devam edilir, vs. Şimdiki motorların toleransları da ona göre ayarlandığından şimdilik kullanabilirsin ama eksiltme yaptığı gibi eninde sonunda kalınlaştırmak zorunda kalacaksın. Dipnot: Benim 105bin km.ye gelmiş Mazdam 5w-30 yağda bile şehiriçinde hafiften eksiltmeye başladı. new life a geçeceğim. onda da eksiltmeye başladığı gibi 5w-50 mobil1 e geçerim.

Fuel Economy ya da Mobil x3000 serisi yağlar hakkındaki deneyimim.
Super Formule FE 5w-30 ya da Fuel Economy 0w-30 u 90-100bin km. yi geçmiş araçlara tavsiye etmem. Normal 5w-30 dan çok daha ince bir yağ bunlar çünkü. esp 5w-30 ile 0w-20 arasında tam olarak. 100bin km.den sonra 0w-40 ya da 5w-40 gibi bir yağ kullanılması koruyuculuğu artıracaktır.

60bin km.deki yaris aracımda agresif şehir içi kullanımında eksiltme yapmıştı 1-2 cm Super Formula Fe. ESP 5w-30 a geçince bir sıkıntı kalmamıştı.

Yağ viskoziteleriyle ilgili bilinen bir yanlış daha.

0W-10, 0W-20, 0W-30, 0W-40 vs hepsi sıfırdır ve sıfır inceliğindedir.

Yağın içine ne kadar polimer katarsanız o yağ ısındıkça ikinci rakam kadar kalınlaşır.

Dolayısiyle 0W-10, 5W-10'dan daha incedir.

0W-10 ile 0W-40 soğukken aynı inceliktedir, sadece 0W-10 ısındığında 10 viskoziteye ulaşır, 0W-40 ısındığında 40 viskoziteye ulaşır.



Ve cevabım.
Hayır değildir, yağ üreticilerinin belirli yağlarının soğuk ve kalın viskozitelerine bakarsanız farklı olduğunu görürsünüz.
Mobil 1 esp 0w-40 yağın hem soğuk hem kalın viskozitesi, Mobil 1 esp 5-30 dan da 0w-30 dan da daha fazladır.
Hem soğuk hem sıcak yağ kalınlıkları göz önüne alınırsa 0w-40 > 5w30 > 0w30 > 0w20 dir. İlk rakamın sıfır olması ince olduğu anlamına gelmez.

Yağ eksiltme sorunları baş gösterdiğinde yapılacak işlemler.
En ufak eksiltmede yağ kalınlaştırmak motorun daha fazla yağ eksilterek aşınmasını engeller abi, yağ eksiltmenin anlamı yağın aşınmayı engelleyemediğinin göstergesidir.Evet en sonunda segman atılır, fakat 5w-50 ve 10w-60 ile çok yüksek km.leri görebilir bu motorlar.

Kendi aracımdan örnek vereyim, Dexelia 5w-30 fuel economy yağında eksiltme yapıyordu, ince geliyordu belli ki. Mobil 1 esp 5w-30 kullansam eksiltmeyecekti (1 bakım öncesinde kullanılmıştı) Fakat ben işimi garantiye alayım dedim Mobil 1 esp 0w-40 kullanıyorum, en ufak eksilme yok.



Her yağın soğuk ve sıcaktaki viskozitesi aynı olmadığı gibi, aynı rakamlardaki yağların aralarında bile viskozite farkları oluyor. Bir önceki kullandığım yağ, Mobil x3000 Super Formula Fe 5w-30. O kadar ince ki, motor rahatlıyor, yakıt tüketimi gözle görülür düşüyor, uzun yol kullanımında sıkıntı çıkarmadı hiç yaz sıcağında, eksiltme yapmadı, ama ne zaman şehir içi kısa mesafede kullanmaya başladım, o zaman eksiltmeye başladı. Bu arada inceliği 0w-20 ye çok yakın. Teknik verilerden bakabilirsiniz. Şimdiki kullandığımda Mobil1 5w-30 ESP. Bir önceki yağdan daha kalın. Soğuklarda ilk marşta önceki yağa göre daha istemsiz başlatıyor. Önceki yağda marşı çevirdiğim gibi anında çalışırdı, esp ye geçince bu süre çok çok az da olsa arttı.
Mobil in 0w-40 yağları da güzel, fakat soğuklar için vizkozitesi düşük, haliyle ilk çalıştırmadaki aşınmaları artırıyor.
Motor ısındıktan sonraki aşınmalar için kalın yağ lazım, doğru, fakat soğukta ilk çalıştırmalardaki aşınmaları da önlemek için soğuk vizkozitesi düşük bir yağ lazım ve 5w-30 un soğuk vizkozitesi 0w-40 dan daha düşük.

visc.jpg


Yağ kalınlıklarını daha iyi anlamak için.
Viskozite ile akışkanlık ters orantılıdır.
Örnekle açıklamak gerekirse:

Kaşığı bal üstünde hareket ettiriyoruz, (motor soğuk durumu düşünelim) Bu bal kaşığın tamamına bulaşması ve kaşığın hareket ettirilmesi reçele göre daha zor olacaktır. Soğukta daha fazla akışkan olmasını istiyoruz, yani viskozitesinin düşük.
Şimdi de sıcak motor için düşünelim. bal kıvamındaki yağ oldu mu size su gibi. Nolacak kaşığı hareket ettirdikçe etrafa sıçrıcak ve hareket ettirdiğimiz yerde su (yani yağ) kalmayacak. Koruyamayacak yani. Böylece sıcakta da akışkanlığı düşük olsun ki sürtünmeyi artırıp motora zarar vermesin, yani akışkanlığı düşük, viskozitesi yüksek.

Bu yağ çok kalın olursa ilk başlangıçtaki hali daha da katı olacak, ya da ilk başlangıçta seçilecek yağ akışkan olsa, motor ısındığında koruyamayacak, bu nedenle de çift viskozite özelliğine sahip yağ üretilmiştir.

Dış ortam ısısı değil, sıcaklığıdır. Motor içi ısısı değil, motor içi sıcaklığıdır. İki kavram farklı şeylerdir. Ağırlık ile kütleyi karıştırdığımız gibi bunu da çok karıştırırız. Isının birimi kalori, joule, btu... iken, sıcaklığın santigrad, fahrenayt, kelvindir.

Motor içi sıcaklığı 1000 derecenin üzerindedir, piston gömlek arasındaki o ince film tabakası da motor içindeki yanmanın ürettiği ısıya maruz kalır, fakat çeşitli soğutma yöntemleri ve motordaki her bir çevrimdeki yanmanın anlık ms.ler cinsinden olduğunu düşünürsek maruz kaldığı sıcaklık zannediyorum taş çatlası 200 derecedir, zira yağların parlama sıcaklığı 230-240 derecedir.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Tekrar tekrar okudum... Tecrübe her zaman farklı şeyler katıyor insana... Teşekkürler hocam.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
  • Motor yağı nedir?
    Motor yağı, motordaki hareketli parçaların arasında tabaka oluşturarak yüzeylerinin aşınmasını önler ve soğutma görevini yerine getirir. Motor yağı aynı zamanda motorun temizliğini yapar, korozyonu önler, sızdırmazlığı arttırır ve motorun hareketli parçalarındaki sıcaklığı azaltarak soğumayı sağlar.
  • Yağlamanın amacı nedir?
    Yağlamanın amacı iki yüzeyi birbirinden ayırarak sürtünmeyi azaltmak, yüzeyleri kayganlaştırarak hareketi kolaylaştırmak, yüzeylerde film oluşturarak korozyon ve oksidasyonu önlemek ve motorda yağ – yakıt karışımını önlemektir.
  • Sentetik yağ ile mineral yağ arasındaki fark nedir?
    Mineral yağlar, petrolün işlenmesiyle elde edilen baz yağa gerekli katıkların eklenmesiyle üretilir. Sentetik yağlar ise, baz yağın laboratuar koşullarında çeşitli kimyasal işlemlerden geçtikten sonra gerekli katıkların eklenmesiyle elde edilir. Laboratuar ortamında farklı bir teknoloji ile üretilen sentetik yağlar, mineral yağlara oranla daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca karşı daha dayanıklıdır ve daha üstün koruma / performans sağlar.
  • Sentetik yağların içerisine ne tür katık maddeleri koyuluyor?
    Viskozite düzenleyici, performans arttırıcı, motor koruyucu olmak üzere 3 ana başlıkta katıklar kullanılıyor. Bu başlıklar altında, yüksek basınç, köpük önleyici, deterjan, dispersan gibi katıklar kullanılmaktadır.
  • Sentetik yağ konulan bir araca mxineral yağ ekleyebilir miyim veya tam tersi olabilir mi?
    Yağın tamamı değiştirilmeden hiç bir yağ birbiri ile karıştırılmamalıdır. Mineral yağ kullanılan bir araç, bir sonraki yağ değişiminde sentetik yağ kullanabilir ama karterden yağın tamamen boşaltıldığı hususunda emin olunmalıdır.
  • “15 kata kadar daha pürüzsüz motor yüzeyi”, “%35’e kadar daha güçlü” gibi iddialar neye göre söylenmektedir?
    Bağımsız test laboratuarlarında yapılan testler sonucunda elde edilen veriler endüstri standartlarının (API, ACEA) belirlemiş olduğu limitler çerçevesinde değerlendirilmektedir ve netice dahilinde ortaya çıkan sonuçlardır. Örneğin; Castrol Magnatec endüstri standartlarına göre 15 kata kadar daha pürüzsüz motor yüzeyi* sağlarken, Castrol EDGE referans alınan en yakın rakibine göre %35’e kadar** daha güçlüdür.
  • Yoğun trafik koşulları, araç kullanımında sıkça dur-kalk yapılması motora nasıl zarar verir?
    Yoğun trafik koşulları ve dur-kalk’lar motorun içindeki metal parçalarda mikroskobik motor aşınmalarını artırır, motora zarar verir. Castrol Magnatec Stop-Start akıllı molekülleri ile DUR-KALK Trafikte %20 daha iyi koruma*** sağlar.
  • Her marka motor yağı birbirinin aynı mıdır?
    Markaları farklı olsada yağların bazı özellikleri, örn. Baz yağ, viskozite, birbirinin aynı olabilir. Lakin farklı gereksinimleri karşılamak için markalar kendi araştırma-geliştirme merkezlerinde yaptıkları geliştirmeler ve testler ışığında kendine has özelliklere sahip motor yağı üretebilir. Örneğin, Castrol Magnatec’in sahip olduğu AKILLI MOLEKÜLLER ve Castrol EDGE’in sahip olduğu AKIŞKANIN GÜCÜ (FST) teknolojisi yalnızca Castrol ürünlerinde bulunmaktadır.
  • Bir yıl boyunca kullanmadığım aracın yağını değiştirmeli miyim?
    Evet. Açılmış yağlar hava ile temas etmeye başladığı için bozulma(oksidasyon) başlar. Bu yüzden araç kullanılmasa da 1 yıl sonunda yağ değiştirilmelidir.
  • Araca göre yağ seçerken nelere dikkat etmeliyim?
    Araç üreticisinin istemiş olduğu spesifikasyon ve onaylar göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Ambalajın arkasında yazan onaylar ne ifade ediyor?
    Araç üreticisinin ürettiği aracın motoru için istemiş olduğu performans seviyelerini belirtmektedir.
  • Yağ eksilten araca başka marka veya sınıfta yağ koyarsam ne olur?
    Eklenen yağın aynı viskozite derecesinde, aynı API sınıfında olduğuna dikkat edilmeli ve mineral yağ ile sentetik yağ birbirine karıştırılmamalıdır. Bu durumda dahi motorda ani ya da doğrudan bir zarar oluşmasa bile yağın kimyasal yapısı bozulabilir, motor koruması azalır. Ancak, bu işlem, geçici bir önlemdir, ilk fırsatta yağın tümüyle değiştirilmesi tavsiye edilir.
  • Benzinli aracın yağını dizele, dizel aracın yağını benzinliye koyabilir miyim?
    Benzinli ve dizel yakıt içerdiği kükürt oranı farklılığından dolayı bu araçlar için üretilen yağların katık paketleri de farklılık göstermektedir. Dizel benzine oranla daha kirli bir yakıt olduğu için benzinli araç için üretilen yağların dizel araçlarda kullanılması tavsiye edilmez.
  • Yağın rengi nasıl olmalıdır, farkeder mi?
    Renk, yağ üreticileri tarafından istenilen şekilde belirlenebilir ve performansa hiç bir şekilde etkisi yoktur.
  • Hangi sıcaklıklarda yağ niteliğini kaybeder?
    Motor yağları motor çalışma sıcaklığının çok üstünde sıcaklıklarda dahi çalışabilecek şekilde üretilmiştir. Bu yüzden motorların normal çalışma koşullarında Castrol motor yağlarının performansında düşüş olmaz.
  • Viskozite çok önemli midir? Neye göre viskozite belirleniyor?
    Viskozite yağ için önemli bir kriterdir. Viskozite esas olarak yağın akmaya karşı direncinin (kalınlığının) bir ölçütüdür. Yağ viskozitesinin doğru ortam sıcaklıklarına uygun olması gerekir. Eğer motor soğukken yağ kalınsa yağ hareket edemez. Aynı şekilde motor sıcakken yağ ince olursa, yağ motor parçaları için doğru korumayı sunmaz. Viskozite yağın soğuk şartlarda gerektiği gibi akmasını, yüksek sıcaklıklarda ise motorunuzun aksamlarını korumak için yeteri kadar kalın kalmasını sağlar.
  • Motor içi temizleyicileri öneriyor musunuz?
    Yağ ile birlikte kullanılmadığı sürece motor iç temizliği yapılabilir.
  • Dpf onayı her yağda var mı?
    DPF li araçlar için, ACEA C sınıfı onaylı yağlar veya araç üreticisinin önerdiği yağlar kullanılmalıdır.
  • Dpf’li araca “dpf li araçlar için uygun” olmayan bir yağ koysam ne olur?
    Bu şekilde kullanım araçta bulunan Dizel Partikül Filtresi’nin daha çabuk tıkanmasına neden olur ve Filtrenin ömrünü kısaltabilir. Filtrenin tıkanması egzoz gazının motor içine geri girmesi dolayısı ile yanmanın daha verimsiz ve kirli olmasını sağlar. Kurum birikir ve aşınmayı arttırır. Motor arızasına kadar gidebilir.
  • Motorlar neden yağ eksiltmesi yapar?
    Yağ eksilmesi motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojilerle üretilen modern motorlarda yüksek performans sağlamak amacıyla metaller (silindirler, pistonlar) birbirine daha yakın tasarlanmıştır. Motorlarda ki bu özellik yağın yıpranmasına, dolayısıyla da eksilmesine yol açar. Araç üreticileri, araçların belirli km. aralıkları için yağ eksiltme paylarını araç kitapçıklarında belirtmişlerdir. Sentetik yağlar mineral yağlara oranla daha az eksiltme yapmaktadırlar.
  • Ürünlerin üzerindeki 5W-40, 10W-40 gibi rakamların anlamı nedir?
    Çok dereceli yağlar, yağın yüksek ve düşük sıcaklıklarda motor performansını gösteren iki sayıya sahiptir. Çok dereceli yağlarda, ilk sayının ardından gelen “W” kış anlamına gelir ve yağın kış mevsiminde nasıl akacağının bir göstergesidir. Bu sayı ne kadar düşükse, yağ düşük sıcaklıklarda o kadar incedir. İkinci sayı ise, yüksek sıcaklıklar altındaki yağ viskozitesini temsil eder. Sayı ne kadar yüksekse, yüksek sıcaklıklarda yağ o kadar kalın olacaktır.
  • İnce yağ motora zarar verir mi?
    Dikkat edilmesi gereken nokta, aracın motoruna uygun ve araç üreticisi tarafından tavsiye edilen yağın kullanılmasıdır. Kullanılan ince yağ sentetik içerikliyse motora zarar vermez. Sentetik yağlar ince olmasına rağmen mineral yağlara göre çok daha dayanıklıdır ve performansı yüksektir.
  • Motor yağına ek olarak başka katkı maddesi kullanmak yararlı mıdır?
    Hayır, yararlı değildir. Çünkü motorun ihtiyacı olan tüm katıklar kaliteli bir motor yağında zaten vardır. Yapışan ve viskozite artıran olmak üzere iki gruba ayrılan katıklar, motor yağının katık dengesini bozarak uzun vadede motora zarar verir. Otomobil üreticileri dışarıdan katık kullanılmasını tavsiye etmezler. Motor yağı katığı kullanmanın sakıncaları şunlardır: Yağa sonradan ilave edilen katıklar, motor yağının mevcut katıklarıyla reaksiyona girip yapısını bozabilir. Bu durumda genelde yağda katılaşma şikayetleri oluşmaktadır Yine bu katıklar, silindir duvarlarında daha iyi yağlama için açılan honlama çizgilerini tıkar. Bu da yağın silindir duvarlarına tutunmasını zorlaştırarak yağ filminin oluşmasını engeller ve motor aşınmasını artırır.
  • Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız?
    Motor yağının bozulduğunu anlayabilmek için elle veya gözle yapılan incelemeler yanıltıcı olabilir. Kesin sonuç için, yağın laboratuar koşullarında, fiziksel ve kimyasal olarak analiz edilmesi gerekir.
  • Yağ eksilmesi durumunda değişik marka yağ eklenmesi motora zarar verir mi?
    Eklenen yağın aynı viskozite derecesinde, aynı API sınıfında olduğuna dikkat edilmeli ve mineral yağ ile sentetik yağ birbirine karıştırılmamalıdır. Bu durumda motorda ani ya da doğrudan bir zarar oluşmasa bile yağın kimyasal yapısı bozulabilir, motor koruması azalır. Ancak, bu işlem, geçici bir önlemdir, ilk fırsatta yağın tümüyle değiştirilmesi tavsiye edilir.
  • Yağı değiştirmek önemli midir ve bunu ne sıklıkta yapmalıyım?
    Yağınızı ve filtrenizi araç üreticilerinin belirttiği yağ değiştirme aralıkları içinde değiştirmelisiniz. Bu aralıklar yapılan kilometreye veya süreye dayalıdır. Düzenli yağ değişikliği motorunuzu korur ve tüm motor bileşenleriniz için en iyi korumayı sağlar.
  • Viskozite nedir?
    Bir akışkanın akmaya karşı göstermiş olduğu dirençtir. Birimi mm²/s veya Centistoke (cSt) olup, belli bir sıcaklıkta ifade edilir.
  • Viskozite indeksi nedir?
    Yağların sıcaklık değişimlerine karşı viskozitelerini koruyabilme özelliklerini gösteren bir değerdir. Yüksek viskozite indeksli bir yağda sıcaklık arttıkça viskozite daha az değişir.
  • Tam sentetik motor yağı kullanmanın avantajları nelerdir?
    Tam sentetik motor yağları çok daha yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Mineral yağlara kıyasla oksidasyonu önleyerek aşınmayı azaltır ve daha uzun motor ömrü sağlar. Yakıt ekonomisi sağlar ve kontağı çeviridiğiniz andan itibaren çok daha hızlı bir yağ sirkülasyonu sağlar.
  • Antifrizin tek görevi soğukta donmayı önlemek midir?
    Antifrizin, soğutma sıvısının donma noktasını düşürmek dışında diğer bir önemli görevi de korozyon ve paslanmaya karşı soğutma sistemini korumasıdır. 4 mevsim soğutma sıvısı olarak kullanılabilir.
  • Castrol Yağlama Rehberi'nden alınmıştır...
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Viskozite Endeksi hakkında


Alıntı yapılan: Mutlu Tekir (30216) - Dün, 20:09:18

0-40 tam sentetik öneririm. Önerilmiş de.
110bindeki aracımda kullanıyorum mobil1 esp 0-40 ı. Eksiltmez merak etmeyin 0-40 5-30 dan daha kalın bir yağdır.


Alıntı yapılan: - Dün, 21:32:52

bunu nereden çıkardınız ?​


Alıntı yapılan: Mutlu Tekir (30216) - Dün, 22:21:30

Şu forumda 3 yerde yazdım 4. Yazışım. Yağların viskozite indekslerine bakınız hem 40 derece için hem de 100 derece için.
Mobil 1 5-30 esp mobil 1 0-40 esp den hem soğukta hem sıcakta daha incedir. Tutturulmuş bir rakama göre incedir kalındır diye karar vermek. Hayır alakası yoktur.

2. Rakamın kalın olması da yağın soğuk viskozitesini artırmaktadır.​


Alıntı yapılan: - Bugün, 12:49:05

sizin söylediğiniz sadece 40 derece gibi yüksek sıcaklıktaki bölgelerde motor soğukken kullanılan kısımdır. 40 derecede belli bir viskosite değeri vardır fakat daha düşük sıcaklıklarda bu değerin nasıl değiştiğini nereden biliyorsunuz ? bunu soruyorum ?

ekvatorda yaşayan ve kış görmeyen bir araba için 0 numara çok incedir. bu demek oluyor ki motor ısınıp metaller genleşinceye kadar sızıntı ile yağ eksiltmesi olabilir.

diğer yandan yağın aslı ilk numaradır. yani aslında 0 40 yağ 0 numara temelli bir yağdır. fakat içindeki polimerler ile ısındığında 40 numara yağın kalınlığını sağlar.

ikinci numara arttığında elbette bir miktar kalınlaşma olacaktır. ama 0 ile 5 numara arasındaki yağ kalınlığını soğukta ölçme şansımız yok. ki youtubede videoları var. çok çok soğutarak ancak bir miktar fark gözlemlenebilir.​


Alıntı yapılan: Mutlu Tekir (30216) - Dün, 22:21:30

abicim 40 derece soğuk, 100 derece sıcak viskozite endeks sıcaklığı olarak geçer. ve bu viskozite endekslerinin sıcaklıkla değişimi doğrusaldır. örnek şekil 1-a



Burada belirli sıcaklıklar arasında viskosite değişimi doğrusallaştırılmış, fakat gerçek grafik daha düşük sıcaklıklar da dikkate alındığında aşağıdaki gibi bir eğri çıkmaktadır.


Bu grafikte de mavi ile gösterilen Edge 5w-30, pembe ile gösterilen Syntec 0w-30 dan daha incedir. Yine yeşille gösterilen edge 10w-30 da kırmızı ile gösterilen mobil 1 5w-40 dan daha incedir. Aynı şekilde Mobil 1 5w-40, edge 10w-30 dan soğukta da sıcakta da daha kalındır. Rakamların arasındaki farkın açılması o yağın az da olsa kalınlaşmasına neden olmaktadır. Tabi -20, -40 gibi soğuklarda daha ince yağ kullanılması gerektiğinden, düz hesap 0w-30, 0w-40 diyemiyoruz, grafikte görülebildiği gibi o sıcaklıklarda 5w-30 bir yağ daha ince olabiliyor. Aynı mantıkla 5w-30 bir yağa karşı 0w-40 sıcakta kalın diyebiliyoruz ama soğukta incedir diyemiyoruz.


Çünkü viscosity index in önemi de ortaya çıkıyor, VI ye göre grafiği ilk resimde görebiliriz. ha tabiki soğukta 0 ile 5 in farkı hissedilebilir mi, bilemeyeceğim. ama 0w-20 kanada ve iskandinavyada boşuna kullanılmıyordur. grafik eğri olduğundan soğukta kalınlık çok hızlı artıyor zira.

 

Üst Alt